Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Chişinăul acuză implicarea ruşilor în campania electorală

Condurache Rodica
5 oct 2016 1240 vizualizări
Candidatul susţinut oficial de Moscova, Igor Dodon, conduce detaşat în sondaje

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a acuzat Rusia de implicare în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, într-un interviu pentru AP. ”Ruşii finanţează formaţiunile politice şi pe liderii acestora, dar sprijină şi protestele anti-guvernamentale. Încerc să fiu pozitiv şi optimist, dar există o serie de factori externi extrem de îngrijorători pentru mine”, a declarat Candu într-un interviu telefonic pentru jurnaliştii de la Associated Press. Preşedintele legislativului moldovean este în vizită la Washington, unde urmează să discute situaţia economică şi politică a statului est-european, înainte de alegerile prezidenţiale cruciale de la 30 octombrie, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi Departamentul de Stat al SUA. De asemenea, politicianul moldovean a precizat că-i suspectează pe ruşi de implicare în manipularea publicaţiilor şi în lansarea unei campanii de propagandă.

Ce spun sondajele

Momentan, sondajele pentru alegerile prezidenţiale sunt dominate de liderul socialiştilor Igor Dodon (n.r. - cotat în jur de 30%) care favorizează relaţii mai strânse cu Moscova şi se opune vehement direcţiei europene pe care insistă actuala guvernare a Republicii Moldova. Mai mult, parlamentarul rus Oleg Paholkov a declarat luna trecută pentru publicaţia deschide.md că Moscova susţine candidatura la prezidenţiale a lui Igor Dodon, pentru că acesta ar dori federalizarea Republicii Moldova pentru a include două regiuni pro-ruse cu o anumită autonomie.
Candu a susţinut că Moldova a întâmpinat mai multe ”provocări cu Rusia şi cu forţele militare”, făcând referire la cele mai recente exerciţii militare executate de armata rusă în colaborare cu forţele separatiste din Transnistria. Viitorul preşedinte moldovean va avea atribuţii executive reduse, având în vedere că ţara est-europeană funcţionează pe baza unui sistem parlamentar. Preşedintele Parlamentului a recunoscut că actualul executiv se confruntă cu provocarea reală de a recâştiga încerederea publicului, care s-a erodat puternic în ultimii doi ani, ca urmare a aşa-numitului ”furt al secolului”, dispariţia unui miliard de dolari din trei bănci moldovene. Andrian Candu a precizat că ţara are nevoie de ”stabilitate, oricare ar fi rezultatele alegerilor şi de reducerea la minimum a influenţei aşa-numiţilor prieteni”.
Potrivit ultimelor sondaje de opinie, Igor Dodon conduce în intenţiile de vot scoruri care variază între 25 şi 30%, el fiind urmat de Maia Sandu, Andrei Năstase, Iurie Leancă şi Marian Lupu - candidaţi mai apropiaţi de agenda occidentală -, cu scoruri care variază în funcţie de sondaj între 6 şi 12%.

Avionalele Air France, sabotate de islamişti?

Numeroase incidente de securitate, care este posibil să fi fost rezultatul unor sabotaje comise de islamişti, au fost înregistrate în ultimele luni de compania Air France, iar serviciile franceze de informaţii au pus sub supraveghere numeroşi angajaţi ai grupului precum şi ai subcontractorilor care lucrează pe aeroporturile din Hexagon, relatează Le Point.
Mai mult, o serie de salariaţi Air France care au în familie persoane radicalizate sau care sunt suspectaţi de extremism au fost concediaţi, au declarat surse apropiate dosarului. „Am constatat mai multe anomalii înainte de decolarea mai multor zboruri comerciale. Acestea seamănă cu tentative de sabotaj”, a declarat un responsabil însărcinat cu securitatea la Air France, citat sub acoperirea anonimatului. Printre problemele înregistrate s-a aflat o pană recurentă la echipamentele care le permit comandanţilor de bord să controleze din cabină motoarele. Air France a demarat o anchetă şi a identificat rapid un agajat care ar fi fost vinovat. Compania a alertat autorităţile, însă suspectul a reuşit să fugă din ţară, în Yemen, înainte de a fi arestat. Doi prieteni ai angajatului, care lucrează tot la Air France, sunt suspectaţi că au vrut să instaleze tobogane de evacuare nefuncţionale pe aeronave. Din fericire, nu au apucat să îşi pună în aplicare planul.
Potrivit Le Point, compania a sesizat autorităţile franceze şi după ce agenţii săi au descoperit scris “Allah Akbar” pe capacele motoarelor de kerosen ale cel puţin 40 de avioane. Se pare că în acest caz a fost vorba de o farsă. Anul trecut, de Crăciun, anunţurile de securitate de la bordul unui zbor Paris-Amsterdam au fost transmise în arabă. Air France a anunţat atunci că a fost vorba de o problemă la sistemul IT, dar surse apropiate anchetei au explicat că o persoană care făcea curăţenie în aeronavă este suspectată că a schimbat intenţionat setările.
Sistemul Geovision, care le permite pasagerilor să urmărească traseul avionului în care se află pe hartă, a fost vizat de cel puţin două atacuri informatice. Prima dată, Israelul a fost scos de pe hartă şi a fost înlocuit cu Fâşia Gaza. În al doilea caz, numele Marocului a fost înlocuit cu „Khalifa”.
Printre alte incidente se numără faptul că un agent al Turnului de Control a refuzat să ghideze un avion Air France să aterizeze pe un aeroport din Franţa, deoarece comandantul era o femeie. Contactată, conducerea Air France a dat asigurări că are o colaborare strânse cu serviciile de securitate şi că atât personalul, cât şi clienţii săi sunt în siguranţă.

