Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Cel mai bun restaurant din lume se află la Modena

Ziarul de Vrancea
14 iun 2016 847 vizualizări
Restaurantul italian "Osteria Francescana" din Modena, aparţinând chef-ului Massimo Bottura, a obţinut primul loc în clasamentul din acest an al celor mai bune 50 de restaurante din lume (World's 50 Best Restaurants), dat publicităţii la New York, după ce anul trecut ocupase locul al doilea, relatează Agerpres.

Restaurantul spaniol "El Celler de Can Roca" din Girona, câştigătorul de anul trecut, s-a situat în acest an pe poziţia a doua, în timp ce restaurantul newyorkez "Eleven Madison Park" a fost votat al treilea în acest clasament. Juriul a fost format din aproape 1000 de bucătari, critici şi experţi din domeniu. Deşi clasamentul din 2016 cuprinde restaurante din 23 de ţări de pe şase continente, jumătate din restaurantele prezente în Top 50 se regăsesc în Europa. Cel mai bine cotat restaurant asiatic din listă a fost pentru al doilea an consecutiv restaurantul japonez "Narisawa" din Tokyo, care a ocupat poziţia a opta. Locul al patrulea în Top 50 fost ocupat de restaurantul peruan "Central", urmat de "Noma", din Danemarca, pe locul al cincilea, de "Mirazur" din Franţa pe locul al şaselea şi de "Mugaritz" din Spania pe şapte.
Festivitatea de premiere organizată în mod tradiţional la Londra, de la evenimentul inaugural din 2002 până anul trecut, se află într-un turneu mondial care include oraşul New York anul acesta, urmând să fie organizată la Melbourne (Australia) în 2017.

UNICEF: 92% dintre copiii sosiţi în Italia, anul acesta, erau neînsoţiţi

Nouă din zece copii sosiţi în Italia, în cursul primelor cinci luni ale acestui an, nu erau însoţiţi de persoane adulte, se afirmă într-un raport intitulat "Pericol la fiecare pas," publicat ieri de UNICEF. "Motivul pentru care vedem tot mai mulţi (minori neînsoţiţi n.red.) nu este clar în acest moment," a declarat Sarah Crowe, un oficial în cadrul UNICEF. Minorii neînsoţiţi sunt în mod special supuşi riscului să fie abuzaţi şi exploataţi, fiind deseori victime ale violenţei sexuale, se mai afirmă în raportul UNICEF.
În acest moment sunt 235.000 de imigranţi în Libia şi aproximativ 956.000 în zona de la marginea sudică a deşertului Sahara, iar "mulţi, dacă nu chiar cei mai mulţi" speră să ajungă în Europa, potrivit raportului.
De la începutul acestui an, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Imigraţie, un număr de 2.859 de persoane au murit în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană, cele mai multe decesuri înregistrându-se în rândul copiilor. Între lunile ianuarie şi mai, 92 la sută din cei aproximativ 7.600 de copii sosiţi în Italia erau neînsoţiţi, comparativ cu 68 de procente în aceeaşi perioadă anul trecut, când au ajuns 4.566 de copii, relatează Associated Press, care citează UNICEF.

SUA, îndemnate de ONU să înăsprească "regimul armelor de foc"

Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a recomandat autorităţilor americane să adopte "măsuri prin care să înăsprească regimul armelor de foc," pentru a proteja populaţia. "Este greu de găsit o justificare raţională care să explice uşurinţa cu care oamenii pot cumpăra arme, inclusiv puşti de asalt, în pofida unui trecut criminal, consum de droguri, violenţă domestică şi boli psihice ori legături directe cu extremiştii - atât locali, cât şi străini," se afirmă într-un comunicat al oficialului ONU, publicat după masacrul de la un club gay din Florida.
Citând un raport ONU cu privire la armele de foc, Zeid a indicat spre exemple de ţări unde controlul armelor a condus la "o reducere dramatică a numărului de crime violente". Oficialul a criticat şi "iresponsabila propaganda pro-arme" din Statele Unite, care pretinde că armele de foc creează o societate mai sigură, "deşi toate dovezile indică contrariul."
Acesta a mai cerut liderilor americani să-şi "respecte obligaţiile de a-şi proteja cetăţenii."

Cuprul ar putea fi o soluţie împotriva obezităţii

Un studiu realizat recent de cercetători americani atribuie cuprului calităţi legate de arderea grăsimilor, astfel încât se recomandă consumul de stridii şi ficat, care conţin din plin acest element. Cuprul este un oligoelement cu multe faţete: el ajută în lupta împotriva infecţiilor, întărind sistemul imunitar, intervine în mineralizarea oaselor, în absorbţia de fier şi formarea globulelor roşii. Dar are şi alte calităţi, scrie Agerpres. Studiul desfăşurat de cercetători de la Universitatea Berkeley din California şi publicat în revista Nature Chemical Biology arată că este indispensabil pentru descompunerea celulelor de grăsime. Citat de site-ul canadian Canoe, profesorul Chris Chang, care a condus cercetările, detaliază descoperirea. "Cuprul joacă rol de reglare. Cu cât există mai mult cupru, cu atât celulele vor fi mai mult descompuse. Credem că ar fi interesant de studiat legătura dintre o deficienţă în cupru şi obezitate şi bolile asociate", afirmă cercetătorul.
Cuprul se găseşte în principal în stridii, crabi, ficat, cereale complete, musli, ciocolată neagră, nuci, leguminoase. Se găseşte şi în apa minerală.
Food and Nutrition Board din Statele Unite arată că numai 25% dintre americani respectă doza recomandată. În cele mai grave cazuri, o carenţă de cupru se manifestă prin anemie, dureri articulare şi osteoporoză.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.