Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Merkel se redresează în sondaje

Ziarul de Vrancea
7 oct 2016 584 vizualizări
Popularitatea cancelarului german Angela Merkel se redresează, după ce a atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, arată un sondaj publicat în această săptămană.

Potrivit acestui sondaj, realizat pentru postul ARD, 54% dintre respondenţi se declară mulţumiţi de activitatea lui Merkel. Luna trecută, 45% dintre persoanele chestionate erau mulţumite.
Sondajele pe această temă din ultimele luni au oscilat, părând să reflecte evenimente din criza migraţiei în Europa. Acest nou sondaj arată totodată că popularitatea premierului bavarez Horst Seehofer, cel mai dur critic din ţară al poziţiei cancelarului în criza migraţiei, a scăzut cu mai multe puncte procentuale, la 37%.

Preşedintele Columbiei, laureatul Nobel pentru Pace

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a fost recompensat vineri cu Premiul Nobel pentru Pace pentru încheierea unui acord cu gherila marxistă FARC care să pună capăt unui război civil ce durează de peste o jumătate de secol. Acest acord a fost respins de către columbieni duminică, prin referendum, însă "faptul că o majoritate a alegătorilor a spus nu acordului de pace nu înseamnă neapărat că procesul de pace este mort", a declarat preşedinta Comitetului norvegian al Nobelului Kaci Kullmann Five.
Santos s-a angajat să continue negocierile cu rebelii, în pofida faptului că unii critici consideră că unele concesii sunt prea mari.
Însă numele liderului gherilei marxiste Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), Rodrigo Londoño (alias Timochenko), nu este citat de Comitet.
Timochenko a anunţat vineri că el vrea ca pacea să fie un premiu. „Singurul premiu la care aspirăm este pacea şi justiţia socială, pentru o Columbie fără paramilitarism, fără răzbunări şi fără minciuni”, a scris liderul FARC pe contul de Twitter.

Războiul civil din Columbia, care durează de 52 de ani, s-a soldat cu aproximativ 260.000 de morţi, iar peste şase milioane de persoane au fost nevite să fugă din calea confruntărilor.
 

Şaptezeci la sută din decese sunt cauzate de boli netransmisibile

Oamenii mor mai puţin de malarie, diaree şi SIDA în lume: acum, şapte decese din zece sunt legate de boli netransmisibile, precum afecţiunile cardiovasculare, diabetul sau boala Alzheimer, potrivit unui studiu publicat joi. Speranţa de viaţă în lume a crescut cu peste 10 ani, între 1980 şi 2015, ajungând la 69 de ani în medie pentru bărbaţi şi 78,4 ani pentru femei, potrivit acestui studiu care reuneşte datele din 195 de ţări şi teritorii.
Un motiv major pentru această creştere este "scăderea ratelor de mortalitate în cazul mai multor boli transmisibile": SIDA, care a făcut încă 1,2 milioane de decese anul trecut, dar rata este cu 33% mai mică decât 2005, în timp ce decesele cauzate de malarie au scăzut cu 37%, la 730.000 în aceeaşi perioadă. Decesele din cauza bolilor cardiovasculare sau cancerului s-au diminuat şi ele, dar într-un ritm mai lent, explică acest "Bilanţ pe 2015 al bolilor grave, traumatismelor şi factorilor de risc pentru sănătate", relatează Frane Presse.
Studiul subliniază că, din cele 56 de milioane de decese înregistrate în 2015, 70% au fost cauzate de boli netransmisibile, de multe ori legate de stilul de viaţă (dieta, activitatea fizică, tutun, alcool etc.).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.