Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Kepler a descoperit patru noi exoplanete care ar putea să întreţină viaţa

Ziarul de Vrancea
19 iul 2016 566 vizualizări
Astronomii au descoperit cu ajutorul telescopului spaţial Kepler peste 100 de exoplanete noi, din care patru ar putea să întreţină viaţa. Deocamdată, 197 de corpuri cereşti au fost descoperite de curând de telescopul Kepler, dintre care 104 exoplanete au fost confirmate de cercetători.

Aceste planete, ale căror diametre sunt de 20-50 de ori mai mari decât cel al Terrei, orbitează în jurul lui K2-72, o stea pitică din categoria M, aflată la o distanţă de 181 de ani-lumină faţă de Pământ. Savanţii de la Universitatea Arizona spun că posibilitatea existenţei vieţii pe aceste planete din afara Sistemului Solar nu poate fi exclusă. Patru dintre exoplanetele confirmate sunt telurice şi ar putea să întreţină viaţa. Două dintre ele prezintă niveluri de radiaţie similare celor de pe Terra.
Descoperirea a fost realizată de savanţi prin combinarea datelor transmise de telescopul Kepler cu observaţiile realizate la sol de telescopul terestru North Gemini şi de WK Keck Observatory din Hawaii. Atât Kepler, cât şi misiunea de monitorizare de la sol a stelei K2-72, descoperă planete noi prin măsurarea fluctuaţiei de strălucire a unei stele, cauzată de trecerea prin faţa ei a unui corp ceresc.
Peste o mie dintre cele 5.000 de exoplanete detectate până în prezent de Kepler au fost confirmate prin studii ulterioare, potrivit NASA.

"ISIS revendică şosetele care dispar din maşina de spălat"

Francezii ironizează pe Twitter gruparea teroristă Stat Islamic, care a revendicat atacul de Ziua Bastiliei de la Nisa, dar şi un incendiu de la Turnul Eiffel, ce s-a dovedit a fi rezultatul unei probleme la sistemul de artificii ce urmau să fie lansate de Ziua Naţională. Folosind hastagurile #DaeshRevendique sau #IsisClaims (#ISISRevendică), francezii au speculat ironic ce alte lucruri rele ar putea revendica jihadiştii în continuare. De la faptul că Franţa a pierdut Finala de la Euro 2016 în favoarea Portugaliei, până la tunsori urâte, toate au fost atribuite în glumă ISIS. "#ISISRevendică Pătura pe care am pierdut-o când aveam şase ani”, "(#ISISRevendică şosetele care dispar din maşina de spălat”, "#ISISRevendică Brexit şi Boris” sunt numai câteva dintre mesajele publicate pe reţelele de socializare.
ISIS a revendicat atacul de joi, de la Nisa, soldat cu 84 de morţi şi sute de răniţi. Autorităţile au subliniat că nu există nicio dovadă directă care să îl lege pe autorul masacrului, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de Statul Islamic, deşi există sugestii că acesta s-ar fi radicalizat recent. De asemenea, în week-end, organizaţia teroristă Stat Islamic a dat publicităţii un montaj video în care a revendicat incendiul de la Turnul Eiffel, de Ziua Bastiliei, deşi fumul gros care a învăluit monumentul a fost provocat de o defecţiune la sistemul pirotehnic ce urma să lanseze artificii.

Marea Britanie nu va invoca articolul 50 în acest an

Marea Britanie nu va declanşa în mod oficial divorţul de Uniunea Europeană - prin invocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009 - anul acesta, a declarat ieri un avocat al Guvernului în Înalta Curte.
Avocatul Jason Coppell a reiterat astfel declaraţii ale premierului Theresa May, care a declarat că Articolul 50 nu ar urma să fie declanşat în cursul acestui an. Însă el a adăugat că poziţia actuală a Executivului s-ar putea schimba.

