Internațional

Urmează "cea mai mare bătălie" împotriva Statului Islamic

Ziarul de Vrancea
9 sep 2016 639 vizualizări
Forţele aliate, conduse de SUA, urmează să declanşeze la finalul lunii octombrie ofensiva împotriva oraşului Mosul, una din capitalele "califatului" n asediul ar putea dura 2-3 luni fiind vorba despre o zonă urbană, care a avut doi ani la dispoziţie să pregătească defensiva

Ofensiva militară împotriva Statului Islamic (ISIS) condusă de SUA, a epuizat în mare măsură resursele financiare ale grupului şi capacitatea de a atrage luptători străini, dar cea mai mare bătălie de pană acum nu a început încă. Ea e aşteptată în ultima parte a anului în nordul Irakului, în oraşul Mosul, unde Abu Bakr al-Baghdadi şi-a proclamat "califatul" în urmă cu doi ani, potrivit unei analize Reuters.
Pană acum, Statul Islamic a pierdut peste jumătate din teritoriul pe care îl ocupase în Irak şi aproape la fel de mult în Siria vecină, dar păstrează în continuare controlul asupra oraşelor - "capitală", inclusiv Mosul, considerate simbol ale structurii statale pe care au încercat să o clădească în Orientul Mijlociu.
Reuters citează comandanţi militari potrivit cărora ofensiva pentru Mosul ar putea începe spre finalul lunii octombrie. Aceasta a fost prefaţată în vară de recapturarea unei baze aeriene şi a unor zone de-a lungul fluviului Tigru, la sud de Mosul. Pregătirile pentru operaţiunile militare şi umanitare au început deja, trupele americane stabilind deja un centru logistic la sud de oraş, în timp ce ONU atrage atenţia că în regiune ar putea avea loc cea mai complexă operaţiune umanitară de anul acesta.

Mulţi luptători ISIS s-au refugiat în Siria

Analiza citată arată că nu este limpede dacă ISIS va rămane pe poziţii pană la capăt, la Mosul, sau se va retrage pentru o repoziţionare, dar Bagdadul se aşteaptă la un conflict armat dur în nordul ţării.
În acest moment, Statul Islamic nu opune cine ştie ce rezistenţă în zonă, probabil pentru a-şi conserva forţele armate pentru bătălia de la Mosul, unde se stimează că are între 3.000 şi 9.000 de oameni. Reuters notează, citandu-l pe comandantul operaţiunilor de la Mosul, ca cei mai înrăiţi luptători ISIS este foarte probabil să fi plecat deja spre Siria, în timp ce mulţi luptători racolaţi din străinătate şi mulţi lideri au fost ucişi în urma loviturilor aeriene. Dar, în timp ce autorităţile irakiene se aşteaptă la o "victorie uşoară", Vincent Stewart, directorul Agenţiei de Informaţii Militare (DIA) a SUA a declarat, joi, că se aşteaptă ca operaţiunea de la Mosul să dureze 2-3 luni şi să fie una lungă şi dificilă, deoarece este vorba despre o zonă urbană şi despre un oraş care a avut doi ani la dispoziţie să se pregătească pentru a se apăra.
Totuşi, potrivit Reuters, în regiune pluteşte senzaţia că valul de înfrangeri suferite de ISIS va continua, gruparea pierzand, în ultimul an şi jumătate, teritorii largi şi poziţii strategice.

ISIS va rămâne principala ameninţare teroristă şi după sfârşitul "califatului"

Gruparea jihadistă Stat Islamic va rămâne ameninţarea teroristă dominantă pentru SUA chiar şi după sfârşitul "califatului" său în Irak şi Siria, a estimat joi directorul Biroului Federal de Investigaţii american (FBI), James Comey.
Şeful FBI a insistat pe necesitatea unei cooperări internaţionale pentru supravegherea foştilor combatanţi jihadişti. În ultimul an, organizaţia Stat Islamic a pierdut controlul asupra unei părţi a teritoriilor sale cucerite în Irak şi Siria. ''Ameninţarea care, cred eu, va domina următorii cinci ani, în opinia FBI, va fi impactul prăbuşirii califatului'', a declarat Comey. El s-a pronunţat pentru îmbunătăţirea schimburilor de informaţii între serviciile de informaţii din întreaga lume în legătură cu foştii jihadişti care au părăsit Siria şi Irakul.
''A ne ajuta partenerii europeni în schimbul de informaţii între ei şi cu noi are o importanţă esenţială'', a mai spus oficialul american.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.