Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Ministrul luxemburghez de Externe cere ca Ungaria să fie exclusă din UE

Ziarul de Vrancea
13 sep 2016 694 vizualizări
Ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn a cerut ca Ungaria să fie suspendată sau chiar exclusă din Uniunea Europeană, deoarece încalcă grav valorile de bază ale UE.

El a invocat modul în care Guvernul de la Budapesta tratează refugiaţii, dar şi faptul că încearcă să limiteze independenţa justiţiei şi libertatea presei. “Ungaria nu este departe de a ordona deschiderea focului asupra refugiaţilor”, a subliniat el. UE nu poate tolera “un comportament atât de inadecvat” şi orice stat care încalcă valorile de bază “ar trebui exclus temporar sau, dacă este necesar, pentru totdeauna”, a insistat şeful diplomaţiei luxemburgheze. Numai astfel pot fi „apărate coeziunea şi valorile Uniunii Europene”, a adăugat el.
Declaraţiile lui Asselborn vor inflama, probabil, tensiunile înainte de summitul UE de vineri, de la Bratislava, când liderii europeni vor încerca să găsească soluţii pentru viitorul blocului comunitar zdruncinat de decizia britanicilor a-l părăsi.
Ungaria a aderat la UE în 2004 şi, deşi Uniunea poate respinge sau întârzia orice candidat la aderare, nu este clar dacă poate exclude un stat membru existent.
Atunci când Partidul Libertăţii, de extremă-dreaptă, a fost inclus în Guvernul austriac, în anul 2000, statele membre UE au răspuns îngheţând relaţiile bilaterale cu Viena. Însă, în cursul aceluiaşi an, UE a pus capăt izolării diplomatice a Austriei.
Pe de altă parte, ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a precizat ieri că nu împărtăşeşte opinia omologului său luxemburghez. ”Aceasta nu este o poziţie convenită la nivelul Europei. Pot să înţeleg că unii lideri europeni îşi pierd răbdarea în ceea ce priveşte Ungaria... totuşi, nu este abordarea mea personală să îndrept un stat membru UE spre uşa de ieşire”, a declarat Steinmeier.

Doi migranţi s-au înecat în Dunărie cand încercau să ajungă în Romania

Cadavrele a doi migranţi au fost descoperite în Dunăre, în apropiere de satul Arcear, la graniţa Bulgariei cu România şi caută încă cinci persoane dispărute, a anunţat Poliţia de la Sofia. Potrivit autorităţilor, forţele de intervenţie căutau, ieri, încă doi băieţi, două fete şi un bărbat care s-ar fi înecat în timp ce încercau să treacă în România. Patru cetăţeni străini au fost reţinuţi după ce localnicii din zona Arcear i-au văzut pe insula Dobrina, aproape de mal şi au alertat forţele de ordine, a declarat şeful Poliţiei de Frontieră din zonă. Cei patru, aparent originari din Irak, dar fără documente, au spus unde se află cadavrele în Dunăre. Ei susţin că au plătit un intermediar să îi ducă în România cu două bărci, dar una s-a scufundat. Incidentul ar fi avut loc pe 8 septembrie.


Fost director CIA, susţinător al invaziei americane din Irak, devine consilierul lui Trump

Fostul director CIA James Woolsey, un susţinător vocal al invaziei americane din Irak, din 2003, care a promovat acuzaţiile că Saddam Hussein are arme de distrugere în masă, va fi consilier pentru securitate naţională al candidatului republican la preşedinţie Donald Trump, a anunţat echipa de campanie a acestuia. Angajarea lui Woolsey vine în condiţiile în care Trump a subliniat în repetate rânduri că s-a opus invaziei, deşi la început a susţinut-o. Woolsey a anunţat luni că susţine planurile lui Trump de a extinde armata americană, eliminarea limitelor bugetare pentru Pentagon, dar şi alocarea a miliarde de dolari pentru trupe, nave şi aeronave suplimentare. “Angajamentul lui Trump de a anula reducerile bugetare dăunătoare din domeniul Apărării, introduse de actuala administraţie, este un pas esenţial către refacerea întâietăţii Statelor Unite pe câmpul de luptă convenţional şi digital”, a declarat fostul oficial.
Woolsey, care a servit ca şef al CIA timp de doi ani, în timpul administraţiei lui Bill Clinton, a criticat şi prezenţa informaţiilor clasificate în emailurile stocate de candidata democrată Hillary Clinton pe un server privat. Pe de altă parte, într-o intervenţie la CNN, el a descris planul lui Trump de a interzice temporar accesul tuturor musulmanilor în Statele Unite drept o “decizie proastă”. În plus, el a tras semnale de alarmă în legătură cu ameninţările reprezentate de schimbarea climatică – pe care Trump le-a descris drept o “farsă” în beneficiul Chinei.
Woolsey a fost un susţinător înfocat al invaziei din Irak, sugerând că Saddam ascunde arme nucleare, chimice şi biologice de inspectorii ONU.
De asemenea, el a insistat că dictatorul irakian a susţinut atacurile din 11 septembrie 2001, comise de al-Qaida, fapt ce s-a dovedit greşit.
El a aranjat ca Agenţia de Informaţii a Pentagonului să interogheze un irakian care fugise de regimul de la Bagdad şi care a susţinut că Irakul are laboratoare mobile pentru arme biologice deghizate ca fiind camioane de iaurt sau lapte. Ulterior s-a aflat că bărbatul a minţit.


