Internațional

Merkel: Europa se află într-o situaţie critică

Ziarul de Vrancea
16 sep 2016 596 vizualizări
UE este ameninţată de dislocare, a avertizat vineri şi Franţa în cadrul summitului de la Bratislava, menit să traseze conturul unei Europe fără Marea Birtanie, în plină criză a imigranţilor

Uniunea Europeană se află într-o situaţie critică, iar problemele cu care se confruntă nu pot fi soluţionate într-o singură întâlnire, a declarat cancelarul german Angela Merkel la sosirea summitul UE de la Bratislava, care vizează să găsească o cale de urmat după Brexit. "Ideea este să nu aşteptăm pur şi simplu la o soluţionare a problemelor Europei de la un singur summit - ne aflăm într-o situaţie critică -, ci mai degrabă să arătăm prin fapte că putem face mai bine", a avertizat Merkel.
UE se află într-o situaţie critică şi este ameninţată de dislocare, au avertizat vineri Germania şi Franţa în cadrul summitului de la Bratislava, menit să traseze conturul unei Europe fără Marea Britanie. Reuniţi într-un castel situat pe un deal de pe malul Dunării, Cei 27 vor să se înţeleagă asupra unei agende în vederea relansării proiectului european, în contextul în care îndemnurile de a strânge rândurile se lovesc de divergenţe profunde.
Merkel a citat ca priorităţi lupta împotriva terorismului şi apărarea. Preşedintele francez François Hollande a afişat aceeaşi gravitate. "Fie este dislocarea, fie este diluarea, fie este, din contră, o voinţă comună de a da un proiect Europei. Acesta este ceea ce eu numesc un nou impuls", a subliniat Hollande.
Liderii europeni, aflaţi sub presiune, este necesar să poarte "o discuţie foarte onestă despre starea în care se află UE", a îndemnat gazda întâlnirii, premierul slovac Robert Fico, care a stabilit ca obiectiv ca vineri să se ajungă la o "foaie de parcurs" pentru următoarele şase luni.
Unul dintre subiectele majore, impus de cuplul franco-german, este relansarea Apărării europene, pe care pare să şi-o dorească toate ţările.
Plecarea Marii Britanii, care a privilegiat întotdeauna cadrul NATO, oferă o şansă în vederea avansării pe această temă, subliniază surse diplomatice, într-un context în care Europa este înconjurată de crize, războaie şi terorism. Comisia Europeană propune "resurse militare comune", "un cartier general unic" şi crearea "până la sfârşitul anului" a unui fond european în vederea stimulării cercetării şi inovaţiei în industria Apărării.
Negocierea divorţului cu Londra nu se află pe agenda summitului, însă liderii europeni abordează subiectul în timpul dejunului, într-o croazieră pe Dunăre, al cărei nivel prea scăzut i-a privat de o parte a programului cultural. Ei urmează să reafirme poziţia colectivă a Celor 27 de a nu angaja vreo negociere cu britanicii atât timp cât aceştia nu vor fi declanşat procedura.

Grupul de la Vişegard joacă tare

Însă Bratislava ar putea cu greu să-i facă să uite despre celelalte divergenţe pe care le au. Subiecte ca muncitorii detaşaţi sau repartizarea refugiaţilor în UE rămân extrem de conflictuale. Ţările din Grupul de la Vişegrad (Polonia, Slovacia, Cehia şi Ungaria), care se află printre cei mai vocali contestatari ai proiectelor europene de primire a refugiaţilor, apreciază că este necesară revizuirea modului în care funcţionează o Europă prea dominată de anumite ţări mari. Ţări ca Grecia, Franţa şi Italia, care s-au reunit la Atena săptămâna trecută, insistă asupra împărţirii poverii migraţiei şi slăbirea austerităţii bugetare. Recentul îndemn al şefului diplomaţiei luxemburgheze Jean Asselborn de excludere a Ungariei din UE pentru încălcarea valorilor fundamentale a ilustrat de asemenea fisurile blocului.
Premierul ungar Viktor Orban a cerut, în schimb, "tratarea cu respect a ungurilor", la finalul unei întâlniri cu preşedintele Parlamentului European Martin Schulz, foarte critic la adresa premierului populist.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.