Internațional

Posibilă soluţie pentru persoanele cu deficienţe auditive

Ziarul de Vrancea
4 aug 2016 664 vizualizări
O proteină extrasă din organismele unor specii de anemone-de-mare ar putea să îi ajute pe pacienţii cu deficienţe auditive să îşi recapete auzul, potrivit unui studiu realizat de curand în Statele Unite, informează Daily Mail.

Mulţi oameni sunt familiarizaţi cu senzaţia unui ”ţiuit” în urechi, după o noapte la un concert sau la o petrecere unde muzica a fost ascultată la un volum ridicat. Deşi acel ţiuit este de obicei temporar, expunerea repetată la sunete puternice poate să genereze la oameni, dar şi la animale, probleme auditive şi chiar surditate. Anemonele-de-mare posedă însă o abilitate pe care oamenii nu o au - ele pot să îşi repare celulele avariate, care seamănă cu celulele din urechea umană afectate de zgomot. Zgomotele puternice afectează urechea umană, întrucat celulele cu cili din urechea internă sunt avariate. Anemonele-de-mare detectează trecerea prăzii de pe fundul mărilor şi oceanelor cu ajutorul unor celule sensibile la vibraţii, graţie unor cili prezenţi pe tentaculele lor. Cercetătorii de la Universitatea Louisiana din Lafayette  au arătat că aceste vieţuitoare marine pot să îşi repare celulele cu cili după ce acestea sunt avariate. În cadrul unor experimente de laborator, un cocktail de proteine a generat o regenerare rapidă a celulelor cu cili avariate din canalul cohlear al urechii interne. Aceleaşi vieţuitoare marine au capacitatea miraculoasă de a-şi înlocui ţesuturile lipsă. Ele pot să se ”reclădească” în totalitate, după ce organismul lor se înjumătăţeşte, în timpul reproducerii asexuate. Studiul, coordonat de profesorul Glen Watson, a fost publicat în Journal of Experimental Biology.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.