Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Bolivia refuză miile de pui oferite de Bill Gates

Ziarul de Vrancea
17 iun 2016 568 vizualizări
Guvernul bolivian şi-a exprimat indignarea faţă de propunerea miliardarului american Bill Gates de a oferi câte 100.000 de pui ţărilor în curs de dezvoltare cu scopul de a lupta împotriva sărăciei

 "Consider acest gest grosier pentru că din nefericire anumite persoane, mai ales cele din imperiul SUA, continuă să ne considere cerşetori. Noi nu depindem de pui, am progresat mult", a declarat jurnaliştilor ministrul dezvoltării rurale, Cesar Cocarico, adăugând: "Poporul nostru este demn şi ştie să muncească".

Fondatorul Microsoft, omul cel mai bogat din lume, a indicat săptămâna trecută că fundaţia sa "Bill şi Melinda Gates" s-a asociat ONG-ului Heifer International pentru a dona câte 100.000 de pui mai multor zeci de ţări în curs de dezvoltare. "Mi se pare destul de evident că oricine trăieşte în extremă sărăcie este mai favorizat dacă are pui", a asigurat filantropul, posesor al unei averi de 75 de miliarde de dolari.

Acest gen de ofertă "ne percepe în continuare ca ţări din lumea a treia, vrednice de milă, şi acest punct de vedere merită ca populaţia să protesteze în mod generalizat" împotriva lui, a estimat ministrul bolivian pentru a justifica alegerea Boliviei de a refuza aceşti pui.

Economia Boliviei a cunoscut o puternică creştere după sosirea la putere a preşedintelui socialist Evo Morales, primul conducător de origine indigenă al ţării, care a naţionalizat industria petrolieră în 2006.

Dar ţara sud-americană rămâne una dintre cele mai sărace din lume, cu aproape 40 % din populaţia sa trăind sub pragul de sărăcie, potrivit Băncii Mondiale.

 

 

 

Organizaţia "Medici fără Frontiere" refuză fondurile UE în semn de protest 

 

Organizaţia neguvernamentală "Medici fără Frontiere" (MSF) a anunţat vineri că nu va mai accepta fonduri de la Uniunea Europeană şi nici de la statele sale membre în semn de protest faţă de politica lor privind migraţia.

"Această decizie intră imediat în vigoare şi va fi aplicată tuturor proiectelor MSF din întreaga lume", au indicat reprezentanţi ai organizaţiei într-o conferinţă de presă la Bruxelles. MSF a denunţat acordul încheiat în luna martie între UE şi Ankara, care prevede trimiterea tuturor noilor migranţi care sosesc pe coasta greacă din Turcia spre aceasta din urmă, inclusiv a solicitanţilor de azil.

Combinat cu închiderea rutei de migraţie balcanice, acest acord controversat a avut efectul de a duce la o scădere considerabilă a numărului de sosiri în insulele greceşti de la sfârşitul lunii martie, dar, de asemenea, a atras multe critici din partea susţinătorilor drepturilor omului şi dreptului la azil. "Pe insulele greceşti, peste 8.000 de persoane, inclusiv sute de minori neînsoţiţi, rămân blocaţi ca rezultat direct al acordului", trăind în "condiţii îngrozitoare, în tabere supraaglomerate, uneori, luni de zile", subliniază MSF. "De luni de zile, MSF a denunţat răspunsul ruşinos al Europei care se concentrează mai mult pe descurajare decât pe ajutorul şi protecţia persoanele care au nevoie", a declarat Jérôme Oberreit, secretarul general al MSF. În opinia sa, acordul UE-Turcia "merge cu un pas mai departe şi pune în pericol conceptul de refugiat şi protecţia pe care acesta îl implică". MSF deplânge de asemenea intenţia UE de a "impune o reducere a ajutorului pentru comerţ şi dezvoltare" ţărilor africane care nu "stopează migraţia spre Europa sau care nu facilitează întoarcerea forţată" a migranţilor ilegali.

În 2015, "fondurile venite de la instituţiile UE au reprezentat 19 milioane de euro, iar cele din partea statelor membre — 37 de milioane de euro, potrivit MSF.

 

Tatăl unei tinere ucisă la Paris a dat în judecată reţelele de socializare

 

Tatăl unei studente din California, ucisă în atentatele din noiembrie 2015 de la Paris, a acţionat în justiţie Twitter, Facebook şi Google (Youtube), afirmând că acestea au permis grupărilor jihadiste să-şi răspândească ideologia şi să racoleze simpatizanţi.

