Internațional

Diaconescu: Summitul de la Varşovia a confirmat abordarea duală a NATO faţă de Rusia

Ziarul de Vrancea
11 iul 2016 597 vizualizări
NATO a promovat în ultimii ani o abordare duală faţă de Federaţia Rusă, această realitate fiind confirmată şi de concluziile summit-ului Alianţei, care a avut loc la Varşovia, a declarat ieri fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

"Chiar dacă o poziţie comună s-a cristalizat, statele NATO au priorităţi diferite - unele se concentrează pe descurajare, altele sunt înclinate să promoveze dialogul şi flexibilitatea. Politicienii şi diplomaţii ştiu că numai prin combinarea acestor două categorii de priorităţi se poate obţine consensul în Alianţă", a spus fostul ministru de Externe.
Întrebat de Mediafax care sunt raţiunile acestei abordări duale, Diaconescu a spus, referindu-se la "descurajare": "din acest punct de vedere, este foarte probabil ca pe un interval mediu de timp, Moscova să nu-şi facă planuri strategice de intervenţie în spaţiul NATO". "În viziunea Rusiei statele de la frontiera estică a Alianţei nu sunt în aceeaşi categorie cu Ucraina. Ele sunt state NATO, dar aflate «în sfera de influenţă» a SUA. Totodată sunt însă şi «partea vulnerabilă a Alianţei», o zonă în care Rusia ar putea fi tentată să joace agresiv dacă simte nevoia să ridice mizele sau să escaladeze. Această necesitate poate rezulta din dosare geo strategice care să nu aibă nimic în comun cu state precum România sau Polonia", a explicat, fostul ministru de Externe.
În context, fostul şef al diplomaţiei a spus că "deciziile NATO de la Varşovia s-au aflat sub spectrul temerii că proximitatea şi confuzia să nu ducă la accidente şi intrarea în spirala confruntării incontrolabile mai ales în zone în care componentele militare ale NATO şi Federaţiei Ruse se află faţă în faţă, cum este situaţia în statele baltice, Marea Neagră sau Siria".
Referindu-se la locul şi condiţia României în perioada post-summit, fostul ministru de Externe a spus că "după reuniunea NATO de la Varşovia, din punctul de vedere al securităţii naţionale, România a avansat în ceea ce priveşte nivelul garanţiilor de securitate atât din perspectiva politică, cât şi militară, fiind printre puţinele state NATO care nu numai beneficiază dar şi contribuie la securitatea colectivă a Alianţei".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.