Internațional

Echipe de comando intimidează străinii din Anglia

Ziarul de Vrancea
28 iun 2016 675 vizualizări
Tot mai mulţi cetăţeni străini din Regat povestesc despre ameninţările la care au fost supuşi după victoria susţinătorilor Brexit

Echipe de comando engleze încearcă să intimideze străinii din Anglia, iar o familie de imigranţi ar fi găsit fecale de câine în cutia poştală, a povestit o româncă din Rugby (centrul Marii Britanii), pentru Associated Press.
„Înainte de vineri (n.r. - ziua anunţării rezultatelor referendumului), trăiam într-o societate tolerantă. Sunt aici de 13 ani, dar niciodată nu am simţit că trebuie să ascund de unde vin. Însă, începând de vineri, lucrurile s-au schimbat complet”, a declarat Oana Gorcea, o româncă de 32 de ani care locuieşte în Regatul Unit din adolescenţă.
Femeia, care lucrează pentru o companie multinaţională din Rugby (135 de kilometri nord-vest de Londra), a povestit că strada sa este patrulată „de echipe engleze de comando, care se plimbă şi încearcă să intimideze oamenii care nu sunt albi, care nu sunt englezi”. Potrivit ei, în cartier se vorbeşte că o familie de imigranţi a găsit fecale de câine în cutia poştală.

"Fără viermi polonezi”

Povestea lui Gorcea, la fel ca a multor altora, a apărut în ultimele zile pe reţelele de socializare. Est-europeni, musulmani, chiar şi americani sau germani s-au plans de hărţuire şi de acte de intimidare. Peste 100 de incidente rasiste s-au înregistrat de când Marea Britanie a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, iar mulţi dintre vinovaţi au invocat explicit Brexitul, relatează The Independent, preluat de news.ro. Un clip care ar fi fost filmat în Hackney (nord-estul Londrei) vineri dimineaţă arată un bărbat care se ceartă cu cineva aflat într-o maşină. La un moment dat, bărbatul strigă “Întoarce-te în ţara ta”. Un album a fost creat pe Facebook, intitulat “Worrying Signs” (Semne Îngrijorătoare), pentru a documenta presupusele incidente în care imigranţii sunt vizaţi de comentarii xenofobe. Potrivit unui mesaj postat pe Twitter, un italian a fost agresat doar pentru că a întrebat pe cineva cum a votat la referendum. Victima a avut nevoie de copci şi şi-a pierdut un dinte în urma atacului.
În vestul Londrei, sediul Asociaţiei Culturale Poloneze a fost vandalizat  şi acoperită cu graffiti. Poliţia a demarat o anchetă în acest dosar. Sâmbătă, poliţia britanică a deschis o anchetă după ce mai mulţi polonezi din Cambridgeshire au primit prin poştă mesaje rasiste, după referendumul la care s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE. Comunitatea poloneză a primit nişte carduri pe care scria “Plecaţi din UE – fără viermi polonezi”. Mesajul era tradus şi în poloneză.
Liderii campaniei pro-Brexit au condamnat atacurile. „Niciodată nu am încurajat sau aprobat un astfel de comportament şi, aş adăuga, nu aş face-o nicioodată”, a declarat liderul UKIP, Nigel Farage.

Parlamentul European somează Marea Britanie să părăsească UE

Parlamentul European a cerut ieri Marii Britanii, printr-o rezoluţie, să activeze "imediat" clauza privind retragerea din Uniunea Europeană.
"Marea Britanie trebuie să activeze imediat clauza privind retragerea din Uniunea Europeană, pentru a evita incertitudinea şi a proteja integritatea UE", au cerut eurodeputaţii, referindu-se la Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. În rezoluţia adoptată cu 395 de voturi pentru şi 200 împotrivă, eurodeputaţii subliniază că "voinţa cetăţenilor britanici trebuie respectată".
Premierul Marii Britanii, David Cameron, a anunţat luni că nu va activa Articolul 50 al Tratatului UE, pentru ieşirea din Blocul comunitar, lăsând această decizie viitorului guvern.