SUA au confirmat că l-au ucis pe strategul ISIS

Statele Unite au confirmat că l-au ucis într-un bombardament aerian, lansat pe 31 august în Siria, pe numărul doi din organizaţia teroristă ISIS, Abu Mohammes al-Adnani. “Putem confirma că al-Adnani este mort”, a declarat un oficial militar american sub acoperirea anonimatului.
Washingtonul a anunţat anterior că l-a vizat pe liderul terorist, dar nu poate confirma încă moartea sa. Decesul a fost anunţat, însă, de gruparea jihadistă, apoi revendicat de Moscova. Un oficial american a calificat ulterior revendicarea drept “o glumă”.
Al-Adnani ar fi fost ucis la Alep, “în timp ce supraveghea operaţiunile de respingere a campaniilor militare” vizând fieful ISIS, se arată într-un comunicat publicat de Amaq News, apropiată ISIS. Al-Adnani ar fi fost unui dintre liderii ISIS care au servit cel mai mult în organizaţia teroristă şi ar fi condus serviciul secret care se ocupă de pregătirea atentatelor sângeroase din Occident şi cu antrenarea islamiştilor care le comit, Emni.
Potrivit jihadiştilor prinşi, când recruţii antrenaţi de Emni îşi terminau pregătirea, erau legaţi la ochi şi duşi să îi jure credinţă sirianului. Ei rămâneau legaţi la ochi până la întoarcere, astfel încât nici măcar ei nu ştiau cum arată comandantul. Născut în oraşul Binnish, din nordul Siriei, al-Adnani ar avea 39 de ani, iar Departamentul american de Stat pusese o recompensă de cinci milioane de dolari pe capul său.
Cunoscut pentru stilul său agresiv de a discuta, al-Adnani, cel care aproba toate clipurile de propaganda a ISIS, a încercat să inspire recruţii şi atacatorii singuratici din Occident, iar îndemnurile sale la luptă au fost citate adesea de adepţi ISIS.


Conflictul din Siria s-a soldat cu peste 300.000 de morţi

Războiul din Siria s-a soldat cu peste 300.000 de morţi de la declanşarea sa în martie 2011, a anunţat ieri Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit unui nou bilanţ, peste 9.000 de persoane fiind ucise în mai mult de o lună. Un bilanţ precedent furnizat la 8 august de OSDO, organizaţie cu sediul în Marea Britanie dar care dispune de o reţea extinsă de surse militare, civile şi medicale pe teritoriul Siriei, anunţa 292.817 de morţi şi milioane de refugiaţi în acest conflict. Acest nou bilanţ este anunţat la o zi de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu în Siria negociat între ruşi şi americani în încercarea de a pune capăt conflictului.
Până la 12 septembrie, numărul morţilor a ajuns la 301.781, dintre care 86.692 civili, între care 15.099 copii, a anunţat ONG-ul în noul său bilanţ.
Potrivit aceluiaşi bilanţ, 52.359 de combatanţi rebeli şi combatanţi ai Forţelor democrate siriene, o alianţă arabo-kurdă, au fost ucişi, precum şi 52.031 de jihadişti, între care străini. Forţele regimului sirian au pierdut 107.054 de bărbaţi, din care 59.006 de soldaţi. Dintre persoanele ucise, 3.645 nu au fost identificate, menţionează OSDO.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.