Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cel mai amplu program de asistenţă umanitară din istoria UE - Carduri de debit pentru refugiaţi, încărcate lunar

Ziarul de Vrancea
8 sep 2016 543 vizualizări
Circa un milion de imigranţi sirieni aflaţi în Turcia vor beneficia, în primă fază, de programul european

Uniunea Europeană a anunţat ieri lansarea celui mai important program de asistenţă umanitară din istoria sa, prin care alocă 348 de milioane de euro pentru cele mai vulnerabile familii de refugiaţi din Turcia şi introduce un sistem nou de transfer al fondurilor – carduri bancare ce vor fi încărcate lunar, care le permit să îşi aleagă cheltuielile.
Începând din luna octombrie, refugiaţii vor primi carduri de debit pe care va fi virată o sumă lunară. Astfel, oamenii îşi vor putea cumpăra mâncare, îşi vor putea închiria o locuinţă sau vor putea plăti taxele şcolare pentru copiii lor”, a explicat comisarul european pentru asistenţă umanitară şi gestionarea crizelor Christos Stylianides. Numărul celor care vor primi cardurile va creşte treptat, pentru a ajunge în primul trimestru al lui 2017 la un milion, din totalul de trei milioane de refugiaţi din ţară. El a calificat acest program, numit “Plasă de securitate socială de urgenţă”, drept “revoluţionar”. Peste 90% dintre refugiaţii sirieni din Turcia trăiesc în sate şi oraşe, alături de populaţia locală, iar cardurile de debit le vor permite să fie autonomi şi să aibă “demnitatea de a alege” cum vor să îşi cheltuiască banii, a adăugat comisarul. Potrivit C.E., acesta este şi un mijloc de a sprijini economia locală.

Trump susţine că Putin este un lider mai bun decât Obama

Republicanul Donald Trump a declarat miercuri seara că preşedintele rus Vladimir Putin este un lider mult mai bun prin comparaţie cu preşedintele american Barack Obama. Declaraţia controversată a miliardarului republican a avut loc în cadrul unui forum televizat cu democrata Hillary Clinton, însă nu este prima dată când acesta laudă stilul de conducere impus de Vladimir Putin. De asemenea, prezidenţiabilul republican a precizat că are un mare respect pentru poporul rus şi se aşteaptă să aibă o relaţie minunată cu Vladimir Putin. ”Cred că voi putea să mă înţeleg cu el. El a fost un lider. Mult mai lider decât preşedintele nostru. Nu ar fi minunat dacă am putea să colaborăm? Nu ar fi un lucru minunat?”, a declarat miliardarul.
Donald Trump a explicat că o relaţie ruso-americană apropiată ar fi un avantaj pentru Statele Unite, tocmai pentru că Moscova are un interes în a distruge Statul Islamic. Mai mult, republicanul a menţionat că preşedintele rus are un control puternic asupra întregii ţări, însă acesta este un sistem de conducere pe care nu-l agreează personal.
Democrata Hillary Clinton a luat, de asemenea, parte la forumul televizat, care a reprezentat o oportunitate pentru candidaţii prezidenţiali de a-şi expune viziunea politică de la Casa Albă. Clinton a fost atacată cu privire la utilizarea unui server de e-mail privat în timpul mandatului de secretar de stat şi pentru modul în care a gestionat informaţii clasificate. Însă, aceasta şi-a apărat acţiunile, susţinând că nu ştia ce putea să facă în situaţia respectivă.
Între timp, prezidenţiabila democrată a promis că dacă va câştiga alegerile nu va trimite trupe militare terestre în Irak şi Siria. ”Vom reuşi să distrugem ISIS fără să desfăşurăm trupe terestre”, a spus ea.
Cei doi prezidenţiabili nu s-au aflat pe scena forumului în mod simultan, însă amândoi au trebuit să răspundă întrebărilor adresate de către public.
Prima dezbatere electorală dintre cei doi candidaţi prezidenţiali este programată să aibă loc la 26 septembrie.