Cei mai bogaţi oameni din lume au pierdut 200 miliarde de dolari

Pieţele globale au mai şters încă 69 miliarde de dolari din averile cumulate ale celor mai bogaţi 400 oameni ai lumii, de când Marea Britanie a şocat investitorii prin votul "leave". În acest context, scăderile au ajuns la un cumul de peste 196 de miliarde de dolari pe parcursul ultimelor două zile, scrie Bloomberg. Miliardarii luaţi în calcul în indicele calculat de Bloomberg controlează averi de 3,8 miliarde de dolari, cu un procent de 1,8% în scădere faţă de începutul acestui an.
Şocul de luni a fost simţit de majoritatea oamenilor de afaceri din Europa, unde 92 de miliardari au pierdut 29,4 miliarde de dolari, ajungând la un total al primelor două zile din săptămână de peste 81 miliarde de dolari, mai arată datele furnizate de Bloomberg. De la finalul anului, averile lor au scăzut cu peste 45,5 miliarde de dolari, cu un declin de 5,1%.
150 de miliardari din SUA şi Canada au pierdut 26,7 miliarde de dolari, iar în ultimele două zile au ajuns la pierderi de 62,5 miliarde. Aceştia rămân pe linie de plutire în acest an, cu un câştig total de 236 milioane de dolari. Cei mai importanţi 26 miliardari ai Chinei au avut luni pierderi de un miliard de dolari, cu scăderi în ultimele două zile care i-au adus la pragul de 5 miliarde de dolari. Georg Scaeffler, aflat în top trei al celor mai bogaţi oameni de afaceri din Germania, ocupă cel mai jos loc în index luni, cu 1,9 miliarde de dolari pierduţi din averea sa. Cea mai bogată persoană din Europa, retailerul spaniol Amancio Ortega, a pierdut 1,5 miliarde de dolari.
Bill Gates şi Mark Zuckerberg au pierdut luni 1,8 miliarde de dolari, respectiv 1,6 miliarde de dolari, un declin dramatic.


Cum va afecta Brexitul lumea ştiinţifică

n cu libertatea de circulaţie îngrădită, cercetărorii de top vor cantări de două ori propunerile de a lucrat în Marea Britanie

Votul public al Marii Britanii de părăsire a UE a creat valuri de îngrijorare printre politicieni, dar şi printre cercetătorii din Marea Britanie şi din jurul Europei, doarece va afecta finanţarea cercetărilor ştiinţifice şi statutul cercetătorilor britanici în comunitatea ştiinţifică din Europa. ,,Este deprimant, incertitudinea nu ne ajută. Sper doar ca ştiinţa să nu fie uitată în timpul acestui proces’’, a declarat Philip Jones, cercetător la University of East Anglia’s Climatic Research Unit din Norwich. Vor trece aproape doi ani până când Marea Britanie va decide termenii de ,,divorţ’’ de cele 28 de state membre din blocul economic şi politic. În acest timp, ţara va trebui să înţeleagă ce înseamnă această separare pentru politica ştiinţifică globală.

Va conduce Brexit-ul la exodul intelectualităţii?

Separarea de Europa îi îngrijorează pe cercetători, care se tem de un exod al inteligenţei din Marea Britanie, că finanţările lor vor avea de suferit sau din cauza pierderii garanţiei de liberă circulaţie în Europa. ,,Cea mai mare îngrijorare a mea este că această separare ar putea distruge reputaţia Marii Britanii ca destinaţie pentru cercetătorii de top’’, a afirmat Myles Allen, de la Universitatea Oxford. ,,Cercetătorii pun mare preţ pe posibilitatea de a recruta şi de a călători, dacă aceste schimbări vor afecta abilitatea noastră de a-i recruta pe cei mai buni academicieni, acest lucru va constitui o problemă’’, a adăugat el.
Campaniile care au promovat părăsirea blocului European au încercat să îi asigure pe cercetători că nu vor fi schimbări majore, iar obţinerea independenţei de Europa ar putea oferi Marii Britanii libertatea unor noi colaborări internaţionale. O altă miză sunt finanţările europene folosite pentru universităţile de cercetare din Marea Britanie, care cumulează suma de 1,37 milioane de dolari pe an.
Publicaţia Nature News a afirmat că subvenţiile din partea Uniunii Europene reprezintă 16% din finanţările universităţilor britanice. Ziarul The Guardian a prezentat un raport în care peste 40% din fondurile pentru cercetarea cancerului au fost primite, din care peste 173 de milioane de dolari în ultimii zece ani din partea Uniunii Europene.
Despărţirea Marii Britanii de UE poate diminua, de asemenea, rolul pe care ţara îl are în cercetări precum iniţiativa Horizons 2020. ,,În majoritatea domeniilor din ştiinţă, nu poţi acţiona ca un lup singuratic, trebuie să lucrezi împreună cu alţii. Uniunea Europeană putea oferi acest lucru’’, afirmă Jones.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.