Internațional

Răspandirea superbacteriilor, o chestiune de cateva luni

Ziarul de Vrancea
12 iul 2016 620 vizualizări
în următorii doi-trei ani, infecţiile pentru care nu există medicamente vor deveni o rutină, susţine un expert american

După două cazuri confirmate în SUA a unor superbacterii care supravieţuiesc tratamentului cu un antibiotic de ultimă instanţă, experţii în boli infecţioase spun că se aşteaptă la mai multe cazuri în lunile următoare deoarece gena bacteriană din spatele superbacteriei este probabil mult mai răspândită decât se credea anterior. Oamenii de ştiinţă din cadrul armatei americane au raportat în luna mai descoperirea unei bacterii E. coli care poartă o genă în cazul căreia antibioticul de ultimă instanţă colistin devine inutil. Gena numită MCR-1 a fost găsită într-o probă de urină a unei femei din Pennsylvania tratată pentru o infecţie a tractului urinar. Cercetătorii au confirmat luni concluziile preliminare potrivit cărora bacteria E. coli, care transporta aceeaşi genă MCR-1, a fost găsită într-o probă bacteriană recoltată de la un pacient din New York tratat pentru o infecţie anul trecut, precum şi în probele recoltate de la pacienţi din nouă ţări.
Superbacteria MCR-1 a fost identificată pe parcursul ultimelor şase luni la animalele de fermă şi la oameni din aproximativ 20 de ţări, inclusiv în China, Germania şi Italia. Bacteria poate fi transmisă prin contact cu materii fecale şi în condiţii de igienă precară, ceea ce sugerează o prezenţă probabil mult mai largă decât cea documentată de cazurile de până acum, potrivit experţilor în boli infecţioase. Oficiali din domeniul sănătăţii se tem că gena MCR-1, transmisă de o parte foarte mobilă a ADN-ului, numită plasmidă, va fi în curând găsită în bacterii deja rezistente la toate sau la aproape toate celelalte tipuri de antibiotice, cu potenţialul de a face infecţiile netratabile. "Poţi fi sigur că (MCR-1) este deja în intestinele oamenilor pe întreg teritoriul Statelor Unite şi va continua să se răspândească", a spus dr. Brad Spellberg, profesor de medicină la University of Southern California.

O genă de negăsit în arhive

Colistinul provoacă leziuni renale, dar medicii optează pentru el atunci când tratamentul cu alte antibiotice eşuează. Suprautilizarea antibioticelor, în special în fermele de animale, a permis dezvoltarea rezistenţei acestei bacterii. Pentru a urmări gena MCR-1, spitalele din SUA lucrează împreună cu agenţiile de stat şi federale pentru a testa mostre de bacterii prelevate de la pacienţii care au fost recent trataţi pentru infecţii. Multe dintre cele mai mari spitale de cercetare examinează mostre de bacterii rezistente la antibiotice care au stat mult timp depozitate în congelatoare lor.
Gautam Dantas, profesor de patologie la Washington University Medical Center din St Louis, a testat în ultimele luni sute de mostre de bacterii din arhivele de bacterii din SUA şi nu a detectat încă MCR-1. Dar el se aşteaptă ca zeci de cazuri confirmate ale genei să fie documentate de anul viitor în ţară, mai ales în rândul pacienţilor actuali.
Preocuparea multor experţi în boli infecţioase este că MCR-1 ar putea arăta în curând rezistenţă şi la carbapeneme, una dintre puţinele clase de antibiotice de încredere. În acest caz, împreună cu colistinul, carbapenemele pot fi o opţiune de ultimă instanţă, unii pacienţii trebuind să se bazeze pe sistemul lor imunitar pentru a lupta cu infecţia. "În următorii doi-trei ani, este pe cale să devină de rutină în SUA infecţiile pentru care nu avem medicamente (eficiente) disponibile", a spus Dantas.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.