Internațional

Fondatorul Facebook vrea să eradicheze toate bolile din lume

Ziarul de Vrancea
22 sep 2016 432 vizualizări
Mark Zuckerberg a anunţat crearea unui important centru biologic la San Francisco, în care cercetători, oameni de ştiinţă şi ingineri să lucreze la dezvoltarea unor instrumente în vederea unei mai bune studieri şi înţelegeri a bolilor n tot mai mulţi giganţi IT au anunţat în ultimele luni investiţii masive în cercetarea medicală

Fondatorul Facebook Mark Zuckerberg şi familia sa au promis miercuri să doneze trei miliarde de dolari, în următorii zece ani, pentru prevenirea şi vindecarea bolilor. "Este un obiectiv ambiţios", a recunoscut Zuckerberg în cadrul unui eveniment la San Francisco, unde a anunţat această nouă donaţie din partea Chan Zuckerberg Initiative, o asociaţie înfiinţată de tânărul antreprenor şi de soţia sa Priscilla Chan. "Însă am petrecut aceşti ultimi ani discutând împreună cu experţi care apreciază că acest lucru este posibil, deci vom încerca să aprofundăm subiectul", a adăugat el.
Mark Zuckerberg apreciază că, dată fiind speranţa de viaţă medie, această donaţie va permite Chan Zuckerberg Initiative să aibă suficiente mijloace, până la sfârşitul acestui secol, pentru a căuta tratamente împotriva tuturor bolilor sau cel puţin să le facă mai uşor de gestionat pe cele care în prezent sunt mortale. Priscilla Chan, care este medic, a subliniat, foarte emoţionată, că acest lucru nu înseamnă că nu se vor îmbolnăvi copiii, ci că vor fi mai puţin bolnavi şi vor fi mai uşor afectaţi. Această investiţie va fi doar primul pas într-un efort de la care cuplul Zuckerberg se aşteaptă să fie "colectiv".
Ei doresc crearea unui important centru biologic la San Francisco, în care cercetători, oameni de ştiinţă şi alţii să lucreze la dezvoltarea unor instrumente în vederea unei mai bune studieri şi înţelegeri a bolilor.
"În istoria ştiinţei, cele mai multe dintre cele mai importante descoperiri au fost precedate de inventarea unor noi tehnologii care-ţi permit să gândeşti altfel", a spus Mark Zuckerberg. El a dat ca exemplu în acest inventarea microscopului sau secvenţierea ADN-ului. "Aceste instrumente creează, de asemenea, progrese în modul de îngrijire a bolnavilor", a subliniat fondatorul Facebook.

Bill Gates susţine proiectul

Mark Zuckeberg i-a mulţumit lui Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, pentru sprijinul acordat noului său proiect biomedical. ”Îi mulţumesc lui Bill Gates pentru faptul că a fost alături de noi, astăzi, în momentul în care am făcut anunţul despre lansarea Chan Zuckerberg Initiative! Activitatea depusă de Bill şi Melinda (soţia lui Bill Gates, n.r.) în eradicarea unor boli precum poliomielita şi malaria reprezintă un motiv puternic pentru a ne simţi optimişti în privinţa faptului că, împreună, vom putea să eradicăm toate bolile în timpul vieţii copiilor noştri”, a scris Mark Zuckerberg, miercuri seară, pe contul său de Facebook. ”Bill, îţi mulţumesc pentru că eşti un model şi un mentor - atât în tehnologie, cât şi în filantropie - şi pentru faptul că ai continuat să ne înveţi de-a lungul anilor atât de multe lucruri”, a adăugat CEO-ul companiei Facebook în acelaşi mesaj.
Liderii companiilor din domeniul tehnologiei îşi îndreaptă tot mai mult atenţia către domeniul sănătăţii. La începutul acestei săptămâni, reprezentanţii companiei Microsoft au anunţat că vor să ”rezolve” cancerul utilizând instrumente care folosesc programe de inteligenţă artificială.
Programul informatic DeepMind al companiei Google colaborează la rândul său cu o echipă de specialişti de la NHS (National Health Service) pentru a găsi o modalitate de folosire a computerelor cu scopul de a furniza o diagnosticare a bolilor cu un grad mai mare de acurateţe.
IBM şi MIT au anunţat un parteneriat la începutul acestei săptămâni pentru a dezvolta sisteme bazate pe programe de inteligenţă artificială ce vor putea să ajute clinicile să amelioreze serviciile medicale oferite persoanelor vârstnice şi pacienţilor cu dizabilităţi.

”Astăzi, doar patru boli cauzează majoritatea bolilor"

Chiar şi în aceste circumstanţe, planul Chan Zuckerberg Initiative reprezintă un proiect foarte ambiţios. Mark Zuckerberg spune că, în prezent, sume de 50 de ori mai mari sunt cheltuite pentru a trata persoane care sunt deja bolnave decât pe eradicarea bolilor care i-au îmbolnăvit. CEO-ul Facebook consideră că acest aspect trebuie schimbat.
De asemenea, într-un alt mesaj publicat pe contul lui de Facebook, Mark Zuckerberg a subliniat rolul ştiinţei şi tehnologiei în obţinerea progreselor medicale: ”Astăzi, doar patru boli cauzează majoritatea bolilor. Putem să facem progrese asupra fiecăreia dintre cele patru boli, dacă vom dispune de o tehnologie potrivită pentru fiecare dintre ele”.
Priscilla Chan a adăugat că ea şi soţul ei au acceptat să investească 600 de milioane de dolari pentru a crea un nou centru de cercetare, denumit Biohub, care va aduce împreună sub acelaşi acoperiş echipe de ingineri, specialişti în computere, biologi, chimişti şi alţi savanţi inovatori. Iniţial, Biohub se va concentra pe două proiecte.
Primul se va numi Cell Atlas, ”o hartă” ce descrie diversele tipuri de celule care controlează principale organe din corpul uman.
Cel de-al doilea se numeşte Infectious Disease Initiative, care va încerca să dezvolte noi teste şi vaccinuri, pentru a eradica HIV, Ebola, Zika şi alte virusuri noi sau relativ noi.
Mark Zuckerberg a prezis că până în anul 2100 speranţa medie de viaţă a oamenilor de pe Terra ar putea să depăşească vârsta de 100 de ani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.