Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cehia ar putea organiza un referendum privind ieşire din UE şi NATO

Ziarul de Vrancea
1 iul 2016 933 vizualizări
Propunerea îi aparţine preşedintelui ceh, care însă nu are dreptul de a convoca o astfel de consultare publică

Preşedintele ceh Milos Zeman cere organizarea unui referendum cu prezenţa Cehiei în Uniunea Europeană şi NATO, afirmând că totuşi susţine apartenenţa ţării sale la cele două organizaţii. Totuşi, preşedintele ceh nu are dreptul de a convoca un referendum, însă cererea va fi probabil bine primită în Cehia, ţără în care mulţi alegători sunt sceptici în privinţa Uniunii Europene.
Pentru convocarea unui referendum ar fi nevoie de adoptarea unui amendament constituţional, care să fie aprobat de cele două camere ale Parlamentului de la Praga. În Parlamentul ceh, mica formaţiune de opoziţie Usvit, de extremă dreapta, a încercat în luna mai să obţină aprobarea pentru organizararea unui referendum privind ieşirea din UE, însă a eşuat să obţină suficient sprijin pentru acest plan. UE este nepopulară şi în rândul comuniştilor, al treilea cel mai important partid din parlament, cât şi în rândul unor membri ai Paridului Civic Democrat.
Potrivit unui sondaj al Institutului CVVM, organizat Cehia în luna aprilie, nivelul satisfacţiei în privinţa apartenenţei la UE a scăzut la 25 la sută, comparativ cu 32 la sută anul precedent.
Modul în care UE a gestionat criza refugiaţilor a provocat ostilitatea multor cetăţeni din statele estice al Blocului comunitar, iar unele ţări din această zonă au refuzat aplicarea cotelor obligatorii de imigranţi, care au fost introduse de Comisia Europeană.

Organizatorul atentatului din Turcia, un rus, lider al reţelei Stat Islamic

Organizatorul atentatului de la Istanbul, soldat cu 43 de morţi, este un cetăţean rus lider al reţelei teroriste Stat Islamic, afirmă un oficial american de rang înalt citat de CNN. Ahmed Chataiev, din Caucazul rus, i-a coordonat pe cei trei terorişti sinucigaşi care au omorât 43 de persoane, marţi seară, în incinta Aeroportului Ataturk din Istanbul, a declarat Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Siguranţa Naţională din Camera americană a Reprezentanţilor. Nu se ştie cu exactitate unde se află presupusul coordonator al atentatului, dar, conform serviciilor secrete, individul face parte din conducerea reţelei teroriste Stat Islamic. "Acesta este probabil inamicul numărul 1 în Caucazul de Nord, parte a Rusiei. A călătorit de multe ori în Siria şi a devenit unul dintre locotenenţii din cadrul ierarhiei de război a organizaţiei teroriste Stat Islamic", a subliniat Michael McCaul.
Conform serviciilor secrete turce, cei trei terorişti care s-au aruncat în aer în incinta Aeroportului Ataturk din Istanbul erau membri ai reţelei Stat Islamic originari din Rusia, Uzbekistan şi Kîrgîzstan.

Regulamente clasificate ale FBI permit agenţiei să spioneze jurnaliştii

Regulamente clasificate ale FBI, recent dezvăluite de site-ul The Intercept, permit obţinerea înregistrărilor telefonice al unor jurnaliştilor cu aprobarea a doar doi oficiali din cadrul agenţiei, fără a mai avea nevoie de mandat judecătoresc. Regulamentele, care datează din 2013, se referă la utilizarea de FBI a dispoziţiilor de securitate naţională (NSL), şi permit agenţiei să obţină înregistrările telefonice ale jurnaliştilor vizaţi de NSL cu aprobarea doar doi oficiali din cadrul FBI, anume şeful departamentului legal şi directorul adjunct al Departamentului de securitate naţională.
Astfel, FBI poate obţine aceste înregistrări fără a mai trebui să ceară un mandat judecătoresc şi fără a mai avea obligaţia de a informa organizaţia media vizată. Documentul a fost publicat pe site-ul The Intercept fără citarea unei surse, fiind descris ca fiind o anexă clasificată a Ghidului pentru operaţiuni şi investigaţii interne al FBI (DIOG) şi datat 16 octombrie 2013. Agenţia de ştiri Reuters nu a putut confirma autenticitatea documentului publicat de site-ul The Intercept.
Purtătorul de cuvânt al FBI, Christopher Allen, a refuzat să comenteze informaţiile din acest document, menţionând în răspunsul către agenţia Reuters că: ''Postăm o versiune editată a DIOG pe pagina electronică a agenţiei. Nu sunt în poziţia de a comenta sau autentifica vreo altă versiune''.
The Intercept este o publicaţie online lansată în anul 2014 de First Look Media, care a fost creată şi finanţată de Pierre Omidyar, fondatorul companiei eBay. Editorii site-ului sunt Glenn Greenwald, Laura Poitras şi Jeremy Scahill, aceştia fiind implicaţi în publicarea dezvăluirilor din cazul Edward Snowden, un consultant al Agenţiei americane de Securitate Naţională, notează Reuters.

Liderul Al-Qaida ameninţă SUA cu atacuri teroriste

Statele Unite se vor expune "celor mai grave consecinţe" dacă Djokar Ţarnaev, unul dintre autorii atentatului de la Boston, sau alţi musulmani vor fi executaţi, avertizează Ayman al-Zawahiri, liderul reţelei teroriste Al-Qaida. Djokar Ţarnaev a fost condamnat la moarte pe 24 iunie, pentru participare la atentatul comis la maratonul din Boston în aprilie 2015, incident soldat cu trei morţi şi 260 de răniţi. "Statele Unite se vor expune celor mai grave consecinţe dacă Djokar ţarnaev sau alt deţinut musulman vor fi executaţi", avertizează Ayman al-Zawahiri într-o înregistrare video, informează cotidianul The Guardian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.