Internațional

Poveştile a două romance ucise cutremurul din Italia

Ziarul de Vrancea
25 aug 2016 4309 vizualizări
Două tinere, din colţuri diferite ale ţării, şi-au găsit sfarşitul sub dăramături n mama uneia dintre ele a aflat de pe internet de decesul fiicei n cel puţin cinci romani au murit în urma cutremurului din Italia

Ministerul de Externe anunţă că a fost confirmat decesul altor trei români în urma cutremurului din Italia, astfel că pană aseară numărul cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în seism era de cinci persoane. De asemenea, alte 11 persoane erau date dispărute, iar patru persoane sunt rănite.
Ultimul bilanţ provizoriu al cutremurului cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter arată că 241 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului. Printre victime se numără foarte mulţi copii, iar sute de persoane au fost rănite. Peste 2.500 de oameni au rămas fără adăpost, în condiţiile în care localităţile Amatrice, Accumoli şi Pescara del Tronto au fost rase, practic, de pe faţa Pământului.
Unul dintre românii morţi în urma cutremurului este doljeanca Aurelia Dogaru, în vârstă de 36 de ani, mama acesteia aflând de pe internet că ea a decedat. Trupul femeii a fost descoperit alături de cel al soţului, cetăţean italian, copilul acestora, în vârstă de 11 ani, fiind salvat de pompieri şi dus la spital. Rudele Aureliei Dogaru, care locuiesc la 20 de kilometri de Craiova, în comuna Malu Mare, spun că au aflat de pe internet că aceasta a decedat în urma cutremurului. “Mama Aureliei a plecat de ieri în Italia când a văzut pozele lor pe internet. Este groaznic. Am aflat că azi-noapte, sora lui Fabio (n. red. - soţul Aureliei Dogaru) a fost chemată la morgă şi i-a recunoscut. Erau o familie atât de frumoasă şi de liniştită. El era inginer de dezastre şi locuiau într-o casă mai veche”, a povestit o mătuşă a Aureliei Dogaru, femeie de serviciu la Primăria Malu Mare, judeţul Dolj.
Femeia susţine că, imediat după cutremur, soacra Aureliei Dogaru a mers acasă la ei pentru a vedea în ce stare sunt. “Imediat după cutremur, mama lui Fabio s-a dus la ei acasă şi atunci l-au scos de sub dărâmături pe băieţel, l-au dus la spital, că era rănit, dar este totul bine acum. E la bunica lui acasă”, a mai spus mătuşa româncei.
Aurelia Dogaru era căsătorită de 12 ani cu cetăţeanul italian Fabio Graziani şi locuiau în localitatea Amatrice. Cei doi aveau împreună un băieţel în vârstă de 11 ani.

O familie săracă dintr-un sat din Botoşani

O altă femeie de 35 de ani din localitatea botoşăneană Avrămeni se numără printre cei cinci români care şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului. Ea a fost găsită decedată, ieri, în casa în care locuia în oraşul Amatrice. Primarul din Avrămeni, Ioan Bucătariu, a declarat că femeia, Maricica Iosub, a fost găsită moartă, ieri dimineaţă, de către autorităţile italiene, pe patul din apartamentul în care locuia, sub dărâmături. Primarul din comuna de unde provine Maricica Iosub mai spune că în urma cutremurului două cumnate ale femeii au fost rănite, fiind spitalizate. ”Cele două femei rănite, Angela Bararu şi Emilia Bararu, care sunt cumnate cu tânăra moartă, au fost găsite în spital, după ce, de asemenea, fuseseră date dispărute. Din câte am înţeles, soţul uneia dintre ele, un cetăţean italian, a murit în timpul seismului”, a declarat primarul comunei Avrămeni, Ioan Bucătariu. Potrivit acestuia, Maricica Iosub provine dintr-o familie săracă din Avrămeni şi este plecată de peste 15 ani în Italia, unde lucra într-un restaurant din Amatrice. Tânăra mai are şase fraţi şi, cu excepţia unei surori cu probleme de sănătate, au plecat pe rând în străinătate.
”Prima care a plecat a fost chiar Maricica. Apoi, i-a tras pe toţi după ea în Italia, unde şi-au găsit câte un loc de muncă. Aici în sat mai trăieşte doar tatăl lor, cu care am luat deja legătura pentru a-l ajuta. Mama tinerei a murit mai demult, iar fata a fost crescută de către o bunică. Pentru ea a şi venit ultima dată acasă, acum vreo doi-trei ani, pentru a o conduce pe ultimul drum. Ştiu că venise şi cu un italian, cu care am înţeles că trăia, dar cu care, se pare, nu era căsătorită”, a mai afirmat primarul Ioan Bucătariu.

Sute de bucătari din lume promovează pastele all'Amatriciana

Bucătari de la peste 600 de restaurante din Italia şi din întreaga lume promovează pastele all'Amatriciana, originare din Amatrice, localitatea distrusă aproape în întregime cutremur, pentru a strânge bani pentru victime. Proprietarii restaurantelor participante au promis să doneze Crucii Roşii italiene câte 2 euro pentru fiecare porţie de paste all’Amatriciana vândută, a anunţat bloggerul Paul Bell, care ajută la organizarea campaniei. “Ideea s-a născut pur şi simplu din dorinţa de a-i ajuta pe cei afectaţi de cutremur”, a spus Bell.
Nu este pentru prima dată când bucătarii italieni se mobilizează astfel pentru a ajuta victimele seismelor.
În mai 2012, când o serie de cutremure au afectat regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei şi au îngropat sub dărâmături mii de roţi de parmezan, un bucătar italian faimos, Masimo Bottura, originar din zonă, a început să folosească la unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare ale sale, un tip de risotto cu brânză şi ardei, parmezan afectat de cutremur şi alte ingrediente locale.
Specialitatea a fost un succes, iar în toată Italia, oamenii au început să cumpere brânză care fusese prinsă sub dărâmături în cutremur.
Localitatea Amatrice ete cunoscută în special pentru pastele all’Amatriciana, ce includ un sos pe bază de roşii, carne de porc, ulei de măsline, vin alb, chili şi brânză pecorino. Acest tip de paste a fost inventată în anii 1700 şi este atât de popular încât localitatea organiza un festival anual în onoarea sa. În acest weekend urma să aibă loc cea de-a 50-a ediţie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.