Internațional

Preşedintele Turciei atacă nucleul dur al opozanţilor săi

Ziarul de Vrancea
9 aug 2016 604 vizualizări
Peste 100 de oameni de afaceri turci au fost reţinuţi pentru legături cu mişcarea clericului Fethullah Gulen u la operaţiune au participat 400 de poliţişti u oamenii de afaceri sunt acuzaţi că au finanţat puciul eşuat

Autorităţile turce au reţinut miercuri un număr total de 111 oameni de afaceri şi foşti politicieni, în urma unor operaţiuni din provincia Kayseri în Anatolia Centrală. Persoanele reţinute ar avea legături cu mişcarea clericului Fethullah Gulen, care este acuzat de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie, scrie Hurriyet Daily News. La operaţiunea de capturare a aşa-zişilor gulenişti au participat circa 400 de poliţişti antiterorism. Autorităţile susţin că oamenii de afaceri reţinuţi au menţinut legături cu mişcarea clericului Fethullah Gulen şi i-au finanţat pe adepţii acestuia, care au organizat lovitura de stat eşuată. De altfel, printre persoanele reţinute se numără fostul deputat AKP Ahmet Oksuzkaya, fostul preşedinte regional AKP Omer Deniz, preşedintele Camerei de Comerţ din Kayseri Mahmut Hicyilmaz, precum şi alţi oameni de afaceri de seamă din regiune. Totuşi, autorităţile au precizat că nouă suspecţi pentru care s-au emis mandate sunt în străinătate. În timpul percheziţilor, mai multe calculatoare şi documente au fost confiscate de către poliţiştii turci. Peste 60.000 de persoane, inclusiv militari, poliţişti, magistraţi, jurnalişti, funcţionari publici şi profesori universitari, au fost vizaţi de campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti, după ce autorităţile turce l-au învinuit pe clericul Fethullah Gulen de orchestrarea puciului eşuat. În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eşuat după cateva ore, atunci cand sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă. Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat. După tentativa de lovitură de stat, au fost arestate 16.000 de persoane - militari, poliţişti, academicieni, profesori universitari, medici, judecători, procurori, funcţionari publici, precum şi jurnalişti - şi au fost concediaţi zeci de mii de angajaţi din toate domeniile, acuzaţi de legături cu mişcarea Gulen. De asemenea, peste 100 de instituţii media au fost închise de către autorităţile turce, printre care se numără trei agenţii de ştiri, 16 televiziuni, 23 de posturi de radio şi 45 de cotidiene.
 

Un amiral turc a cerut azil politic în Statele Unite

Amiralul Mustafa Ugurlu ar fi solicitat azil politic în Statele Unite, după ce a fost acuzat că are legături cu mişcarea clericului Fethullah Gulen. Autorităţile turce au lansat o adevărată campanie guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, iar peste 16.000 de persoane au fost arestate în ultimele trei săptămani, scrie BBC. Acesta a dispărut la o săptămană după lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie. Între timp, oficialii americani au declarat că un amiral neînarmat a solicitat azil politic, iar acesta a fost identificat de presa turcă drept Mustafa Ugurlu. Anunţul vine într-un moment dificil al relaţiilor bilaterale turco-americane, în timp ce Ankara încearcă să obţină extrădarea clericului Fethullah Gulen din Statele Unite. Se pare că amiralul turc lucra în cadrul Centrului de Comandă al Aliaţilor NATO din Norfolk, Virginia, unde sunt staţionaţi alţi 26 de militari turci.

Trump a cheltuit de 11 ori mai puţin decat Clinton pe publicitate la TV
u aproape 100 de milioane de dolari au fost cheltuiţi pe publicitate TV pentru alegerile generale, de la încheierea sezonului primarelor

Candidatul republican Donald Trump, fost star de televiziune, a ales să cheltuiască de 11 ori mai puţin pe publicitatea electorală televizată decat rivala sa democrată Hillary Clinton, preferand să se concentreze pe promovarea online, relatează NBC News. Clinton şi organizaţiile apropiate ei au cheltui 91 de milioane de dolari pe clipuri electorale difuzate de televiziuni, în timp ce Trump şi susţinătorii săi au cheltuit opt milioane de dolari. “Aproape 100 de milioane de dolari au fost cheltuiţi pe publicitate TV pentru alegerile generale, de la încheierea sezonului primarelor, însă echipa de campanie a lui Donald Trump nu a cheltuit aproape nici un cent din această sumă”, potrivit NBC News. O grupare care îl susţine pe Trump - Rebuilding America Now PAC, condusă de guvernatorul de Florida Rick Scott – a afirmat că a cumpărat spaţiu publicitar pentru un clip anti-Clinton la posturile locale de televiziune din Ohio, Florida şi Carolina de Nord. Deşi omul de afaceri din New York nu a cumpărat spaţiu publicitar la posturile mari de televiziune, precum ABC, CBS sau NBC, a folosit cu succes reţelele de socializare pentru a ajunge la mase. El postează frecvent pe pagina sa Facebook şi pe Twitter, iar aceste mesaje sunt distribuite de nenumărate ori, ceea ce înseamnă reclamă electorală gratuită pentru Trump. Potrivit unui studiu publica de compania mediaQuant, care analizează valoare financiară a postărilor de pe reţelele de socializare estimează că Trump a beneficiat pană acum de publicitate gratuită în valoare de circa două miliarde de dolari. Această valoare ar urma să ajungă la cinci miliarde de dolari pană la alegerile din 8 noiembrie. Şi Clinton a folosit cu succes reţelele de socializare, cu 72 de milioane de menţionări în iulie, ceea ce a făcut să îl ajungă din urmă pe Trump, potrivit mediaQuant. Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos dat publicităţii marţi, fostul secretar de stat l-a depăşit pe rivalul său republican cu şapte puncte procentuale.

