Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Studiu: Blondele sunt cele mai inteligente, urmate de şatene

Ziarul de Vrancea
13 iun 2016 557 vizualizări
Mitul că blondele ar fi mai puţin inteligente decât celelalte femei cu părul de alte culori nu se bazează pe nimic.

Dimpotrivă: coeficientul lor de inteligenţă (IQ) ar fi peste medie - cel puţin aşa arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea de Stat Ohio (Statele Unite), preluat de Agerpres. Ei au analizat o bancă de date ce cuprinde profilurile a câtorva mii de femei, reprezentative pentru populaţia americană, care au dat un test de competenţe lexicale, matematice, de logică, cu alte cuvinte probele clasice pentru determinarea IQ-ului. Rezultatul a fost că blondele au fost primele, cu o medie de 103,2, urmate de şatene (102,7), roşcate (101,2) şi brunete (100,5). Autorii precizează însă că diferenţele sunt foarte mici şi că toate culorile de păr sunt egale în ceea ce priveşte IQ-ul.
Ei adaugă însă că blondele sunt mai puţin susceptibile să prezinte un IQ foarte scăzut. Concluzia cercetătorilor americani este că "Stereotipul blondei proaste este un mit".

O reţea de oraşe medievale, descoperită în jungla cambodgiană

Arheologii au descoperit o vastă reţea de oraşe şi aşezări medievale ascunse de jungla cambodgiană în apropiere de vastul oraş-templu Angkor Wat, o descoperire care schimbă modul în care este scrisă istoria acestei zone din sud-estul Asiei, conform unui material publicat de cotidianul britanic The Guardian.
Cele mai vechi oraşe şi aşezări din apropiere de Angkor Wat datează de 1.400 de ani, în timp ce cele mai noi de aproximativ 900 de ani, perioadă în care Imperiul Khmer, cu capitala la Angkor, era probabil cel mai mare imperiu din lume. Această descoperire a fost realizată prin intermediul unei tehnologii de scanare cu laser a regiunii, din avion, tehnologie denumită LIDAR. Oraşele dispuneau de sisteme elaborate de transport a apei care demonstrează că vechii khmeri deţineau cunoştinţe de inginerie complexe cu sute de ani mai devreme decât au crezut istoricii. "Sunt oraşe întregi ascunse de junglă despre care nimeni nu ştia că se află acolo, la Preah Khan Kompong Svay şi se pare că nu cunoşteam decât o parte din (oraşul) Mahendraparvata", a declarat coordonatorul studiului care însoţeşte această descoperire, australianul Damian Evans. "De această dată am descoperit întreaga reţea şi este una foarte mare, de dimensiuni apropiate de Phnom Penh", a adăugat el referindu-se la capitala Cambodgiei, un oraş cu populaţia de 1,5 milioane de locuitori.

Aproximativ 80% din populaţia planetei, afectată de poluarea luminoasă

Pentru aproximativ 80% din populaţia planetei, stelele galaxiei noastre, Calea Lactee, sunt greu perceptibile sau chiar imposibil de văzut din cauza poluării luminoase, conform unor noi hărţi ale regiunilor cele mai afectate de acest tip de poluare. Astfel, Calea Lactee nu mai este vizibilă pentru 60% dintre europeni şi pentru aproape 80% dintre americani. Luminile nocturne, fie că este vorba de iluminatul stradal, de reclamele luminoase, luminile din trafic sau de lumina din locuinţe, au eclipsat luminozitatea naturală a Căii Lactee, iar în regiuni precum Singapore, Malta sau Kuweit nu se poate vedea nicio stea pe cerul nopţii.
Coordonatorul studiului despre acest fenomen, Fabio Falchi, specialist în poluare luminoasă de la Institutul tehnologic din Italia, a precizat că această situaţie "reprezintă o pierdere culturală de o magnitudine fără precedent". Poluarea luminoasă face ca 77% din populaţia Marii Britanii să nu poată vedea stelele, iar situaţia în China este încă şi mai gravă. "Omenirea a învăluit planeta într-o ceaţă luminoasă care împiedică majoritatea populaţiei globului să poată observa galaxia în care ne aflăm", conform studiului.
Dintre toate ţările, Coreea de Sud este cea mai afectată de acest tip de poluare, conform studiului. Departe de a reprezenta un inconvenient minor, poate doar pentru astronomi, poluarea luminoasă are capacitatea de a afecta ritmul circadian (un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale ale organismelor vii) în cazul a numeroase specii de insecte şi animale din diferite ecosisteme.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.