Internațional

Extrema-dreaptă germană are liber să protesteze împotriva preşedintelui Turciei

Ziarul de Vrancea
31 iul 2016 520 vizualizări
Instanţa germană a hotărat că protestatarii de extremă-dreaptă pot manifesta faţă de mitingului de susţinere al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, la care sunt aşteptaţi să participe peste 30.000 de imigranţi turci din metropola Koln, transmite DPA.

Magistraţii au respins un apel al poliţiştilor gemani privind interzicerea protestul extremei-dreapta, întrucat ar putea să existe ciocniri violente cu imigranţii turci. Anterior, o instanţă inferioară a susţinut că nu există destule dovezi pentru a justifica aplicarea unei interdicţii de a protesta pentru extrema-dreaptă. Protestul faţă de mitingul pro-Erdogan este susţinut de organizaţia politică de extremă-dreapta Pro NRW, precum şi de alte formaţiuni naţionaliste, care s-au unit sub sloganul: ”Niciun tribut pentru Erdogan în Germania: Opriţi-l pe Autocratul Islamist de la Bosfor”. De asemenea, instanţa a respins încercarea unui organizator al mitingului pro-Erdogan de a instala un ecran uriaş, cu ajutorul căruia preşedintele turc urma să se adreseze direct susţinătorilor de pe teritoriul german. Autorităţile germane din metropola Koln au anunţat că peste 30.000 de protestatari sunt aşteptaţi în acest weekend la un miting pentru susţinerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, la două săptămani după tentativa de lovitură de stat. Germania găzduieşte cea mai importantă comunitate de imigranţi turci, care depăseşte două milioane de persoane. Demostraţia a fost organizată de către asociaţia UETD, pentru a-i aduce împreună pe susţinători turci ai preşedintelui Erdogan, după lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie, soldată cu moartea a 260 de civili. În urma puciului eşuat, liderul turc a lansat o campanie guvernamentală pentru eliminarea aşa-zişilor pucişti din instituţiile de stat, precum şi din presă.

Academiile militare din Turcia vor fi închise

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că va închide academiile militare şi va aduce forţele armate în subordonarea directă a ministerului Apărării, într-o încercare de a pune armata sub controlul strict al executivului, după puciul eşuat, transmite Reuters. Modificările au fost anunţate după ce 1.700 de militari turci au eliberaţi din funcţie în mod dezonorant pentru rolul jucat în lovitura de stat din noaptea de 15-16 iulie. Erdogan, care a scăpat de capturare în timpul puciului eşuat, a declarat săptămana trecută că forţele armate turce au nevoie de sange proaspăt. În randul militarilor demişi se numără peste 40% din amiralii şi generalii turci. ”Forţele noastre armate vor fi mult mai puternice după acest decret pe care l-am pregătit. Comandanţii forţelor militare vor raporta direct ministerului Apărării. Academiile militare vor fi înschise. În schimb, vom înfiinţa o Universitate Naţională de Apărare”, a declarat liderul turc. De asemenea, Erdogan a precizat că vrea ca Agenţia Naţională de Securitate şi Statul Major să ajungă sub comanda directă a preşedinţiei. Însă, aceste reforme au nevoie de amendarea constituţiei şi de susţinerea opoziţiei. Cele două instituţii sunt momentan în subordinea premierului Binali Yildirim. Însă, aducerea acestora sub controlul preşedinţiei ar urmări politica lui Erdogan privind adoptarea unei noi constituţii, bazată pe aducerea unor puteri suplimentare în mainile liderului de stat. Ieri, peste 7.000 de poliţişti turci au înconjurat şi au blocat accesul la baza aeriană Incirlik, care este folosită de aliaţii NATO pentru a lansa operaţiuni spre Orientul Mijlociu. Între timp, presa turcă speculează despre o nouă tentativă de lovitură de stat, iar executivul a explicat că operaţiunea este doar o simplă verificare a măsurilor de securitate, transmite RT. ”Am terminat o inspecţie de securitate generală. Nu am găsit nimic”, a explicat ministru Afacerilor Europene din Turcia. Martorii au descris cateva mii de poliţişti cu arme semiautomate şi vehicule blindate, care au înconjurat baza aeriană încă de la primele ore ale dimineţii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.