Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Fermierii thailandezi folosesc ''armate'' de albine pentru a izgoni elefanţii

Ziarul de Vrancea
28 aug 2016 611 vizualizări
Fermierii din Thailanda au găsit o soluţie inedită pentru a opri turmele de elefanţi care le distrug culturile, după ce alte metode, precum montarea de garduri electrificate şi instalarea de dispozitive care pocnesc, nu i-au pus pe fugă pe giganţii înfometaţi şi lipsiţi de maniere.

Într-un plan-pilot dezvoltat de Departamentul Thailandez al Parcurilor Naţionale, localnicii eliberează albine într-o nouă strategie de luptă cu pachidermele care le distrug culturile.
Ideea de a specula fobia elefanţilor faţă de albine a venit de la un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford. Metoda a fost folosită cu succes într-un scop similar, timp de mai mulţi ani, în Africa, iar acum câştigă teren şi în Asia. Problema legată de pagubele produse de elefanţi este destul de severă în estul provinciei Chanthaburi unde se află multe păduri dese în apropierea comunităţilor de fermieri care cultivă orez, ananas şi cauciuc. În lupta cu pachidermele, aceştia au încercat chiar şi metoda sugerată de Guvern, de a înlocui ananasul cu dovleci, de care elefanţii nu sunt la fel de atraşi, însă nici această soluţie nu a stat în calea lor.
Se estimează că în Thailanda trăiesc circa 3.000 de elefanţi sălbatici, potrivit Thai Elephant Conservation Center. Habitatul acestora este invadat, pe măsură ce fermierii taie copacii pentru a mări suprafaţa agricolă. Locuitorii din satul Pana sunt învăţaţi să crească albine de către un centru guvernamental de cercetare a faunei sălbatice. Tehnica este simplă. Stupii sunt amplasaţi la nivelul ochilor elefanţilor şi sunt conectaţi între ei cu sfori pentru a crea un gard. Când pachidermele încearcă să treacă, împing sforile şi mişcă stupii, ceea ce face ca roiurile de albine să iasă şi să le înţepe.
Partea negativă a acestei metode este faptul că nu poate fi aplicată şi în cazul terenurilor agricole foarte mari deoarece ar fi nevoie de mii de stupi, fiecare costând în jur de 4.000 baht (115 dolari). Avantajul este, însă, că pe lângă culturile tradiţionale, fermierii au acum posibilitatea de a produce miere şi ceară — de la 50 stupi se recoltează 300 de kilograme de miere, care se vinde cu 4,3-14,3 dolari pe kilogram, iar ceara este aproape la fel de scumpă.

Cioloş: Partide aşa zis pro-ruse că nu îşi doresc întreruperea parcursului european în Moldova

Premierul Dacian Cioloş a declarat, ieri, la RRA, că, în urma vizitei pe care a făcut-o recent în Republica Moldova, a avut semnale din partea partidelor din opoziţie, aşa zis pro-ruse, că nu îşi doresc întreruperea parcursului european al ţării. ”Inclusiv de la partide din opoziţie, aşa zis pro-ruse, am avut semnale că nu îşi doresc întreruperea parcursului european al Republicii Moldova şi că doresc să menţină această legătură şi orientare spre reformă”, a declarat Dacian Cioloş, adăugând că cel mai bun mod al României de a ajuta în acest proces este de a arăta că această apropiere de Uniunea Europeană aduce rezultate şi bunăstare pentru cetăţenii moldoveni. Premierul Dacian Cioloş a precizat că, în cursul vizitei în Republica Moldova, s-a convenit să se organizeze un forum, o întâlnire la Bucureşti, în care să se pună faţă în faţă reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova şi România. ”Vrem să încercăm să împărtăşim din experienţa noastră, inclusiv de transparenţă guvernamentală, de consultare publică între Guvern şi societatea civilă. Poate, încet, încet, transferăm nu doar bani dar şi un mod de a face lucrurile mai transparent şi mai eficient şi în Republica Moldova”, a mai spus Cioloş.
Premierul României a spus că lucrurile concrete care s-au produs în relaţia cu Republica Moldova sunt cele 60 de milioane de euro care au intrat în conturile Republicii Moldova şi care vor echilibra bugetul şi vor permite Guvernului să demareze proiecte de investiţii.

Berlinul se teme că islamiştii încearcă să se alăture forţelor armate

Autorităţile de la Berlin vor o verificare a recruţilor, pentru că există semne că islamişti încearcă să se alăture forţelor armate germane şi să desfăşoare atacuri în ţara membră UE sau în străinătate, a scris ieri publicaţia Welt am Sonntag. În consecinţă, forţele armate vor ca recruţii să fie verificaţi de agenţia de contrainformaţii a armatei începând din iulie 2017, pentru ca extremiştii, teroriştii şi criminalii să poată fi identificaţi rapid. Astfel de verificări de securitate necesită schimbări în legile care guvernează armata.
Un proiect de document ce justifică astfel de schimbări, văzut de Welt am Sonntag, a spus că există sugestii că islamişti încearcă să introducă recruţi în forţele armate, pentru antrenament.
Germania este în alertă după o serie de atacuri violente, în luna iulie, dintre care două au fost revendicate de Stat Islamic, iar ministrul de Interne a anunţat deja planuri pentru a consolida securitate.
Agenţia militară de contraspionaj verifică în prezent 64 de suspecţi de Islamism, 268 de extremişti de dreapta şi şase extremişti de stânga care ar fi reuşit să se infiltreze în forţele armate.

Jumătate din germani nu vor încă un mandat pentru Angela Merkel

Jumătate din germani nu doresc ca Angela Merkel să mai aibă încă un mandat - al patrulea - de cancelar al Germaniei, arată un sondaj de opinie publicat ieri. Studiul, realizat de firma Emnid pentru ziarul Bild si citat de agenţia DPA, arată 50% din electorat împotriva unui nou mandat pentru Merkel, faţă de numai 42% pentru. În rândul electoratului Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a Angelei Merkel, susţinerea pentru ea este de 70%, dar există printre simpatizanţii CDU şi 22% care nu o mai vor cancelar.
Merkel nu a anunţat încă dacă va încerca să obţină un nou mandat. Ea este cancelar din 2005, susţinută în prezent de o coaliţie a CDU cu Partidul Social Democrat de centru-stânga. Încă un mandat i-ar permite să bată recordul lui Helmut Kohl, care a fost cancelar al Germaniei timp de 16 ani, din 1982 până în 1998.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.