Internațional

Puci, reprimat sangeros într-o ţară NATO

Ziarul de Vrancea
16 iul 2016 670 vizualizări
Cel puţin 265 de persoane au murit, 1.500 au fost rănite şi peste 6.000 arestate în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia n preşedintele Erdogan iese întarit după ce a reuşit să dejoace planurile unei părţi din armată n premierul turc arată ameninţător cu degetul către SUA

Tentativa de lovitură de stat din Turcia a eşuat, dar ameninţă să destabilizeze aliatul Occidentului într-o regiune deja măcinată de războaie, terorism şi migraţie în masă, au avertizat experţi şi analişti din regiune, citaţi de The Guardian. Tentativa turcă de puci a provocat panică pe străzi şi a trimis o undă de şoc în NATO şi în Orientul Mijlociu. Evoluţia incredibilă a evenimentelor i-a luat pe nepregătite pe mulţi din comunitatea internaţională, pentru că majoritatea percepeau Guvernul ales al Turciei ca relativ stabil. Profesorul Omer Taspinar, asociat al centrului de reflecţie Brookings Institution, unul dintre experţii în politică externă care a avertizat în legătură cu riscul unei lovituri de stat în ultimele luni, a spus că întrebarea crucială acum este cât de mulţi dintre comandanţii armatei au fost implicaţi. Din punctul său de vedere, cel mai mare risc este izbucnirea luptelor între diviziile militare, facţiunile civile şi serviciile de informaţii apropiate lui Erdogan, care a fost reales recent. Taspinar consideră că situaţia este cu atât mai stânjenitoare pentru Erdogan cu cât, de-a lungul istoriei, armata a intervenit în politică atunci când ţara era condusă de un dictator. Kemal Kirisci, director pentr studii turce la Brookings, consideră că lovitura de stat, alături de atacurile ISIS şi de votul britanicilor de a ieşi din UE lasă senzaţia că evenimentele din lume scapă de sub control. “Problema imediată este subminarea democraţiei”, a explicat el.
Turcia, care are a doua armată ca mărime din NATO, după SUA, a fost un aliat crucial în timpul Războiului Rece, iar în prezent este un aliat în lupta împotriva ISIS. Anul trecut, Ankara a fost de acord că le permită avioanelor americane şi dronelor armate să folosească baza aeriană Incirlik, aflată în apropiere de graniţa cu Siria. Pierderea acestei baze ar fi o lovitură grea pentru lupta împotriva ISIS, în special după atacurile teroriste din Belgia, Franţa, Turcia şi Statele Unite. Eric Bordenkircher, de la Centrul pentru Dezvoltarea Orientului Mijlociu din cadrul UCLA, a declarat că tulburările ar putea submina cooperarea militară cu Ankara.

Gulen sugerează că Erdogan s-ar afla în spatele puciului

Clericul de opoziţie Fethullah Gulen l-a acuzat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia, sugerând că ar fi putut fi planificată chiar de Guvernul de la Ankara. Într-un interviu acordat sâmbătă unui grup mic de jurnalişti la locuinţa sa din Saylorsburg, Pennsylvania, Gulen a respins toate acuzaţiile că se află în spatele tentativei de lovitură de stat. „Nu cred că lumea crede acuzaţiile făcute de preşedintele Erdogan. Există posibilitatea să fie o lovitură de stat înscenată şi ar putea avea ca scop noi acuzaţii împotriva «guleniştilor», a spus el. Gulen, care conduce mişcarea Hizmet din exil şi care a intrat în opoziţie faţă de Erdogan în 2013, în urma unui scandal de corupţie, a vorbit cu jurnaliştii într-o cameră mică de rugăciune. El a subliniat că respinge toate intervenţiile militare, în condiţiile în care şi el a suferit în urma puciurilor din anii ’90. “După lovituri de stat date de armată, am fost supus la presiuni şi am fost închis. Am fost judecat şi m-am confruntat cu diferite forme de hărţuire”, a povestit el. “Acum Turcia este pe drumul spre democraţie, nu există cale de dat înapoi”, a adăugat Gulen.
Întrebat dacă s-ar fi întors în Turcia în cazul în care lovitura de stat ar fi avut succes, Gulen a răspuns: “Îmi este foarte dor de ţara mea. Dar mai există un factor important, anume libertatea. Sunt aici, departe de tulburările politice din Turcia şi trăiesc cu libertatea mea”.
Ultima dată când liderul religios a vorbit cu presa internaţională a fost în 2014. Preferă să nu iasă din complexul unde mişcarea sa oferă îndrumare religioasă. La rândul său, Alp Aslandogan, consilierul lui Gulen, a sugerat că este posibil ca lovitura de stat să fi fost planificată chiar de Erdogan, în condiţiile în care evenimentele nu seamănă cu ale puciuri din trecut.
“Puciul pare să fie prost planificat, foarte prost executat şi totul pare să evolueze în interesul lui Erdogan. Sunt multe semne de întrebare mari privind modul în care a fost executată” tentativa de lovitură de stat, a explicat el.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Statelor Unite să îl predea pe clericul musulman Fethullah Gulen pe care îl acuză pentru tentativa de lovitură de stat, avertizând că acesta este un test al alianţei dintre Washington şi Ankara. În replică, SUA a cerut Turciei dovezi că Fethullah Gulen s-ar fi aflat în spatele tentativei eşuate de lovitură de stat
Premierul turc Binali Yildirim a declarat, sâmbătă, că orice ţară care îl sprijină pe Fethullah Gulen va fi considerată în război cu Turcia.

