Internațional

Trupe şi tancuri americane, detaşate permanent în Romania

Ziarul de Vrancea
8 iul 2016 1593 vizualizări
Un batalion american, însoţit de vehicule de luptă, va fi staţionat în ţara noastră începand din 2017 n în paralel, o brigadă românească urmează să fi transformată într-una multinaţională, pentru a întări prezenţa Alianţei nord-atlantice în sud-estul Europei, s-a decis vineri în prima zi a summit-ului NATO

Pană la un batalion, aproape 1.000 de militari americani, împreună cu tehnica militară blindată şi mecanizată, va fi desfăşurat la baza de la Mihail Kogălniceanu ca parte din brigada mecanizată pe care SUA o trimite în Europa, au declarat pentru hotnews.ro surse oficiale. Trupele vor fi detaşate pe termen lung, dar vor fi rotite la fiecare nouă luni cu celelalte trupe din cadrul brigăzii americane. Militarii americani ce vor ajunge în România, prin rotaţie, sunt parte a acordurilor bilaterale România - SUA şi nu au legătură cu Brigada Multinaţională NATO ce va fi formată în ţara noastră şi la care, pană în prezent, doar România şi Bulgaria s-au angajat că trimit militari.
Statele Unite au anunţat încă din martie că vor trimite din 2017 în Europa o brigadă mecanizată blindată cu circa 4.200 de soldaţi, vehicule de luptă Bradley şi tancuri Abrams, însă pană în prezent nu au existat detalii cu privire la numărul de forţe ce vor fi detaşate în ţările din Europa de est, printre care şi România.
Surse prezidenţiale au confirmat pentru hotnews.ro informaţia, spunand că numărul trupelor americane din brigada blindată mecanizată va ajunge la circa 1.000 de militari. Trupele ce vor ajunge în România vor defăşura şi exerciţii cu forţele romane. Numărul exerciţiilor între armata romană şi cea americană s-a dublat în ultimul an, în 2016 fiind planificate circa 130 de exerciţii comune.
În martie, Pentagonul anunţa că o brigadă blindată mecanizată americană va fi amplasată permanent în Europa de Est începand cu februarie 2017.

NATO: Vom întări prezenţa noastră pe flancul de est al Alianţei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat vineri că o brigadă românească urmează să fi transformată într-una multinaţională, pentru a întări prezenţa NATO în sud-estul Europei. În cadrul unui discurs susţinut înainte de summitul NATO de la Varşovia, Stoltenberg a prezentat provocările la care Alianţa Nord-Atlantică trebuie să răspundă, prefigurând principalele subiecte de discuţie de la summit.
Oficialul NATO a declarat că în cadrul summitului vor fi luate decizii care au drept scop să consolideze "apărarea colectivă şi capacitatea de descurajare. Şi pentru a proiecta stabilitate dincolo de frontierele noastre."
"Astăzi, vom decide să întărim prezenţa noastră pe flancul de est al Alianţei. În Estonia, Letonia, Lituania şi, aici, în Polonia, vom desfăşura, prin rotaţie, batalioane multinaţionale în fiecare dintre aceste state," a mai spus Stoltenberg, care a adăugat că "De asemenea, vom transforma o brigadă românească într-una multinaţională, pentru a consolida prezenţa în zona de sud-est a Alianţei Nord-Atlantice". "Am iniţiat o consolidare a apărării noastre colective şi de descurajare. Cea mai semnificativă de la sfârşitul Războiului Rece", a mai spus Stoltenberg.
Oficialul a vorbit pe larg şi despre relaţiile cu Moscova, reiterând faptul că Alianţa Nord-Atlantică doreşte un "dialog constructiv şi semnificativ cu Rusia". Oficialul a mai precizat că NATO îşi va reconfirma "angajamentul faţă de partenerii noştri din est - Ucraina, Georgia şi Republica Moldova - pentru a le ajuta să reziste presiunilor externe şi pentru a le permite să ducă la bun sfârşit reformele."
În cadrul discursului său, Stoltenberg a atins şi subiectul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în urma referendumului din data de 23 iunie.
"Deşi Brexitul va modifica relaţiile Marii Britanii cu UE, totuşi nu va afecta poziţia importantă a Regatului Unit în cadrul NATO. Unitatea şi cooperarea dintre NATO şi UE rămân la fel de importante ca întodeauna".

Kremlin: Sugestiile NATO că Rusia ar fi o ameninţare sunt "absurde"

Sugestiile Alianţei Nord-Atlantice că Rusia ar reprezenta o ameninţare sunt "absurde", fiind "deformări" ale realităţii, acuză Kremlinul, după ce preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că NATO trebuie să menţină sancţiunile împotriva Moscovei din cauza ingerinţelor în Ucraina. "Este absurd să vorbim despre ameninţări care ar veni din partea Rusiei în momentul în care zeci de persoane sunt ucise în mijlocul Europei şi când sute de oameni mor zilnic în Orientul Mijlociu", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. "Trebuie să fii o organizaţie cu vederi înguste pentru a deforma lucrurile într-un astfel de mod", a adăugat Peskov. Rusia a fost deschisă dialogului cu NATO şi nu a considerat Alianţa Nord-Atlantică inamic, dar militari NATO şi armament au fost aduşi în apropierea frontierelor Rusiei, a subliniat Peskov. "Noi nu ne apropiem de frontierele NATO", a încheiat Peskov.
Moscova a reacţionat astfel la un editorial publicat de preşedintele SUA, Barack Obama, în cotidianul britanic Financial Times, cu ocazia summitului NATO. "La summitul NATO de la Varşovia, trebuie să reafirmăm determinarea - obligaţia pe care o avem în virtutea Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic - de a apăra orice stat membru al Alianţei. Trebuie să consolidăm apărarea aliaţilor din centrul şi estul Europei, să intensificăm mijloacele de disuasiune şi să fim mai determinaţi în contracararea noilor tipuri de ameninţări, inclusiv a atacurilor cibernetice", a declarat preşedintele Statelor Unite. "Trebuie să acceptăm că Rusia poate fi un concurent, un adversar, un interlocutor egal sau un partener şi poate toate acestea în acelaşi timp", a apreciat liderul american.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.