Internațional

Europa, în şoc după numirea lui Boris Johnson la Externe

Ziarul de Vrancea
14 iul 2016 639 vizualizări
"Este un minicinos, aflat cu spatele la zid", a afirmat ministrul francez de Externe despre omogul său britanic n "E revoltător", a exclamat şeful diplomaţiei germane, care îl acuză pe Johnson, unul dintre liderii mişcării Brexit, de iresponsabilitate

Marea Britanie a numit la conducerea Ministerului de Externe un mincinos cu spatele la zid, într-o perioadă în care este nevoie de cineva de încredere în acest rol, a declarat ieri şeful diplomaţiei franceze Jean-Marc Ayrault, referindu-se la noul său omolog de peste Canalul Mâncecii, Boris Johnson. “Nu sunt îngrijorat deloc în legătură cu Boris Johnson, dar în timpul campaniei a minţit mult poporul britanic, iar acum el se află cu spatele la zid”, a spus Ayrault. “Este cu spatele la zid pentru a-şi apăra ţara, dar chiar şi cu spatele la zid, relaţia cu Europa ar trebui să fie clară”, a adăugat ministrul de francez de externe, de regulă destul de blând în declaraţii. “Am nevoie de un partener cu care să pot negocia şi care să fie transparent, credibil şi de încredere. Nu putem lăsa această situaţia ambiguă, neclară să continue (…) numai în interesul britanicilor", a subliniat el.

"Este rău şi pentru Uniunea Europeană”

La rândul său,  şeful diplomaţiei germane a spus că este “revoltător” că a Johnson a jucat cricket a doua zi după ce referendumul pivind ieşirea ţării sale din UE şi şi-a exprimat mila faţă de alegătorii britanici. “Oamenii (din Marea Britanie – n.r.) fac un duş rece după ce politicienii iresponsabili au atras mai întâi ţara către Brexit, apoi, după ce a fost luată decizia, au fugit şi nu şi-au asumat responsabilitatea”, a afirmat Frank-Walter Steinmeier într-un discurs la universitatea Greifswald. “În schimb, el a mers să joace cricket. Sincer să fiu, consider că este revoltător, dar nu este rău numai pentru Marea Britanie. Este rău şi pentru Uniunea Europeană”, a adăugat el.
Carl Bildt, fostul premier al Suediei, a publicat pe Twitter o fotografie cunoscută a lui Johnson, care se dă pe tiroliana olimpică.
Johnson a provocat un val de indignare la Bruxelles şi la Washington în timpul campaniei pentru referendumul din 23 iunie. El a declarat că UE este o tentativă, prin alte mijloace, să unifice Europa în acelaşi fel ca Adolf Hitler. De asemenea, el l-a descris pe Barack Obama ca “preşedintele în parte kenyan” care nutreşte o “ură ancestrală faţă de Imperiul Britanic”.
Franţa şi celelalte ţări membre UE i-au cerut Marii Britanii să activeze rapid procesul de ieşire din blocul comunitar, astfel încât să poată începe negocierile, dar noul premier de la Londra, Theresa May, a sugerat că nu va face acest demers anul acesta. Boris Johnson a făcut campanie pentru ca britanicii să iasă din Uniunea Europeană şi a avut succes. În Franţa, unul dintre membrii fondatori ai UE, el este considerat un jucător cheie în decizia de Brexit şi, implicit, în regresul pe care îl reprezintă aceasta pentru integrarea europeană.

Preşedintele PE: Noul Guvern satisface doar coeziunea conservatorilor

Şi preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz a criticat dur, ieri, alcătuirea Guvernului noului premier britanic Theresa May care, în opinia sa, "vizează mai ales să satisfacă o coeziune internă a Partidului Conservator" şi "se concentrează mai puţin asupra viitorului ţării". "Din nefericire, acest lucru continuă din ceea ce a fost punctul de plecare a acestui refrerndum nefericit", a spus el. "Marea Britanie trebuie să rupă periculosul cerc vicios care are un impact direct asupra restului Europei", a subliniat Schulz. "Ne aflăm într-o situaţie incertă şi dificilă în Europa, iar din acest motiv toţi cei implicaţi este necesar să acţioneze în mod responsabil", a îndemnat preşedintele Parlamentului European.

Americanii se prăpădesc de ras

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului american de Stat, Mark Toner, a reuşit cu greu să îşi stăpânească râsul atunci când a aflat că Boris Johnson a fost numit la conducerea Ministerului britanic de Externe. Toner a fost filmat în timp ce se străduia să nu izbucnească în râs când a aflat vestea, în timpul unei conferinţe de presă. După ce a reuşit să se controleze, el a dat asigurări că Statele Unite “vor putea întotdeauna să colaboreze cu britanicii”, pentru această relaţie “merge dincolo de personalităţi”.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.