Internațional

Asteroid care ar putea lovi Terra, "vizitat" de o sondă NASA

Ziarul de Vrancea
6 sep 2016 876 vizualizări
Agenţia spaţială va lansa maine o misiune spre asteroidul Bennu n sonda va interesecta corpul ceresc peste doi ani şi va reveni pe Terra în anul 2023 n calculele oamenilor de ştiinţă arată că asteroidul Bennu ar putea lovi Pămantul în secolul viitor

NASA a stabilit data de 8 septembrie pentru lansarea OSIRIS-REx, prima misiune de colectare a unor mostre de pe un asteroid, ţinta aleasă fiind asteroidul Bennu din vecinătatea relativă a Pământului. La mai puţin de o săptămână după explozia produsă în timpul pregătirilor de lansare a unei rachete Falcon 9, aparţinând companiei SpaceX, care ar fi trebuit să transporte pe orbită satelitul Amos-6 (distrus şi el în accident), NASA a stabilit că locul lansării sondei OSIRIS-REx va fi tot baza spaţială de la Cape Canaveral. Sonda va fi lansată prin intermediul unei rachete Atlas V, aparţinând NASA.
Obiectivul acestei misiuni cu un buget de aproximativ 800 de milioane de dolari este de a recolta mostre de pe asteroidul Bennu şi de a le aduce înapoi pe Pământ pentru a fi analizate. Dacă totul va decurge conform programului misiunii, sonda OSIRIS-REx va intersecta traiectoria asteroidului după un drum de aproximativ 2 ani prin spaţiu, va colecta mostrele necesare şi apoi va reveni pe Terra în luna septembrie a anului 2023. În primul an după lansare sonda OSIRIS-REx va orbita în jurul Soarelui până va acumula suficientă viteză pentru a fi proiectată înapoi spre Pământ, de unde, printr-un efect de praştie şi cu viteza sporită încă o dată, va porni spre întâlnirea cu asteroidul Bennu, care, conform calculelor, ar urma să aibă loc în august 2018.
Această misiune poate prefigura viitorul apropiat al explorărilor şi exploatărilor spaţiale. Mulţi oameni de ştiinţă şi întreprinzători, deopotrivă, analizează posibilitatea exploatării de resurse minerale de pe asteroizii din apropierea Pământului.
Bennu este o ţintă interesantă pentru NASA şi pentru că intersectează orbita Pământului la fiecare 6 ani, iar oamenii de ştiinţă au constatat că trece din ce în ce mai aproape de planeta noastră. Acest asteroid a deviat cu aproximativ 160 de kilometri de la traiectoria sa din momentul descoperirii, în 1999. Astfel, în 2135, Bennu va trece printre Pământ şi Lună, la "o aruncătură de băţ", în termeni astronomici, de planeta noastră. Cu ocazia acestei treceri, gravitaţia Pământului ar putea să-i modifice orbita "având potenţialul de a pune acest asteroid pe o traiectorie incidentă cu Terra, mai târziu, în cursul acelui secol", conform profesorului Dante Lauretta de la Universitatea din Arizona.
Bennu are diametrul de aproximativ 487 de metri şi se deplasează pe o orbită în jurul Soarelui cu viteza medie de 101.000 km/h. Riscul unui impact cu Pământul este mic, dar totuşi nu poate fi ignorat. Dacă un astfel de eveniment s-ar produce, el ar fi echivalent cu detonarea a 3 miliarde de tone de explozibili, o explozie de 200 de ori mai puternică decât cea a bombei atomice de la Hiroshima.
Acest asteroid este important şi pentru ştiinţă. Bennu este o relicvă rămasă de la formarea sistemului nostru solar şi ar putea avea un conţinut bogat în molecule organice, conform lui Dante Lauretta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.