Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Statul Islamic, împăcat cu ideea că va pierde "califatul"

Ziarul de Vrancea
13 iul 2016 657 vizualizări
Liderii reţelei teroriste State Islamic îşi pregătesc simpatizanţii pentru pierderea aşa-numitului "califat" proclamat acum doi ani pe teritorii din Siria şi Irak, în contextul progreselor înregistrate de serviciile de securitate locale susţinute de SUA şi Rusia, relatează The Washington Post.

În mesajele publice din ultimele zile, liderii teroriştilor sunniţi au semnalat că zonele pe care le controlează în prezent ar putea fi pierdute. Însă organizaţia teroristă care s-a făcut remarcată printr-o serie de atrocităţi, inclusiv decapitări, avertizează că va continua atentatele, în special în Occident. Conform unor experţi americani, recentele atacuri teroriste de amploare comise la Istanbul şi Bagdad indică posibila prăbuşire a "califatului" proclamat de teroriştii sunniţi. "Spre deosebire de reţeaua Al-Qaida, care are o ierarhie destul de clară, membrii Stat Islamic nu sunt sub un control prea strict. Au toată energia şi impredictibilitatea unei mişcări populiste", afirmă generalul Michael Hayden, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA.
În interiorul "califatului", semnele disperării ating săptămânal noi cote, în contextul pierderilor teritoriale suferite în ultimele luni în Irak şi Siria.
Oraşul irakian Fallujah a fost eliberat recent, iar reţeaua teroristă a pierdut teritorii şi la frontiera Siriei cu Turcia. Eliberarea oraşelor Mosul (Irak) şi Raqqa - fieful "califatului" în Siria - ar însemna destrămarea totală a sistemului terorist instituit în urmă cu doi ani.
Organizaţia teroristă Stat Islamic a proclamat în 2014 un "califat" pe teritorii din estul Siriei şi nord-vestul Irakului.

Un sistem depăşit de alertare telefonică între şefii de gară, în centrul anchetei asupra tragediei feroviare din Italia

Ancheta cu privire la accidentul feroviar din Italia, soldat marţi cu 27 de morţi, se concentrează asupra sistemului telefonic depăşit folosit de şefii de gară pentru a se informa cu privire la mişcarea unor trenuri care rulează pe aceeaşi linie de cale ferată. Operaţiunile de îndepărtare de pe şine - cu ajutorul unei macarele uriaşe - a celor două trenuri de navetişti care s-au ciocnit frontal marţi au continuat în noaptea de marţi spre miercuri şi în cursul zilei de miercuri. De asemenea, câini special dresaţi căutau cadavre între fiarele contorsionate, la locul tragediei, între localităţile Andria şi Corato, într-o zonă cu plantaţii de măslini din regiunea Puglia (sud).
Lideri sindicali şi poliţia feroviară acuză o eroare umană. Ei subliniază că tronsonul de cale ferată pe care a avut loc tragedia nu este dotat cu un sistem automat de alertă - care se declanşează atunci când două trenuri se apropie unul de celălalt pe aceeaşi linie ferată. Potrivit presei, şefii de gară din zonă se sună pentru a se anunţa cu privire la plecarea unui tren.
Accidentul a avut loc marţi, în jurul orei locale 11.30 (12.30 ora României), între localităţile Ruvo şi Corato, din apropiere de Bari, în câmp deschis. Ambele garnituri, în care se aflau navetişti, circulau cu viteză, pe aceeaşi linie, în sensuri opuse, astfel că s-au ciocnit frontal. Mai multe vagoane ale celor două garnituri au fost distruse în urma impactului, iar bucăţi din ele au zburat pe o rază de zeci de metri. Fotografiile făcute din elicopter şi date publicităţii de pompieri arată violenţa impactului. Majoritatea victimelor se aflau în vagoanele din faţă ale celor două garnituri care s-au ciocnit frontal.
Ambele garnituri aparţineau unei companii feroviare private din regiunea Puglia, Ferrotramviaria SpA. Ferrotramviaria este o companie privată din Bari, care operează curse feroviare între Puglia şi oraşele din nordul regiunii şi între Puglia şi aeroportul din apropiere. Societatea, fondată în 1937, deţine circa 20 de trenuri electrice mici. Pe linia unde a avut loc impactul circulă circa 200 de trenuri zilnic. Majoritatea sunt trenuri regionale, cu numeroşi pasageri.


