Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Sofia cedează în faţa ameninţărilor Rusiei: Bulgaria respinge un proiect militar al Romaniei

Ziarul de Vrancea
16 iun 2016 1312 vizualizări
După ce iniţial a părut favorabilă unei flote militare NATO în Marea Neagră, ţara vecină s-a răzgandit n "Nu vrem o zonă de conflict", a reacţionat premierul bulgar, după ce Moscova a criticat proiectul propus de Romania

Bulgaria pare să fi cedat în faţa ameninţărilor Rusiei, anunţând că se opune iniţiativei României de creare a unei flote militare NATO în Marea Neagră, deşi, în ultimele săptămâni, Sofia semnala că susţine propunerea.
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat ieri că atât el, cât şi preşedintele Rosen Plevneliev se opun iniţiativei României de creare a unei flote militare NATO în Marea Neagră. "Nave NATO pot efectua patrule pe frontierele noastre doar în cazul unui aflux puternic de refugiaţi", a declarat Borisov. El i-a explicat preşedintelui României, Klaus Iohannis, că se opune iniţiativei flotei militare NATO pentru a evita ca Marea Neagră să devină "zonă de conflict", afirmă surse citate de site-urile bulgare 24chasa.bg şi Novinite.com. "Eu am spus mereu că noi suntem o ţară paşnică. Nu vreau ca Marea Neagră să devină zonă de conflict militar", a declarat Borisov.
Pe 20 mai, ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, anunţa că Bulgaria susţine suplimentarea capacităţilor NATO în Marea Neagră. "Bulgaria poartă discuţii cu România şi Turcia. Se discută despre suplimentarea capacităţilor militare în zona Mării Negre. Bulgaria va face tot posibilul pentru consolidarea capacităţilor militare în zona Mării Negre", declara Daniel Mitov la Bruxelles.
Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis afirma în Bulgaria că iniţiativa locală în zona Mării Negre, la care ar fi urmat să participe România, Bulgaria şi Turcia, se va concretiza, însă important este să fie obţinută în scurt timp "umbrela NATO". La rândul său, preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, afirma miercuri că Bulgaria va sprijini şi va contribui la această iniţiativă, menţionând că este în interesul strategic al ţării sale.
Ministerul român al Apărării a anunţat în urmă cu câteva luni că va iniţia demersuri pentru a crea o structură navală permanentă în Marea Neagră, după modelul grupurilor navale NATO. O decizie în acest sens este aşteptată la summitul NATO care se va desfăşura în iulie în Polonia.

O moleculă organică esenţială vieţii, detectată în spaţiul interstelar

Un grup de cercetători de la California Institute of Technology (Caltech) a detectat în spaţiul interstelar o moleculă organică esenţială vieţii, considerată cea mai complexă descoperită până acum în afara sistemului nostru solar, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Descoperirea constituie un pas înainte pentru înţelegerea unuia dintre cele mai mari mistere privind originea vieţii. Chiralitatea este proprietatea unor molecule de a admite aranjări diferite ale elementelor structurale. Două molecule chirale sunt două molecule care au aceeaşi compoziţie chimică, dar sunt aranjate ''în oglindă'', astfel că nu pot fi suprapuse. Cercetătorii au folosit un telescop interstelar extrem de sensibil la vibraţiile moleculelor.
"Este prima moleculă detectată în spaţiu care are proprietatea de chiralitate, ceea ce constituie un pas înainte în înţelegerea modului cum se creează moleculele în spaţiu şi efectele pe care le au pentru originea vieţii", a declarat Brandan Carroll, unul din autorii studiului.
Molecula a fost descoperită într-un nor de praf cosmic şi gaz în apropiere de centrul Căii Lactee, în galaxia noastră, unde au fost descoperite până acum peste 180 de molecule. Molecule chirale au fost deja observate în structura unor meteoriţi sau comete din sistemul nostru solar, potrivit cercetătorilor. Cercetătorii speră ca această descoperire să facă lumină asupra acestor nori interstelari care conţin ingredientele de bază ale formării sistemului nostru solar. "Este vorba de prima moleculă detectată în spaţiu cu proprietăţi de chiralitate, ceea ce ne permite să avansăm în înţelegerea formării acestor molecule prebiotice în univers şi rolul pe care l-ar putea avea ca precursoare a vieţii", a declarat la rândul său Brett McGuire, chimist la National Radio Astronomy Observatory, un alt coautor al studiului.