Peste 265 de morţi, cel puţin 6.000 de arestări

Timp de câteva ore, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un val de violenţe a afectat principalele două oraşe din Turcia, Istanbul şi Ankara, în timp ce facţiuni înarmate au încercat să preia puterea. Ei au blocat podurile de peste strâmtoarea Bosfor, ce leagă malul asiatic şi pe cel european al Istanbulului, şi au bombardat cartierul general al serviciilor de informaţii şi Parlamentul din Ankara. Însă tentativa de lovitură de stat a eşuat atunci când Erdogan s-a întors la Istanbul din vacanţă şi le-a cerut oamenilor să iasă pe străzi pentru a-i susţine Guvernul în faţa puciştilor, pe care i-a acuzat că vor să îl omoare. Cel puţin 265 de oameni au fost ucişi, dintre care 161 de civili, iar alţi aproximativ 1.500 au fost răniţi în violenţele provocate de puci. Potrivit Preşedinţiei, dintre cei 161 de civili ucişi, 20 erau pucişti. Alţi 104 de pucişti – probabil militari – au murit în violenţe.
Cel puţin 6.000 de oameni au fost reţinuţi în legătură cu tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia, a anunţat Ministerul turc de Justiţie. Anterior, autorităţile au anunţat că 2.839 de militari au fost reţinuţi, de la soldaţi de rând la înalţi ofiţeri, inclusiv pe cei care au format “coloana vertebrală” a rebeliunii. Acţiunile de represiune au vizat şi sistemul judiciar. Aproape 3.000 de procurori şi judecători, inclusiv cinci de la Curtea Supremă, au fost demişi, fiind suspectaţi de legături cu clericul Fethullah Gulen. Dintre ei, zece membri ai Consiliului Suprem al Magistraţilor şi doi membri ai Curţii Constituţionale au fost reţinuţi.

Unii dintre soldaţii arestaţi credeau că participau la exerciţii militare

Unii dintre soldaţii reţinuţi în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia ar fi afirmat, în timpul interogatoriului, că nu ştiau că participă la un puci, fiind informaţi de către comandaţii lor că este vorba despre un exerciţiu militar.
Informaţia a apărut în ediţia online a ziarului liberal Hurriyet. Potrivit ziarului turcesc, comandanţii lor le-ar fi spus că vor face manevre militare şi nu au înţeles că era vorba despre un puci decât în momentul în care au văzut civili care se urcau pe tancuri. Toţi militarii implicaţi în tentativa de lovitură de stat care se aflau în cartierul general al armatei au fost arestaţi.
Presupusul lider al tentativei de lovitură de stat, Okin Ozturk, a fost comandant al avionului prezidenţial turc din 2013 până în 2015, când a devenit membru al Consiliului Militar Suprem din ţară. El era suspectat de organizarea unui puci de un an de zile. Potrivit presei locale, un consiliu militar urmează să analizeze posibilele sale legături cu clericul de opoziţie Fethullah Gulen.
Anterior, primarul Istanbulului, Irbahim Meli Gokcek, a declarat că în tentativa de lovitură de stat a fost implicat clericul de opoziţie Fethullah Gulen, pe care l-a acuzat şi de implicare în doborârea unui avion rus la graniţa cu Siria, în toamnă. Potrivit oficialului, pilotul care a tras în avionul rus făcea parte din organizaţia lui Gulen şi a urmărit să distrugă relaţiile dintre Ankara şi Moscova. Aceasta este pentru prima dată când autorităţile turce formulează o astfel de acuzaţie.

Puci pe WhatsApp

Autorii tentativei de lovitură de stat din Turcia au folosit platforma WhatsApp pentru a comunica, informează BBC. În schimburile de mesaje, aceştia spuneau că traficul către Istanbul va fi blocat, susţine sursa citată.
De asemenea, intenţionau să întrerupă legătura video de la sistemul de comunicare de urgenţă al Guvernului. Este prezentată şi o imagine cu presupusele mesaje. Facebook, Twitter şi Youtube au fost restricţionate în Turcia în timpul tentativei de lovitură de stat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.