Internațional

Unii sirieni, traumatizaţi de localnici, vor să părăsească Germania

Ziarul de Vrancea
7 oct 2016 798 vizualizări
Unii refugiaţi sirieni au fost ţinta unor animozităţi atât de puternice încât se gândesc să plece înapoi în ţara lor, la un an după ce au părăsit Siria devastată de un sângeros război civil pentru a veni într-o Germanie pe care o sperau primitoare, scrie AFP.

Unul a fost lovit cu o sticlă de bere, într-un tren, altul a fost trezit în toiul nopţii de trei bărbaţi înarmaţi cu ciomege, iar unei siriene un necunoscut i-a smuls vălul pe stradă, între alte incidente. "Este prea înfricoşător aici", declară Fares Kassas. "Un bărbat a aruncat cu o sticlă în mine chiar când se închideau uşile. Nu am putut să fac nimic", spune acest sirian care a obţinut azil în Germania, dar care se gândeşte acum să se ducă la părinţii săi în Turcia.
"Sunt atât de stresat, încât m-am trezit cu o problemă la stomac", spune la rândul său Mohammad Alkhodar. De când a văzut o maşină plină cu bărbaţi pregătiţi să-l ia la bătaie, care s-a oprit în dreptul său, acest tehnician dentar nu mai vrea să iasă din locuinţă după ora 18.00.
Aceşti doi sirieni au ajuns în Saxonia, un land din fosta republică Democrată Germană (RDG) comunistă, unde numărul violenţelor comise de extrema dreaptă s-a triplat anul trecut, la 784, de la 235 în 2014. "Regiunile din Est nu sunt bune pentru refugiaţi. Este dificil să găseşti o locuinţă, nu este muncă şi nici contact cu locuitorii", consideră Alkhodari, care caută cu disperare să se mute în vestul Germaniei.

În Est, "unii nu au învăţat cum funcţionează democraţia"

"Ar trebui să dispară cu toţii", tună un bărbat de vreo cincizeci de ani, întrebat ce părere are despre refugiaţii din Saxonia. "Rasismul şi extrema dreaptă latente" au fost prezente întotdeauna în societate germană, subliniază Enrico Schwarz, care conduce o asociaţie de ajutorare a refugiaţilor, "însă au devenit mai vzibile", adaugă el.
Venirea celor aproximativ 890.000 de migranţi anul trecut a împărţit Germania, iar atitudinea ostilă faţă de aceşti nou-veniţi este deosebit de puternică în fostele landuri din Est, afectate de şomaj şi depopulare.
În opinia lui Erdmute Gustke, o femeie pastor de la Heidenau, un sat cochet din Saxonia care a fost teatrul unor manifestaţii violente împotriva refugiaţilor în 2015, venirea refugiaţilor îi obligă pe locuitori să facă o nouă schimbare în viaţa lor. În plus, în Est "unii nu au învăţat cum funcţionează cu adevărat o democraţie", adaugă ea.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.