Internațional

Tragedie în Italia: Oraş pitoresc, transformat în moloz

Ziarul de Vrancea
24 aug 2016 1054 vizualizări
Un vechi orăşel din centrul Italiei a fost distrus aproape în întregime de un seism de 6,2 grade pe scara Richter care a lovit peninsula în noaptea dintre marţi şi miercuri n zeci de persoane şi-au pierdut viaţa, iar bilanţul victimelor este aşteptat să crească n cel puţin un roman şi-a pierdut viaţa în urma cutremurului

Cel puţin 73 de persoane au murit în urma seismului de ieri dimineaţă, din Italia, scrie presa din peninsulă, precizând că nu există un bilanţ oficial.
Potrivit jurnaliştilor italieni, cele mai multe decese, cel puţin 35, s-au înregistrat la Amatrice, iar alte 11 la Accumoli.
În Amatrice, orologiul din centrul localităţii italiene a rămas blocat la ora 3.36 (4.36 ora României), atunci când primul seism, cu o magnitudine de 6,2 grade pe scara Richter, a lovit oraşul pitoresc din centrul Italiei şi l-a transformat în moloz. Orologiul, care datează din secolul al XIII-lea, continuă să stea deasupra ruinelor oraşului, însă structura de rezistenţă a turnului a fost puternic afectată, relatează The Huffington Post. ”De-a lungul timpului oraşul a păstrat acest turn, sper că este un semn bun. Sper că înseamnă că oraşul nu va muri, ci se va ridica din nou atât timp cât turnul cu orologiu rămâne în picioare”, a declarat primarul localităţii Amatrice, Sergio Pirozzi. Între timp, autorităţile italiene scoteau cadavre de sub dărâmături.

”Jumătate din oraş a dispărut"

Cutremurul iniţial s-a produs la o adâncime de doar patru kilometri. US Geological Survey a anunţat că epicentrul a fost înregistrat în apropierea localităţii italiene Norcia, situată în regiunea Umbria la doi kilometri de Accumoli şi zece kilometri de Arquata del Tronto şi de Amatrice.
Ulterior, trei replici puternice au zguduit regiunea, dintre care şi un seism cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter. Primele două replici au fost înregistrate la ora locală 4.32 şi, respectiv 4.33. Cele două epicentre au fost situate la Castelsantangelo sul Nera şi la Arquata del Tronto.
Cele mai lovite sunt localităţile italiene Accumoli, Amatrice, Posta şi Arquata del Tronto. Inclusiv clădirea primăriei din localitatea Amatrice a fost devastată de seism, iar autorităţile au început operaţiunile de salvare a persoanelor blocate sub dărâmături. ”Jumătate din oraş a dispărut. Sunt oameni sub dărâmături... A fost o alunecare de teren şi un pod s-a prăbuşit”, a susţinut Sergio Pirozzi.
Mai mult, structura de rezistenţă a singurului spital din localitatea Amatrice a fost puternic afectată de seism, iar pacienţii au fost transferaţi spre alte centre medicale din regiune.
Ministerul de Externe a anunţat aseară că un român a murit, doi au fost răniţi şi alţi nouă au fost daţi dispăruţi de către aparţinător în urma cutremurului.
Pe 6 aprilie 2009, un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 grade a zguduit localitatea L'Aquila, situată la doar 50 de kilometri de Amatrice. Seismul a lăsat în urmă 302 morţi şi peste 1.500 de răniţi, fiind unul dintre cele mai puternice din istoria recentă a regiunii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.