Nohemi Gonzalez (23 de ani), o studentă originară din El Monte, California (sud-vestul SUA) este singura victima americană printre cele 130 de persoane ucise de un comando jihadist pe 13 noiembrie, la Paris. Ea a fost ucisă în timp ce lua masa la restaurantul Belle Equipe.

În plângerea depusă săptămâna aceasta la tribunalul federal din California de Nord, tatăl victimei, Reynaldo Gonzalez, afirmă că reţelele de socializare au adus "în cunoştinţă de cauză un sprijin material esenţial în ascensiunea grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi i-au permis să efectueze numeroase atacuri, inclusiv cel din 13 noiembrie".

În decembrie 2014, potrivit textului, Stat Islamic avea 70.000 de conturi pe Twitter, dintre care "79 oficiale" şi postări "de cel puţin 90 de tweet-uri pe minut". "Gruparea Stat Islamic utilizează Google (Youtube) şi Facebook în aceeaşi manieră", insistă tatăl victimei în plângerea sa, solicitând despăgubiri de valoare nespecificată.

O primă audiere este programată pentru 21 septembrie la un tribunal federal din Oakland (California de Nord).

 

Euroscepticismul, în creştere în caz de Brexit 

 

O ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană riscă să provoace o creştere a euroscepticismului şi să deschidă o "îndelungată perioadă de incertitudine" financiară, a avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI) joi, cu o săptămână înaintea referendumului asupra Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE). "Un vot pentru ieşire în cadrul referendumului în Regatul Unit şi chiar un rezultat strâns în favoarea rămânerii ar putea contribui la mai mult euroscepticism şi incertitudine", asigură FMI într-un raport despre zona euro. Potrivit acestei instituţii, proiectul european a fost fragilizat deja de divizările apărute în cursul crizei refugiaţilor şi a restabilirii parţiale a controalelor la frontiere. "Absenţa răspunsului colectiv faţă de afluxul refugiaţilor a pus net în lumină faliile politice" în Europa, afirmă Fondul în raportul său anual asupra economiei zonei euro, evocând diviziuni "politice crescânde".

Britanicii urmează să decidă în 24 iunie prin referendum dacă doresc să părăsească UE, perspectivă care tulbură pieţele şi influenţează decizia Băncii Centrale Americane (FED) de a amâna normalizarea politicii sale monetare. Tabăra Brexit este favorită în sondaje şi presupusă câştigătoare în intenţiile de vot în campania afectată joi de uciderea unei deputate britanice care susţinea menţinerea ţării în UE.

 

Luna trecută a fost cea mai caldă lună mai înregistrată vreodată

 

Luna trecută a fost cea mai caldă lună mai de pe glob înregistrată vreodată începând din anul 1880, de când se arhivează informaţiile despre nivelul temperaturii medii globale, a anunţat NOAA, agenţie ştiinţifică americană referitoare la problemele oceanelor şi atmosferei, potrivit AFP.

Temperatura medie la suprafaţa pământului şi oceanelor a fost cu 0,8 grade Celsius peste media secolului al XX-lea, ajungând la 14,7 grade şi depăşind cu 0,02 grade precedentul record pentru această lună, stabilit în 2015, conform National Oceanic and Atmospheric Administration.

 

Sondaj: 86% dintre locuitorii Transnistriei vor unirea cu Rusia

 

Cei mai mulţi locuitori ai regiunii separatiste moldovene Transnistria ar vrea unirea cu Rusia, conform unui sondaj de opinie efectuat de un institut rus. Conform Centrului rus pentru cercetarea opiniei publice (VTsIOM), 86 la sută dintre transnistreni cred că unirea cu Rusia ar fi cea mai bună soluţie. "Pentru cei mai mulţi locuitori, viitorul Transnistriei este asociat cu Rusia: 86% cred că unirea cu Rusia este cea mai bună cale pentru atingerea dezvoltării. Posibilităţile unirii cu Republica Moldova şi cu România sunt extrem de nepopulare, fiind susţinute de 2%, respectiv 1%. Nouă la sută dintre locuitori vor păstrarea independenţei", explică VTsIOM.

Transnistria şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova, dar decizia nu este recunoscută la nivel internaţional.

Moscova a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014, după un referendum în care localnicii s-au pronunţat în favoarea unirii cu Rusia.

 

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.