Preşedintele Filipinelor s-a întalnit cu "fiul de tarfă"

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat ieri că i-a propus liderului Filipinelor, Rodrigo Duterte, ca echipele lor să se întâlnească şi a explicat că nu a luat personal comentariile jignitoare lansate de acesta. Anterior, controversatul preşedinte filipinez a susţinut că-l va cataloga drept ”fiu de târfă” pe Obama, dacă acesta îndrăzneşte să vorbească despre încălcarea sistematică a drepturilor omului în campania sângeroasă antidrog lansată de executivul Filipinelor. De asemenea, liderul american a susţinut că parteneriatul dintre cele două state ar trebui să fie consistent cu respectarea statului de drept şi a normelor internaţionale.
Obama a schimbat miercuri seara mai multe amabilităţi cu liderul filipinez înainte de a participa la o cină de gală în cadrul summitului ASEAN de la Vientiane. Scurta întâlnire dintre cei doi lideri are loc la scurt timp după ce partea americană a anulat o întânire oficială. Aceştia au dat mâna şi au purtat o scurtă discuţie, înainte de a se îndrepta spre cina care a încheiat cea de-a doua zi a summitului ASEAN de la Vientiane. ”S-au întâlnit în sala de aşteptare. Au fost ultimele persoane care au părăsit camera”, a declarat ministrul de Externe al Filipine, Perfecto Yasay. Diplomatul a insistat asupra relaţiilor bilaterale americano-filipineze, care rămân puternice şi ferme.
Un reprezentant al preşedinţiei americane a spus că scurta discuţie a fost un schimb de amabilităţi între cei doi lideri.
Rodrigo Duterte şi-a exprimat regretul că declaraţiile sale controversate de luni au fost interpretate drept un atac personal la adresa lui Barack Obama.
Filipinele, o fostă colonie americană, sunt una dintre ţările cele mai apropiate de Statelor Unite din Asia de Sud-Est, mai ales în contextul diferendelor teritoriale cu China. Cele două ţări sunt aliate militar printr-un tratat.

Un post israelian de TV susţine că Abbas a fost agent KGB

Un post de televiziune israelian susţine că numele lui Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, apare pe o listă cu agenţi ai fostelor servicii secrete sovietice KGB, informaţie calificată drept “absurdă” de autorităţile palestiniene. “Informaţiile televiziunii israeliene se înscriu în absurdităţile cu care ne-am obişnuit din partea israelienilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei palestiniene, Nabil Abou Roudeina. El a vorbit de “o campanie de calomnii”.
Purtătorul de cuvânt a denunţat aceste informaţii drept o manevră israeliană care vizează să submineze eforturile ruse de mediere în conflictul israelo-palestinian.
Postul israelian de televiziune Channel 1 a afirmat miercuri seară că numele lui Abbas apare pe lista cu agenţi KGB din anii ’80 din arhivele consultate de doi cercetători de la Institutul Truman al Universităţii Ebraice din Ierusalim. Familia lui Abbas, născut în teritoriile palestiniene atunci când acestea se aflau sub mandat britanic, a fugit în Siria în timpul războiului din 1948, în urma căruia a fost creat statul Israel.
Cercetătorii Isabela Ginor şi Gideon Remez au declarat că au analizat arhivele colonelului Vasili Mitrohin, care s-a refugiat în Marea Britanie. În aceste documente ar figura numele a mii de spioni ruşi din lume. “În 1983, el (Abbas – n.r.) figura pe liste ca o persoană aflată sub aripa KGB, iar numele său de cod era Krotov”, a spus Ginor.

Hollande a oferit un indiciu clar că va candida pentru un nou mandat

Preşedintele Francois Hollande a declarat ieri că nu va permite ca imaginea Franţei să se deterioreze “în următoarele luni sau următorii ani”, cel mai clar indiciu pe care l-a oferit deocamdată că intenţionează să candideze pentru un nou mandat în 2017.
Într-un discurs de o oră privind “democraţia şi terorismul”, Hollande, un socialist, şi-a criticat oponenţii de dreapta, spunând că reacţiile lor la valul de atacuri teroriste care au afectat Franţa în 2015 şi 2016 demonstrează intenţia acestora de a distruge modelul social francez. “Nu voi permite ca imaginea Franţei, influenţa Franţei, să se deterioreze în următoarele luni sau următorii ani”, a spus Hollande, care este preşedintele cel mai puţin popular din istoria recentă a Hexagonului, arată sondajele de opinie. Potrivit unui studiu dat publicităţii miercuri, aproape nouă din 10 francezi nu vor ca actualul lider de la Elysee să obţină un nou mandat.
Fără a-l menţiona nominal pe principalul său rival, Nicolas Sarkozy, Hollande a spus: “Principiile constituţionale nu sunt amabilităţi legale”.
“Libertatea de a veni şi a pleca este o amabilitate legală? Libertatea de exprimare este o amabilitate legală? Libertatea religioasă este o amabilitate legală? Prezumpţia de nevinovăţie – care este utilă atunci când te aperi - este o amabilitate legală?”, a atras atenţia preşedintele francez în discursul rostit la Fundaţia Jean Jaures. Hollande, care l-a înfrânt pe Sarkozy în cursa pentru Elysee în 2012, a vorbit ieri pe fondul temerilor privind securitatea, după scandalul privind burkini.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.