Internațional

După Brexit se agită apele reintegrării în UE!

Ziarul de Vrancea
25 iun 2016 763 vizualizări
Partidul Liberal-Democrat promite reintegrarea Marii Britanii în UE după următoarele alegeri u de asemenea, aproape 3 milioane de persoane au semnat o petiţie care cere un nou referendum în Marea Britanie

Partidul Liberal-Democrat britanic va pleda, în viitoarea campanie electorală, pentru reintegrarea Marii Britanii în Uniunea Europeană, informează Sky News. Liderul formaţiunii de centru-stanga, Tim Farron, a declarat că britanicii au votat la referendum pentru a exprima "furia" faţă de politicieni şi instituţii, subliniind că publicul are nevoie de o a doua şansă pentru schimbarea deciziei privind apartenenţa Marii Britanii la UE. Tim Farron a notat că "sloganurile ieftine" folosite de euroscepticii Nigel Farage, Boris Johnson şi Michael Gove încep deja să îşi piardă sensul, astfel că sentimentele publice se simt "trădate". "La următoarele alegeri, Partidul Liberal-Democrat va lupta cu o promisiune clară şi lipsită de echivoc de restabilire a prosperităţii britanice, cu Marea Britanie membră a Uniunii Europene", a explicat Farron. Aproape 3 milioane de britanici au semnat o petiţie care cere un nou referendum în Marea Britanie. Totuşi, nu este nici un mecanism în Marea Britanie care să declanşeze un nou referendum. Acea petiţie poate – în cel mai bun caz – să declanşeze o nouă dezbatere între parlamentari. Una dintre aspectele cele mai importante legate de petiţie este că cere anularea plebiscitului dacă orice tabără caştigă cu mai puţin de 60%, sau dacă prezenţa la vot este de sub 75%. Însă referendumul deja a avut loc, iar politicienii britanicii au promis că vor lua în considerare rezultatul. Petiţia are ca dată finală 25 noiembrie 2016 şi la numai cateva ore de la aflarea rezultatelor deja stransese peste un milion de semnături. Guvernul britanic răspunde la toate petiţiile care obţin peste 10.000 de semnături, iar Parlamentul ia în considerare toate petiţiile de peste 100.000 de semnături. 

Scoţia vrea să blocheze ieşirea Marii Britanii din UE

Parlamentul Scoţiei ar trebui, în mod normal, să fie consultat pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi poate bloca decizia, afirmă premierul scoţian, Nicola Sturgeon, conform BBC News online. Nicola Sturgeon a declarat că va cere Parlamentului Scoţiei să nu ofere "aprobarea legislativă" privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Sturgeon crede că votul Parlamentului de la Edinburgh va trebui să fie necesar, în mod normal, pentru ratificarea ieşirii Marii Britanii din UE, dar admite că Guvernul de la Londra probabil va avea o "perspectivă foarte diferită" privind această temă. Marea Britanie este un stat multinaţional format din Anglia, Scoţia, ţara Galilor şi Irlanda de Nord. În afară de Anglia, toate celelalte regiuni au parlamente şi guverne proprii, într-un sistem de semiautonomie. Deciziile privind Marea Britanie sunt luate de Parlamentul britanic. Nicola Sturgeon mizează pe faptul că, în virtutea principiului descentralizării, Parlamentul de la Edinburgh ar trebui să fie consultat pe tema ieşirii Marii Britanii din UE, dat fiind că Scoţia este regiune semiautonomă în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Un refuz de consultare a Parlamentului de la Edinburgh riscă să amplifice tensiunile între Scoţia şi Anglia.

Liderul grupului favorabil ieşirii Marii Britanii din UE este contestat 

 Fostul primar al Londrei Boris Johnson, care şi-a făcut din Brexit o temă de campanie pentru a ajunge premierul ţării, pare să fi pierdut susţinerea tocmai din acest motiv 

 Fostul primar al Londrei Boris Johnson, liderul grupului favorabil ieşirii Marii Britanii din UE, este contestat din ce în ce mai mult în Partidul Conservator, riscand să nu îşi atingă visul de a deveni lider al formaţiunii şi prim-ministru, printre adversarii săi fiind Theresa May şi Liam Fox. Fostul ministru britanic al Apărării Liam Fox nu a exclus, duminică, posibilitatea de a candida pentru postul de preşedinte al Partidului Conservator. "Nu exclud posibilitatea. Mă voi gandi pană luni, voi discuta cu soţia şi cu colegii de partid", a declarat Liam Fox pentru Sky News. Un alt contracandidat puternic pentru populistul Boris Johnson este ministrul de Interne, Theresa May, care a susţinut moderat rămanerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Boris Johnson a fost primar al Londrei, dar a renunţat să candideze pentru un nou mandat, concentrandu-se pe coordonarea campaniei pentru ieşirea Marii Britanii din UE, scopul fiind înlăturarea premierului David Cameron din funcţiile de lider al Partidului Conservator şi prim-ministru. 

„Marea Britanie are nevoie de UE”

Pierderea accesului la piaţa unică europeană după ieşirea din UE va fi "catastrofală" pentru Marea Britanie, afirmă ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, avertizand că Londra va pierde şi controlul asupra imigraţiei, astfel că cei care cred că europenii au nevoie de britanici greşesc. "Cei care spun că UE are nevoie de noi mai mult decat noi de ei şi că ni se va permite să avem control asupra imigraţiei şi să menţinem accesul la piaţa unică se înşeală", a declarat Philip Hammond, care a susţinut rămanerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. "Nu vom putea să negociem controlul asupra imigraţiei din Uniunea Europeană şi nici accesul deplin la piaţa unică", a adăugat Philip Hammond, citat de postul ITV. Majoritatea cetăţenilor britanici au votat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.