Numărul imigranţilor extracomunitari care vin în Europa este în scădere

Numărul imigranţilor intraţi ilegal în Europa a scăzut începând din luna aprilie, informează Reuters, citând un reprezentant Frontex. După ce Uniunea Europeană a încheiat un acord cu Turcia pentru oprirea fluxului de imigranţi de-a lungul Mării Egee, Italia a devenit noul punct de trecere în Europa al extracomunitarilor. "În primele şase luni ale anului în curs, în UE au avut loc aproximativ 360.000 de traversări ilegale de graniţă, mai mult decât anul trecut, dar afluxul s-a diminuat din aprilie şi până în prezent," a declarat Fabrice Leggeri pentru postul de radio Europe 1, directorul executiv al agenţiei Frontex, ce are responsabilitatea de a proteja graniţele externe ale Blocului comunitar.
Leggeri a mai declarat că Italia a devenit punctul principal de intrare în Europa, iar imigranţii se îmbarcă spre destinaţia europeană din Libia. Aproximativ 750 de imigranţi sosesc zilnic în Italia, comparativ cu 50 care traversează graniţa europeană prin Grecia. Majoritatea imigranţilor ce sosesc în Italia provin din Africa subsahariană.
În 2015, Frontex a înregistrat mai mult de 1,5 milioane de traversări ilegale ale frontierelor europene. Cea mai mare parte a acestora au avut loc prin Grecia, cu destinaţia Germania şi Suedia.

Un vaccin împotriva demenţei, gata în câţiva ani

Un vaccin împotriva demenţei senile ar putea fi creat în următorii trei până la cinci ani, potrivit cercetătorilor australieni în urma unei descoperiri care ar putea preveni până la 7,5 milioane de noi cazuri în fiecare an. Demenţa este un sindrom care afectează memoria unei persoane, gândirea şi capacitatea sa de a îndeplini sarcinile de zi cu zi şi se manifestă preponderent la persoanele în vârstă. Însă, cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Flinders din Adelaide cred că au găsit o modalitate de a o preveni înainte de a da semne de manifestare, în urma unei colaborări cu o echipă de cercetare de la Institutul de Medicină Moleculară şi de la Universitatea din California. Cercetătorii australieni cred ca au creat cu succes o formulă de vaccin care ţinteşte proteinele neregulate beta-amiloid şi tau, cele care declanşează această maladie.
Profesorul de medicină Nikolai Petrovsky, de la Universitatea Flinders, a declarat ieri că dacă descoperirea trece de testele pe oameni, ar putea fi disponibilă pentru utilizarea pe scară largă în termen de maximum cinci ani.
"Dacă avem succes în studiile clinice, în trei până la cinci ani, am putea fi pe drumul spre unul dintre cele mai importante progrese din istoria medicală recentă", a spus Petrovsky.

John Kerry: SUA vor primi 10.000 de refugiaţi sirieni în acest an

SUA vor primi 10.000 de refugiaţi sirieni în cursul acestui an, aşa cum a promis preşedintele Barack Obama, a declarat marţi secretarul de stat american John Kerry. Cei 10.000 de sirieni provin din taberele de refugiaţi ale ONU, iar identitatea şi profilul au fost verificate de către serviciile de securitate şi de informaţii ale SUA. Aceşti refugiaţi consideraţi drept vulnerabili pot fi văduve, persoane în vârstă sau cu handicap.
Numărul de 10.000 "reprezintă o creştere de şase ori faţă de ceea ce am făcut anul trecut", a declarat Kerry, referindu-se la anul fiscal american care se încheie pe 30 septembrie. Washingtonul a fost criticat de apărătorii pentru drepturile omului pentru reacţia sa considerată prea lentă în ceea ce priveşte primirea persoanelor care fug din calea războiului din Siria. Adversarii preşedintelui Barack Obama atrag atenţia, la rândul lor, asupra riscului ca printre refugiaţi să se infiltreze şi jihadişti.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.