Internațional

Numeroşi demnitari din Republica Moldova au vile la Borsec

Ziarul de Vrancea
21 sep 2016 920 vizualizări
Unele imobile nu sunt trecute în declaraţiile de avere sau sunt subevaluate

Numeroşi demnitari din Republica Moldova au vile la Borsec, în judeţul Harghita, arată o investigaţie realizată de anticorupţie.md şi preluată de Unimedia. La Borsec deţin în prezent vile academicienii Gheorghe Duca şi Stanislav Groppa, fostul judecător Ion Anton, fostul ministru, în prezent diplomat Vasile Bumacov, consilierul prezidenţial Ion Păduraru şi Ion Midrigan, medicul personal al preşedintelui Nicolae Timofti. Unii dintre ei nu au indicat aceste imobile în declaraţiile de avere. Cea mai recentă dintre achiziţiile demnitarilor din Borsec este vila lui Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, membru de drept al Guvernului.  Anul trecut, Gheorghe Duca şi-a cumpărat o vilă în oraşul Borsec, imobil situat pe strada Aleea Rotundă. Vila "Tinette”, cum este înregistrat acest imobil în actele oficiale, are o suprafaţă totală de 658 de metri pătraţi, împreună cu terenul aferent casei. Este o vilă impunătoare, a cărei valoare poate depăşi o sută de mii de euro, judecând după preţurile zonei. Duca însă declară că valoarea acestui imobil este de doar 12.500 de euro.
Cea mai impozantă vilă din Borsec îi aparţine, însă, lui Stanislav Groppa, adjunctul lui Duca. Imobilul este o adevărată sală polivalentă care se află în centrul localităţii, la câţiva paşi de Vila Borsec, vechea perlă a turismului de aici, scrie anticorupţie.md. Unul din moldovenii care deja locuieşte în Borsec este judecătorul Ion Anton, fost judecător la Curtea Constituţională.
Un alt investitor moldovean în Borsec este Vasile Bumacov, fostul ministru al Agriculturii, în prezent ambasador al Republicii Moldova în Japonia. Actualul diplomat şi-a construit vila în Borsec în anul 2010, în perioada când deţinea funcţia de viceministru al Agriculturii.
Potrivit Unimedia, localitatea Borsec este de ani buni locul preferat de vacanţă al unor demnitari moldoveni. În această vară, însuşi şeful statului, Nicolae Timofti, şi-a petrecut aici o săptămână din concediu la o vilă renumită în zonă.

Douăzeci de magistraţi, acuzaţi de corupţie

Procurorii Anticorupţie şi ofiţerii Consiliului Naţional Anticorupţie au descins marţi la locul de muncă şi la domiciliile a 20 de reprezentanţi ai sistemului judecătoresc, într-un dosar dosar deschis pe fapte de corupţie. Potrivit primelor informaţii, magistraţii au fost reţinuţi în legătură cu spălarea a 20 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă. O parte dintre ei şi-au dat demisia între timp, în timp ce alţii au fost avansaţi în funcţie. Cert este faptul că toţi cei vizaţi în dosar, care se mai regăseau până astăzi în funcţii publice, au fost suspendaţi. Portalul de ştiri deschide.md a publicat lista cu magistraţii arestaţi la Chişinău, pentru suspiciuni de corupţie, precizând că un judecător a fost reţinut pe aeroport. Este vorba de Igor Vornicescu, reţinut chiar pe Aeroportul Internaţional Chişinău, pe unde încerca să fugă peste hotare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.