CIA: Autorul atacului din Florida nu avea legături cu organizaţii teroriste

Omar Mateen, autorul atacului comis într-un club de noapte gay din Florida, nu avea legături cu grupuri teroriste, afirmă directorul Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA, John Brennan. "CIA nu a depistat nicio legătură directă între Omar Mateen şi grupuri teroriste străine", a declarat John Brennan în faţa membrilor Comisiei pentru Informaţii din Senatul SUA. Omar Mateen, în vârstă de 29 de ani, cetăţean american de origine afgană, a omorât 49 de persoane într-un club gay din oraşul Orlando, situat în statul Florida. Autorul atacului a fost împuşcat mortal de forţele de ordine. Familia atacatorului susţine că acesta nu suporta să vadă gesturi intime între persoane de acelaşi sex în locuri publice.

Lider kurd: Irakul va deveni stat confederal 

Irakul va fi împărţit în trei entităţi - şiită, sunnită şi kurdă - după eliminarea reţelei teroriste Stat Islamic, într-un sistem confederal, dezvăluie un lider kurd, ceea ce ar demonstra un plan clar al Occidentului de creare a unei entităţi statale kurde în Orientul Mijlociu. Miliţii kurde au fost implicate de câţiva ani în confruntările cu reţeaua teroristă Stat Islamic, care ocupă regiuni din nord-vestul Irakului şi estul Siriei. "Modelul federal nu a funcţionat, astfel că fie trebuie să ajungem fie la confederaţie, fie la separare totală", a declarat, pentru Reuters, Masrour Barzani, şeful Guvernului din Kurdistanul irakian.
Irakul este în prezent un model de tip federal, existând o regiune autonomă kurdă. Descentralizarea ar urma să fie aprofundată, printr-un model de tip confederal, care va permite coexistenţa mai multor entităţi statale cu autonomie extinsă şi cu un sistem central pur formal, mai degrabă simbolic.
"Dacă vom avea trei state confederate, vom avea trei capitale cu statut egal, astfel că niciuna nu va fi superioară ierarhic alteia", a precizat Masrour Barzani. După înlăturarea regimului sunnit Saddam Hussein, în 2003, liderii kurzi au luat deja măsuri pentru o autonomie sporită. Sunniţii ar urma, de asemenea, să primească autonomie în regiunile irakiene în care sunt majoritari. Astfel, Irakul ar urma să fie împărţit în trei entităţi - şiită, sunnită şi kurdă.

Şeful CIA: Militanţii SI încearcă să se infiltreze în statele occidentale 

Reţeaua teroristă Stat Islamic antrenează militanţi care ar urma să se inflitreze în statele Occidentale pentru a comite antentate, a declarat John Brennan, directorul CIA, care urmează să se prezinte în faţa Comisiei de Informaţii a Senatului american.
Oficialul CIA a mai spune că Stat Islamic (SI) încearcă să dezvolte un departament care că coordoneze şi să inspire atacuri teroriste, aşa cum a fost cazul atacurilor de la Paris şi Bruxelles, pe care CIA le consideră că au fost direcţionate de liderii SI. "ISIL (Stat Islamic - n.red) sunt numeroşi militanţi occidentali care ar putea servi ca agenţi care să comită atacuri în Occident", a mai spus Brennan, care a mai adăugat că SI înceracă să-i infiltreze în diverse state, probabil, prin intermediul grupurilor de refugiaţi sau prin mijloace legitime de călătorie.
Directorul CIA a mai remarcat că SI a făcut un apel la simpatizanţii din străinătate ai reţelei prin care li se solicita să comită aşa numitele atacuri de tip "lup singuratic" în ţările unde locuiesc. Brennan a numit atacul din Orlando "un act de violenţă atroce" 





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.