Internațional

Au fost localizate peste un miliard de stele în Calea Lactee

Condurache Rodica
14 sep 2016 1374 vizualizări
Chiar şi aşa, acest catalog 3D, cel mai precis realizat vreodată, surprinde mai puţin de 1% din stelele aflate în galaxia noastră

O hartă a Căii Lactee de o precizie fără precedent, care localizează 1.142 de milioane de stele pornind de la observaţiile telescopului spaţial european Gaia, a fost prezentată ieri de Agenţia Spaţială Europeană (ESA). "Cu peste un miliard de stele, aceasta este cea mai mare hartă realizată vreodată dintr-o singură misiune şi este, de asemenea, cea mai exactă", a declarat Anthony Brown, membru al echipei de cercetare Gaia, într-o conferinţă de presă la Madrid. Este vorba de un record de inventariere, chiar dacă acest lucru reprezintă mai puţin de 1% din stelele Căii Lactee, galaxia căreia îi aparţine sistemul nostru solar şi care conţine probabil între 100 şi 200 de miliarde de stele, relatează AFP.
Pentru două milioane din aceste stele, oamenii de ştiinţă, proveniţi din 25 de ţări europene, au pus la dispoziţia cercetătorilor din lumea întreagă date referitoare la viteza lor de deplasare şi distanţa lor faţă de Soare.
ESA şi consorţiul european care administrează satelitul Gaia prevăd să obţină spre sfârşitul anului 2017 date privind viteza şi distanţa pentru întregul miliard de stele identificate până acum.
Acest catalog — cea mai detaliată hartă 3D făcută vreodată Căii Lactee şi cea mai amplă recenzare a obiectelor cereşti de până acum — va permite cercetătorilor să înţeleagă mai bine fenomenele fizice care guvernează stelele şi Galaxia, care are 100.000 de ani lumină în diametru. Datele ce au stat la baza realizării hărţii au fost colectate în timpul primelor 14 luni de activitate ştiinţifică a satelitului — iulie 2014 până în septembrie 2015, scrie ESA pe site-ul său. Lansat la 19 decembrie 2013, Gaia înregistrează în fiecare zi datele a 50 de milioane de stele.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.