Internațional

Un francez, un britanic şi un olandez, caştigătorii Nobelului pentru chimie

Ziarul de Vrancea
5 oct 2016 515 vizualizări
Cercetătorii Jean-Pierre Sauvage (Franţa), J. Fraser Stoddard (Marea Britanie) şi Bernard L. Feringa (Olanda) au câştigat premiul Nobel pentru chimie pe 2016 ”pentru designul şi sinteza maşinilor moleculare”.

Cei trei savanţi au fost recompensaţi pentru dezvoltarea celor mai mici maşini din lume, cunoscute şi sub denumirea de nanomaşini. Ei au dezvoltat molecule cu mişcări controlabile, care pot realiza o serie de sarcini atunci când li se furnizează o anumită cantitate de energie.
Primul pas spre obţinerea unei maşini moleculare a fost realizat de Jean-Pierre Sauvage în 1983, când savantul francez a reuşit să lege între ele două molecule ce aveau forma unui inel, pentru a forma lanţuri, denumit ”catenane”. Al doilea pas a fost realizat de Fraser Stoddart în 1991, când savantul scoţian a creat o legătură moleculară denumită ”roxatane”.
Bernard L. Feringa a fost primul cercetător care a creat un motor molecular. În 1999, savantul olandez a reuşit să facă o lamă de elice moleculară să se învârtă fără întrerupere în aceeaşi direcţie. Folosind motoarele moleculare, el a reuşit să învârtă un cilindru din sticlă, ce era de 10.000 de ori mai mare decât motorul. De asemenea, savantul olandez a realizat designul unui nanoautomobil.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.