Autorul atacului din Germania pare să se fi radicalizat singur

Autorul atacului din trenul din Germania, de luni noapte, un tânăr afgan de 17 ani, pare să se fi radicalizat singur şi nu există dovezi care să indice o legătură cu vreo organizaţie teroristă, a declarat ieri ministrul de interne din Bavaria, Joachim Hermann. Oficialul a oferit ca dovadă un text în limba paştună găsit în camera adolescentului şi un bilet scris de el. Anterior, ministrul de Interne din Bavaria, a anunţat că autorităţile au descoperit un drapel al organizaţiei Stat Islamic, desenat de mână, în camera refugiatului. De asemenea, ISIS a anunţat pe internet că băiatul era un “luptător” al său şi a revendicat atacul.
Oficialul a precizat că două dintre persoanele rănite sunt în stare foarte gravă, iar şansele lor de supravieţuire sunt mici. Autorităţile au verificat camera unde locuia agresorul, într-un centru de refugiaţi, pentru a aflat cât mai multe despre motivele atacului şi despre personalitatea atacatorului.
Bărbatul, înarmat cu un topor şi cu un cuţit, a atacat luni seară mai mulţi pasageri dintr-un tren regional care circula în sudul Germaniei, a rănit patru persoane, după care a fost împuşcat şi ucis de poliţie. Alte 14 persoane au avut nevoie de îngrijiri pentru că erau în stare de şoc.
Potrivit unui oficial german, victimele sunt turişti asiatici. Mai mulţi martori au spus că agresorul a strigat “Allah este mare". Atacatorul a ajuns în Germania ca minor neînsoţit.
În Germania s-au înregistrat anul trecut peste un milion de migranţi, dintre care peste 150.000 de afgani. Nu este clar dacă agresorul din tren a făcut parte din acest val sau nu.

Piloţii unui zbor transatlantic, arestaţi pentru că erau beţi

Doi piloţi care urmau să conducă un avion de pasageri pe ruta Glasgow-Toronto, au fost arestaţi luni, fiind suspectaţi că se aflau sub influenţa alcoolului. Reprezentanţii aeroportului Glasgow au fost alertaţi de comportamentul piloţilor, în vârstă de 37, respectiv 39 de ani, cu puţin timp înainte ca zborul Air Transat A310, cu 250 de pasageri la bord, să decoleze.
Compania canadiană Air Transat a confirmat arestarea şi a anunţat că pasagerii au fost cazaţi la hoteluri, până când au fost aranjate noi zboruri.
“Vom aştepta rezultatele anchetei şi procedurile judiciare înainte de a comenta chestiunea (…). Siguranţa echipajelor şi pasagerilor noştri este şi va rămâne o prioritate a Air Transat”, a declarat un purtător de cuvânt al societăţii.

Alertă privind modul de transmitere a virusului Zika

Un nou caz înregistrat în Utah (SUA) suscită alerta privind o nouă cale de transmitere a virusului Zika, alta decât prin înţepătura de ţânţar sau prin relaţii sexuale cu un pacient, au informat luni Centrele pentru Control şi Prevenire a Bolilor (CDC) din SUA. Originea contagierii se află în centrul investigaţiei, având în vedere că pacientul nu a călătorit în zonele de contagiere a Zika şi nici nu a întreţinut relaţii sexuale, potrivit declaraţiilor sale, cu o persoană infectată cu acest virus. Totuşi pacientul ar fi intrat în contact nesexual cu o rudă decedată la sfârşitul lunii iunie şi pe care a îngrijit-o de această boală, asftel încât CDC au în vedere "o nouă cale de contagiere". Bărbatul decedat în vârstă de 70 de ani avea în sânge "un nivel neobişnuit de ridicat al virusului", potrivit CDC.
Potrivit unui comunicat al CDC, rata virusului din sângele bărbatului era de 100.000 mai mare decât cea constatată în alte eşantioane de sânge prelevate de la persoanele infectate. Medicul Erin Staples, epidemiolog la CDC, a declarat că încă nu se ştie cum a fost transmis virusul între aceste două persoane, membre ale aceleiaşi familii.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.