Internațional

Turcia forţează mana SUA şi face cu ochiul Rusiei

Ziarul de Vrancea
19 iul 2016 637 vizualizări
Ankara a trimis "dovezi" Statelor Unite privind implicarea lui Gulen în lovitura de stat eşuată şi cere extrădarea clericului n cei doi piloţi turci care au doborat anul trecut un avion rus au fost arestaţi n Erdogan şi Putin s-ar putea întalni la începutul lunii august

Premierul turc Binali Yildirim a anunţat ieri că Guvernul său a trimis dosare în Statele Unite pentru a cere extrădarea predicatorului Fethullah Gulen, acuzat că se află în spatele puciului eşuat din weekend. "Am trimis patru dosare în Statele Unite, pentru a cere extrădarea teroristului-şef", a declarat Yildirim în Parlament. "Le vom prezenta mai multe probe decât vor", a adăugat el. "Vă transmit: nu-l protejaţi şi mai mult pe acest trădător, pe acest terorist-şef", a lansat şeful Guvernului turc.
Autorităţile turce îl acuză pe Gülen, un fost aliat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a devenit cel mai mare inamic al său, că este instigatorul tentativei de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă, soldată cu sute de morţi şi peste o mie de răniţi.
Predicatorul, exilat în Statele Unite din 1999 şi care trăieşte în prezent în Pennsylvania, în nord-estul Statelor Unite, neagă aceste acuzaţii.
Cu toate acestea, premierul turc a declarat ieri că "nu avem nici cea mai mică îndoială în legătură cu cine a pus în practică şi a executat" puciul eşuat, arătând cu degetul "organizaţia teroristă paralelă" - o expresie care desemnează reţeaua lui Gülen. Predicatorul conduce o mişcare - "Hizmet" ("Serviciu", în turcă) - din care face parte o uriaşă reţea de şcoli, organizaţii nonguvernamentale (ONG) şi întreprinderi şi care este foarte influentă în presă, poliţie şi magistratură.

Ankara face concesii Moscovei

Între timp, cei doi piloţi turci care au doborât un avion rus în noiembrie au fost arestaţi în legătură cu tentativa de lovitură de stat, relatează Hurriyet.
„Doi piloţi care au făcut parte din operaţiunea în cursul căreia a fost doborât avionul militar rusesc Su24, în noiembrie 2015, sunt în arest”, le-a spus un oficial turc jurnaliştilor, adăugând că aceştia au fost reţinuţi pentru implicare în puci. Doborârea avionului rusesc, ce zbura la graniţa Siriei cu Turcia, a stârnit un val de reacţii diplomatice şi a dus la răcirea drastică a relaţiilor dintre cele două state. Mai mult, Moscova a impus sancţiuni economice asupra Ankarei, care au afectat profund domeniul energetic şi pe cel turistic.
Relaţiile dintre cele două ţări au început să se amelioreze la sfârşitul lunii trecute. Duminică, preşedintele rus Vladimir Putin l-a sunat pe omologul său turc, pentru a-i transmite că Rusia nu acceptă acţiunile anticonstituţionale şi utilizarea forţei.
Agenţia turcă de stat a anunţat, citând surse de la Preşedinţie, că cei doi şefi de stat ar urma să se întâlnească în prima săptămână din august.

Daily Mail: Cel puţin 14 nave ale Marinei turce, date dispărute

Cel puţin 14 nave ale Marinei turce sunt date dispărute încă, după tentativa de lovitură de stat, din noaptea de vineri spre sâmbătă, din Turcia, relatează Daily Mail. Vasele erau în misiuni în Marea Egee şi Marea Neagră şi nu s-au întors în porturi, scrie cotidianul britanic. Este posibil ca navele să se îndrepte spre porturi elene, unde militarii aflaţi la bord să încerce să ceară azil.
Guvernul de la Ankara a refuzat să comenteze informaţiile. “Credem că există în continuare celule latente care ar putea încerca să deturneze elicoptere sau să se implice în alte acte violente împotriva manifestanţilor paşnici şi clădirilor guvernamentale”, a admis un purtător de cuvânt al Executivului. Potrivit Daily Mail, comandantul Marinei turce, amiralul Veysel Kosele, este dat dispărut şi nu se ştie unde se află de vineri.
Pe de altă parte, cotidianul turc Hurriyet scrie că acesta a fost răpit. “A fost anunţat un atac terorist, ar trebui să mergem”, i-a spus un grup de militari pucişti comandantului Flotei turce, Veysel Kosele, care lua parte la un dineu când a fost lansată lovitura de stat. Amiralul a fost dus la bordul fregatei F240 TCG Yavuz şi şi-a dat seama că a fost trădat abia când fregata a plecat din port. Potrivit primelor informaţii, puciştii au controlat patru nave de la baza navală Golcuk şi alte trei de la baza navală Aksaz.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.