Cultivarea marijuanei, în programa şcolară din Canada

Un liceu din provincia canadiană New Brunswick intenţionează să introducă în programa şcolară un curs despre cultivarea marijuanei, pentru a-i pregăti pe viitorii absolvenţi care vor lucra pentru companiile locale specializate în producţia acestui drog, a dezvăluit, marţi, un oficial din conducerea instituţiei şcolare. College Communautaire, un liceu cu predare în limba franceză, va introduce în programa sa acest curs anul viitor, a spus Michel Doucet, directorul executiv al catedrei de Educaţie continuă şi predare personalizată. Prim-ministrul canadian, liberalul Justin Trudeau, a promis în campania sa electorală de anul trecut că va legaliza folosirea marijuanei în scopuri recreative, iar guvernul său a anunţat că va adopta această lege până în primăvara anului 2017.
Marijuana folosită în scopuri medicale este deja legală în Canada, iar companiile specializate în acest sector de activitate, care este unul relativ mic, doresc să se extindă şi vizează piaţa utilizării în scopuri recreative, care este mult mai mare. În august, guvernul statului New Brunswick, unde College Communautaire are cinci campusuri, a spus că va investi 4 milioane de dolari canadieni (3,03 milioane de dolari americani) într-o companie specializată în folosirea marijuanei în scopuri medicale, ce va contribui la crearea unui număr de 208 de locuri de muncă în regiune.
Michel Doucet spune că liceul său va stabili detaliile exacte ale noului curs, inclusiv numărul de elevi participanţi, durata cursului şi frecvenţa acestuia.
”Acesta nu este un program mainstream. Vrem să pregătim muncitori calificaţi care să îndeplinească nevoile industriei”, a spus profesorul canadian.
New Brunswick, un stat maritim din estul Canadei, are o populaţie de 750.000 de persoane şi a avut de suferit în ultimii ani din cauza unei economii slăbite, iar migraţia spre vestul Canadei a determinat o ”hemoragie” a posesorilor de diplome universitare şi o

BBC a anulat o emisiune unde s-a glumit pe seama vieţii sexuale a reginei Elizabeth a II-a

BBC a anulat o emisiune prezentată de David Baddiel la BBC Radio 4, care a fost criticată de peste 120 de persoane pentru glume referitoare la viaţa sexuală a reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, ce au fost făcute în ziua în care suverana a împlinit vârsta de 90 de ani informează The Guardian. Emisiunea ”Don’t Make Me Laugh”, creată şi prezentată de David Baddiel, include comentarii ale unor invitaţi pe mai multe subiecte date. Un episod înregistrat, care a fost difuzat la ora 18.30 în ziua în care regina sărbătorea împlinirea vârstei de 90 de ani, a inclus subiectul ”Regina trebuie să fi întreţinut relaţii sexuale de cel puţin patru ori”.
Printre invitaţi s-a aflat şi actorul de comedie Russell Kane, care a făcut glume despre regină şi soţul ei, ducele de Edinburgh. BBC a primit peste 120 de reclamaţii despre emisiune, iar conducerea instituţiei, BBC Trust, a decis că invitaţii au făcut comentarii ”personale, intruzive şi înjositoare”.
Ulterior, David Baddiel a cerut scuze pentru secţiunea ofensatoare a emisiunii şi a spus că nu a intenţionat să difuzeze episodul de ziua reginei, ci cu o săptămână mai târziu.
Grupul media a hotărât să anuleze emisiunea, dar s-a declarat dispus să lucreze cu David Baddiel şi în viitor.

SUA ar fi plătit bani grei pentru filme false cu Al-Qaida

Pentagonul ar fi cheltuit 540 de milioane de dolari pentru a realiza înregistrări video false cu Al-Qaida, susţine un grup britanic de jurnalişti de investigaţie, numit Bureau of Investigation Journalism (BIJ). Potrivit jurnaliştilor, agenţia de comunicaţii şi de relaţii publice Bell Pottinger ar fi semnat contractul în timpul războiului din Irak (2003-2011) şi ar fi încasat 120 de milioane de dolari pe an. Un fost salariat al firmei, Martin Wells, a dezvăluit BIJ dedesubturile acestei campanii de propagandă, iar portalul Daily Beast a publicat rezultatele anchetei. Bărbatul afirmă că fostul său angajator producea şi monta înregistrări video false care erau apoi difuzate de posturile locale şi continentale fără a preciza că erau realizate la solicitarea armatei americane.
Potrivit salariatului firmei, înregistrările contrafăcute erau în mod deliberat de proastă calitate pentru a fi mai credibile. Martin Wells susţine că agenţia de comunicare ar fi avut drept misiune fabricarea de false înregistrări video de propagandă care ar fi purtat semnătura Al-Qaida. Înregistrate pe CD-uri, aceste videoclipuri erau apoi folosite drept momeală. Datorită unei particularităţi a CD-urilor, computerul pe care acestea erau vizionate puteau fi localizate. CD-urile erau apoi abandonate în diferite locuri din lume, în special în Irak, Iran sau chiar SUA.
Fostul şef al agenţiei a confirmat pentru Sunday Times existenţa contractului, care ar fi fost "protejat de clauze de confidenţialitate" în legătură cu operaţiile militare.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.