Internațional

Marea Britanie va cere oficial ieşirea din UE pană la finalul lunii martie 2017

Ziarul de Vrancea
1 oct 2016 594 vizualizări
Anunţul a fost făcut de către premierul Theresa May u ea susţine că nu va fi o retragere bruscă şi unilaterală

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că va lansa procedurile formale pentru ieşirea ţării din blocul comunitar prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona pană la finele lunii martie a anului viitor. Liderul executivului britanic a confirmat în acest sens că există un termen limită pentru invocarea articolului, care va lansa procesul de retragere estimat să se finalizeze într-o perioadă de doi ani, transmite BBC. De asemenea, prim-ministrul britanic a promis că va prezenta ”Marea Lege a Abrogării”, prin care va fi eliminat actul care a permis Regatului Unit să adere la Uniunea Europeană. În acest sens este vorba despre Actul Comunităţilor Europene (1972), care va fi eliminat în următoarea perioadă din legislaţia britanică. Între timp, May a confirmat că executivul britanic va introduce toate reglementările şi legile europene în legislaţia britanică, pentru ca reglementările inutile să fie eliminate treptat în următorii ani. Legea de abrogare a Actului Comunităţilor Europene nu va intra însă în vigoare înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. Anterior, prim-ministrul susţinuse că nu va invoca articolul 50 înainte de finele acestui an. Theresa May nu a precizat o dată exactă pentru declanşarea procedurii de ieşire, explicand că data limită este sfarşitul lunii martie şi articolul va fi prin urmare invocat în primul trimestru al anului 2017. De asemenea, liderul executivului britanic a susţinut că speră că vor exista negocieri pregătitoare cu statele blocului comunitar, pentru ca odată invocat articolul să existe un proces fără obstacole majore. ”Este important pentru Marea Britanie şi pentru Europa să facem asta cat mai bine putem, pentru a avea o tranziţie lină în afara UE”, a declarat premierul. Într-un interviu anterior, prim-ministrul a susţinut că legea de abrogare va reprezenta ”primul pas în drumul spre recăpătarea unei naţiuni suverane şi independente”. ”Asta înseamnă că va întoarce puterea şi autoritatea în mainile instituţiilor alese ale acestei ţări. Înseamnă că autoritatea legislaţiei europene în teritoriul britanic se va încheia”, a spus Theresa May. ”Nu poate exista o retragere bruscă şi unilaterală. Trebuie să părăsim blocul comunitar într-o manieră care a fost negociată prin lege de către partea britanică şi statele membre”, a declarat prim-ministrul în cadrul conferinţei anuale a Partidului Conservator de la Birmingham. Între timp, preşedintele conservatorilor a declarat că negocierile privind ieşirea ţării din blocul comunitar nu vor avea loc în arena publică. ”Nu vom spune exact ce vom urma să negociem, însă odată ce negocierile s-au încheiat, atunci vom spune public ce am reuşit să obţinem şi cum am ajuns la obiectivele noastre”, a susţinut conservatorul Patrick McLaughlin.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.