Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:De ce s-a îngrăşat dictatorul nord-coreean?

Ziarul de Vrancea
4 iul 2016 692 vizualizări
Kim Jong-un s-a îngrăşat cu circa 40 kg de cand a devenit liderul Coreii de Nord în urmă cu peste patru ani, potrivit unui raport al agenţiei de spionaj a Sudului, citat de Reuters.

Kim - care a devenit conducătorul ţării după ce tatăl său, Kim Jong-il a murit după un atac de cord în decembrie 2011 - suferă şi de insomnie, a spus serviciul de informaţii al Seulului într-o şedinţă închisă a parlamentului sud-coreean.
Liderul de 33 de ani, care cantărea 90 kg cand a preluat puterea, a ajuns la 120 kg în 2014, a spus Lee Cheol-woo, membru al partidului aflat la guvernare în Coreea de Sud. Se crede că acum cantăreşte 130 kg, a adăugat Lee. 
Serviciul de informaţii a atribuit excesele alimentare şi bahice şi lipsa de somn îngrijorărilor lui Kim privind siguranţa personală, posibil de teama represaliilor după cele şapte epurări la nivel înalt pe care le-a pus la cale în ultimii ani. “El ţine evidenţa strictă a oricăror ameninţări la adresa puterii sale, inclusiv dinspre armata, şi este obsedat cu privire la siguranţa personală. Din cauza exceselor în privinţa mancării şi băuturilor, este probabil că va dezvolta boli”, a spus Lee, citand rapoartele serviciului de spionaj.


Bilanţul atentatului sinucigaş de la Bagdad a crescut la 213 morţi

Bilanţul atentatului sinucigaş de duminică, de la Bagdad, a crescut la 213 morţi, ceea ce îl face cel mai sângeros atac din capitala irakiană de anul acesta, relatează Itele. Atacul cu maşină-capcană a fost revendicat de organizaţia jihadistă sunnită Statul Islamic. Bilanţul anterior era de 126 de morţi - inclusiv 25 de copii – şi 147 de răniţi.
Familii se aflau, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o zonă populară - cu ocazia unei dezlegări de Ramadan şi pentru ca să privească meciuri de la Euro 2016 - în momentul deflagraţiei, care a distrus parţial o clădire cu mai multe etaje în care se aflau magazine şi o sală de sport. Bagdadul a fost ţinta unei serii de atacuri cu maşină-capcană în ultimele săptămâni, iar Statul Islamic a revendicat multe dintre ele.

Deputată israeliană, chemată la audieri privind presupuse crime de război

Deputata israeliană Tzipi Livni a fost convocată săptămâna trecută de poliţia britanică pentru o audiere privind presupuse crime de război, au anunţat oficiali de la Tel Aviv citaţi de BBC News. Livni a primit o scrisoare de poliţie joi, dar convocarea a fost anulată după discuţii între Israel şi Marea Britanie, scrie presa israeliană.
Livni se afla în Regatul Unit pentru a participa la o conferintă organizată de cotidianul Haaretz şi de comunitatea evreiască din Marea Britanie. Convocarea a fost “pe bază voluntară”, a explicat un oficial israelian citat de Haaretz. Dosarul are legătură cu conflictul din Gaza, din 2008-2009, când Livni era ministru de externe şi vicepremier. Operaţiunea, care a implicat raiduri israeliene şi o invazie terestră, în replică la atacuri cu rachetă vizând sudul Israelului, s-a soldat cu moartea a 1.400 de palestinieni şi 13 israelieni. Israelul este suspectat că a încălcat Convenţia pentru Drepturile Omului.
Contactată de BBC News, poliţia britanică a dat asigurări că nu este în curs nicio anchetă privind crime de război. Pe de altă parte, corespondenţii radiodifuziunii britanice afirmă că activişti propalestinieni au depus o serie de plângeri împotriva oficialilor israelieni, inclusiv împotriva lui Tzipi Livni, în ultimii ani.
Fosta şefă a diplomaţiei a mai fost vizată, în 2009, de un mandat de arestare emis de Marea Britanie, ceea ce a dus la un conflict diplomatic între Londra şi Tel Aviv. În 2011, legea britanică s-a schimbat, astfel că a devenit mai greu ca autorităţile să obţină mandate de arestare pentru personalităţile israeliene aflate în vizită oficială în Regatul Unit.

Elveţia ar putea pierde accesul la piaţa unică dacă va controla libera mişcare a cetăţenilor UE

UE îşi arata hotărarea de a nu face concesii Marii Britanii în termenii Brexitului anunţand Elveţia că va pierde accesul la piaţa unică dacă merge mai departe cu planurile de a impune controale asupra liberei mişcări a cetăţenilor UE, scrie The Guardian. Negocierile Elveţia-UE - ce se desfăşoară de doi ani, dar ar putea avea nevoie de o soluţie în cateva săptămani - ridică exact aceleaşi probleme ce vor apărea la discuţiile pentru ieşirea Regatului Unit din UE: gradul în care Marea Britanie va trebui să accepte libera mişcare a cetăţenilor UE ca preţ pentru accesul la piaţa unică. Elveţienii sunt disperaţi să ajungă la un acord pentru a da politicienilor săi timp să voteze legile necesare pentru a se încadra în termenul limită februarie 2017, impus de un referendum din 2014, al cărui rezultat este obligatoriu prin lege.
Elveţienii au votat la limită în referendumul din 2014 pentru restricţionarea imigraţiei - 50,3% voturi "pentru" - şi de atunci sunt în negocieri sterile cu UE pentru implementarea măsurii. Elveţia este mult mai dependentă de UE pentru accesul la piaţa unică decat Uniunea de Elveţia, ceea ce înseamnă că Zurich-ul nu prea are parghii de negociere. 
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus că negocierile nu vor deveni mai uşoare, deoarece “libera mişcare a oamenilor joacă acum un rol mai mare, în lumina iminentelor negocieri pentru Brexit”.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.