Internațional

Cutremur Italia: Toate clădirile istorice din regiune distruse

Ziarul de Vrancea
26 aug 2016 802 vizualizări
Majoritatea clădirilor din zona afectată au fost construite cu sute de ani în urmă, iar toate cele 293 de situri culturale din regiune, s-au prăbuşit sau au fost avariate grav n numărul morţilor creşte de la o zi la alta

Bilanţul seismului de miercuri, din Italia, a crescut vineri la 268 de morţi şi 387 de răniţi, a anunţat Protecţia Civilă. Cele mai multe dintre persoanele ucise sau rănite sunt turişti aflaţi în trecere, ceea ce complică identificarea corpurilor. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, vineri dimineaţă, că a fost confirmat decesul unui al şaselea cetăţean român. Referitor la cei cinci români răniţi şi internaţi în spitale din proximitate, medicii curanţi au comunicat Ambasadei României la Roma că starea acestora este momentan stabilă, viaţa nefiindu-le pusă în pericol. Potrivit MAE, continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetăţeni români daţi dispăruţi, iar verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autorităţile italiene competente. Aproximativ 5.000 de persoane - poliţişti, pompieri, militari sau voluntari - au căutat în noaptea de joi spre vineri, cu ajutorul unor utilaje sau cu mâinile goale, supravieţuitori între dărâmături. La căderea nopţii, echipele de salvare au anunţat că au scos 215 de oameni de sub dărâmături, dar, pe măsură ce au trecut orele, au fost recuperate numai cadavre, inclusiv ale unor copii care îşi petreceau vacanţa de vară în regiune.
Majoritatea clădirilor din zona afectată au fost construite cu sute de ani în urmă, ceea ce explică distrugerea pe scară largă. Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a spus că toate cele 293 de situri culturale din regiune, majoritatea biserici, s-au prăbuşit sau au fost avariate grav. 
Cutremurul a lăsat în urmă mii de oameni care au pierdut totul, iar mulţi dintre ei şi-au petrecut ultimele două nopţi sub cerul liber, în maşini sau în corturile puse la dispoziţie de autorităţi. Circa 1.200 de oameni au găsit adăpost în taberele pentru sinistraţi înfiinţate de autorităţi în jurul localităţilor afectate. La Amatrice, 50 de bătrâni şi copii au dormit într-o sală locală de sport.

O mie de replici

În total, autorităţile au pus la dispoziţia sinistraţilor 3.500 de paturi în regiunea afectată de seism, a anunţat şeful Protecţiei Civile italiene, Immacolata Postiglione, într-o conferinţă de presă.
Principalele tabere de corturi au fost înfiinţate la Accumoli, Amatrice, Montegallo şi Arqueata. De asemenea, centre de primire au fost deschise în alte cinci oraşe din regiunea Umbria unde seismul nu a provocat pagube majore. Cu toate acestea, mulţi dintre cei care au rămas fără locuinţe în timpul seismului de miercuri au preferat să se refugieze la rude sau prieteni din alte regiuni. De asemenea, unii oameni au ales să doarmă în maşini, pentru a fi aproape de oraşele lor, aflate în ruină. Aproximativ 2.100 de oameni au cerut ajutor, inclusiv alimente, din partea autorităţilor.
Unii supravieţuitori, escortaţi de pompieri, au primit dreptul de a se întoarce în casele lor pentru a lua lucrurile esenţiale pe care le-au mai găsit. Seismul de miercuri a fost urmat de aproape o mie de replici, dintre care cea mai recentă vineri dimineaţă. Aceasta a avut magnitudinea 4,7 şi a aprovocat panică la Amatrice. Italia a declarat stare de urgenţă în regiunile cele mai grav afectate, iar premierul italian Matteo Renzi, care a convocat joi seară o şedinţă de urgenţă a Guvernului, a decis să aloce, în prima etapă, 50 de milioane de euro pentru reconstrucţie.
În plus, Renzi a anulat taxele pentru locuitorii din zona afectată şi a anunţat o nouă iniţiativă, “Case italiene”, menită să împiedice construcţiile precare. El a avertizat, însă, că este absurd ca cineva să creadă că Italia poate construi case complet rezistente la seisme. Pagubele cutremurului din Italia sunt de ordinul miliardelor de dolari; numai o mică parte vor fi despăgubite

Pagube de pană la 11 miliarde de dolari

Cutremurul a provocat pagube estimate între 1 şi 11 miliarde de dolari, iar dintre acestea o foarte mică parte vor fi despăgubite, relatează Bloomberg.
Nivelul asigurărilor pentru proprietăţi şi accidente din Italia este unul dintre cele mai scăzute în rândul statelor dezvoltare. În 2014, ponderea asigurărilor în PIB-ul Italiei era de doar 1,9%, potrivit datelor companiei de asigurări Swiss Re. În Franţa această pondere era de 3,3%, în Germania de 3,4%, iar în Olanda de 8,1%, arată datele PricewaterhouseCoopers. ”Este tragic că majoritatea oamenilor nu sunt asiguraţi, cu toate că nu este un secret faptul că această regiune este zguduită de cutremure”, a declarat Stefan Schuermann, analist la Vontobel Securities.
Numai 2% din pierderile economice provocate de cutremurul din regiunea Abruzzo, din 2009, au fost asigurate, a spus Schuermann. În cutremurul de atunci 308 persoane şi-au pierdut viaţa.
Italia va putea solicita ajutor din partea Fondului European de Solidaritate în termen de 12 săptămâni de la producerea catastrofei.
Assicurazioni Generali, cel mai mare asigurător italian, şi compania germană  Allianz  anticipează că solicitările de despăgubiri vor fi limitate, întrucât majoritatea locuinţelor nu erau asigurate pentru cutremure.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.