Intermediarul din reportajul Sky News:M-am lăsat păcălit de aceşti oameni

Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News, a declarat miercuri, după ce a fost audiat la DIICOT, că s-a lăsat păcălit de cei care au făcut materialul despre traficul de arme şi a acceptat să fie făcut acel documentar, cu oameni pe post de “actori”, cu întrebări şi răspunsuri prestabilite, despre care i s-a spus că va fi difuzat în decembrie, cu menţiunea la final că persoanele care apar sunt fictive. Szanto a spus că jurnaliştii de la Sky News au stricat imaginea Romaniei şi au dat o ştire care "a căzut ca o bombă peste toată Europa”, dintr-un material filmat în 31 iulie. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au audiat mai multe ore pe Aurelian Mihai Szanto, acesta spunand că le-a prezentat anchetatorilor toate probele şi a dat o declaraţie completă despre ce s-a întamplat la filmarea din 31 iulie făcută de patru jurnalişti de la Sky News în Romania. "Ce declar este totul adevărat şi o fac pentru imaginea mea şi imaginea Romaniei, în primul rand pentru că sunt roman şi sunt mandru cu asta”. Toată lumea greşeşte în viaţă, toată lumea face prostii. Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul Romaniei în legătură cu  traficul de arme care se desfăşoară pe tot continentul est-european. (…) Mi s-a comunicat că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu aceste traficuri de arme, pentru informarea populaţiei, ca să fie vigilentă, să aibă ochii în patru, în caz de suspecţi”, a spus Szanto, la ieşirea de la DIICOT. El a precizat că a fost contactat de un prieten din Anglia care ştia că are arme de vanătoare şi l-a întrebat dacă este de acord să ajute la realizarea documentarului Sky News. "Bineînţeles nu pe gratis, o remuneraţie pentru actorie, pentru prezentare. (…) Ei mi-au mai pus în vedere să se desfăşoare această activitate într-un loc foarte retras, ascuns de ochii lumii, iar ei vor spune că se află la graniţa cu Ucraina. Ei aşa o să declare în documentar”, a precizat Szanto. Procurorii DIICOT au făcut miercuri percheziţii în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, urmand să îi ducă la audieri, la DIICOT central din Bucureşti, pe bărbaţii care apar în materialul difuzat de Sky News. Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că ”pană la această oră, se confirmă un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici” în cazul materialului în care mai mulţi bărbaţi înarmaţi încearcă să vandă arme ziariştilor de la Sky News. Televiziunea britanică Sky News afirmă că va susţine în continuare veridicitatea faptelor prezentate în reportaj.


NATO nu se dezice de Turcia

Ankara este o parte importantă a NATO, în condiţiile în care Alianţa se confruntă cu provocări fără precedent, iar apartenenţa sa nu este pusă sub semnul întrebării, a declarat miercuri un purtător de cuvant al blocului militar, în replică la “speculaţiile apărute în presă privind poziţia NATO faţă de lovitura de stat din Turcia”. “Turcia este un aliat apreciat, care are o contribuţie substanţială la eforturile comune ale NATO. Turcia se implică deplin în deciziile bazate pe consens ale Alianţei în condiţiile în care ne confruntăm cu cele mai mari provocări la adresa securităţii din ultima generaţie”, a declarat purtătorul de cuvant al Alianţei. “Apartenenţa Turciei la NATO nu este pusă sub semnul întrebării”, a subliniat oficialul, precizand că la baza Alianţei se află principiile democraţiei, libertăţii individuale, drepturilor omului şi respectării statului de drept. El a amintit că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat cu ministrul turc de externe în noaptea tentativei de lovitură de stat şi, mai tarziu, cu preşedintele Erdogan. Stoltenberg a condamnat “în termeni duri tentativa de lovitură de stat” şi a reiterat “susţinerea sa deplină faţă de instituţiile democratice ale Turciei”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.