Internațional

Un tanăr a trăit mai mult de un an fără inimă

Ziarul de Vrancea
8 iun 2016 1205 vizualizări
Stan Larkin de 25 de ani a purtat în tot acest timp o "inimă artificială" într-un rucsac, 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămană

Un tanăr de 25 de ani din Michigan a beneficiat recent de un transplant de inimă, dar pană atunci el a trăit mai mult de un an fără o inimă în interiorul corpului său. Potrivit Descoperă, pană a beneficia de o inimă umană, Stan Larkin a purtat o "inimă artificială" într-un rucsac, 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămană, timp de 555 de zile. Acest motoraş pompa sangele în corpul tanărului şi l-a menţinut în viaţă. Succesul procedurii sugerează că dispozitivul ar putea fi folosit pentru a susţine alţi pacienţi cu insuficienţă cardiacă care se află în aşteptarea unui donator. În 2014, Stan a devenit primul pacient din Michigan care urma să fie conectat la dispozitivul de inimă artificială, cunoscut sub numele de "SynCardia". El şi fratele său, Dominique, au fost diagnosticaţi cu cardiomiopatie familială, o afecţiune cardiacă genetică care poate provoca insuficienţă cardiacă, fără niciun simptom. Cardiomiopatia familială este una dintre principalele cauze de deces la sportivi. După ce au petrecut ani de zile pe lista de aşteptare a donatorilor, Stan şi fratele său mai mic, Dominique, au suportat o îndepărtare a inimilor lor naturale. Tinerii au primit în schimb dispozitivul SynCardia. "Ambii erau foarte, foarte bolnavi cand i-am întalnit pentru prima dată în unităţile noastre de terapie intensivă. Noi ne-am dorit să le facem transplanturi de inimă, dar nu credeam că avem suficient timp. La mijloc era ceva despre situaţia lor anatomică unică, unde o altă tehnologie nu avea să funcţioneze", a declarat chirurgul ce a realizat transplantul, Jonathan Haft, de la Centrul Cardiovascular Frankel al Universităţii din Michigan. În timp ce alte dispozitive, precum defibrilatoarele implantabile, pot ajuta în cazul insuficienţei cardiace parţiale, SynCardia este utilizat atunci cand ambele părţi ale inimii eşuează. Dominique a avut nevoie de numai cateva săptămani de această tehnologie înainte de a primi un transplant de inimă. Dar Stan a trebuit să aştepte mai mult de un an şi în loc să stea în spital, el a fost echipat cu driver-ul portabil Freedom®, astfel încat el putea să meargă acasă. La acel moment, nimeni nu ştia cat de mult va fi nevoie de această măsură. Dispozitivul portabil avea forma unui rucsac de 6 kg, care este conectat la sistemul vascular al pacientului, menţinand astfel pomparea prin corp a sangelui oxigenat, notează Descoperă. Stan a raportat medicilor că a reuşit să continue să joace baschet, fapt care a fost o surpriză totală pentru medici. Stan a primit o inimă de la un donator la data de 9 mai 2016, iar acum şi-a revenit complet după procedură.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.