Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: În lume trăiesc peste 45 de milioane de sclavi

Ziarul de Vrancea
31 mai 2016 490 vizualizări
Peste 45 de milioane de oameni din întreaga lume sunt reduşi la o formă modernă de sclavie, dintre care două treimi în regiunea Asia-Pacific, potrivit unui studiu publicat ieri şi care evocă un flagel mult mai răspândit decât de credea.

Această estimare a fost avansată de raportul "2016 Global Slavery Index" al "Walk Free Foundation", iniţiativă lansată în 2012 de magnatul australian al minelor Andrew Forrest, pentru a sensibiliza cu privire la formele moderne de sclavie, extrem de diferite. Trafic de persoane, prostituţie forţată, copii-soldat, munca forţată, folosirea copiilor în comerţul internaţional de stupefiante — aceste forme de sclavie modernă se multiplică astăzi, în mare parte din cauza vulnerabilităţii exacerbate de sărăcie, discriminare şi excluziune socială, dezvăluie la rândul său ONU.
Raportul compilează informaţii din 167 de ţări, rezultate din 42.000 de interviuri în 53 de limbi, pentru a determina numărul de persoane reduse la sclavie şi răspunsul guvernelor. El avansează un număr de "persoane vizate" în creştere cu 28% în raport cu doi ani în urmă, însă aceasta se traduce mai degrabă printr-o îmbunătăţire în colectarea datelor decât printr-o agravare a problemei, dificil de cuantificat. Potrivit raportului, India este ţara care numără cele mai multe persoane reduse la sclavie (18,35 de milioane), însă în Coreea de Nord incidenţa acestui flagel este cea mai puternică (4,37% din populaţie), iar răspunsul guvernului este cel mai slab.
În total, 124 de ţări au inclus traficul de fiinţe umane în jurisdicţia criminală, conform Protocolului ONU din 2003 ce vizează prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane, în special de femei şi de copii. De asemenea, 96 de ţări au adoptat planuri de acţiune pentru a coordona răspunsul guvernamental. Cu toate acestea, potrivit lui Forrest, mai sunt multe lucruri de făcut.
Sclavia este cea mai răspândită în Asia. În urma Indiei, se plasează China (3,39 milioane de oameni reduşi la sclavie), Pakistanul (2,13 milioane), Bangladeshul (1,53 de milioane) şi Uzbekistanul (1,23 milioane).
În ceea ce priveşte incidenţa fenomenului, Uzbekistanul (3,97%) şi Cambodgia (1,65%) se află pe "podium", după Coreea de Nord, singura naţiune din lume care nu a criminalizat formele moderne de sclavie.
Raportul deplânge, de asemenea, răspunsul slab al guvernelor în Iran, China şi Hong Kong faţă de acest flagel.

Inseminare artificială post-mortem: Franţa autorizează transferul de spermă cerut de o văduvă spaniolă

Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă franceză, a autorizat ieri transferul de spermă îngheţată în Spania la cererea unei văduve spaniole al cărei soţ a murit în Franţa unde inseminarea post-mortem este interzisă.  Sperma italianului Nicola Turri, care a murit de cancer la Paris în iulie 2015, este stocată şi congelată în Franţa. De la decesul lui, soţia sa se luptă pentru a obţine acest export. Ea s-a angajat la aceste eforturi în numele respectului pentru planul lor de a avea un copil şi al dreptului său de a decide ea însăşi cu privire la viaţa sa.
Inseminarea post-mortem este permisă în Spania, dar în termen de un an de la deces, adică, în acest caz, poate fi efectuată numai până în luna iulie anul acesta.

Cel puţin 23 morţi în oraşul sirian Idlib, în urma mai multor raiduri aeriene ruseşti

Cel puţin 23 de persoane au murit, iar peste 150 au fost rănite, în urma mai multor raiduri aeriene efectuate de aviaţia rusă, care au vizat oraşul Idlib, controlat de gruparea extermistă Al-Nusra şi aliaţii ei. Raidurile aeriene au început în seara zilei de luni şi au continuat în timpul nopţii, acesta fiind cel mai sângeros atac de la intrarea în vigoare a acordului de încetare a ostilităţilor, în luna februarie, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), care a precizat că aviaţia rusă a efectuat aceste raiduri.
Atacurile au vizat o serie de ţinte, inclusiv în zona spitalului din oraş, OSDO menţionând că cel mai probabil spitalul nu a fost atacat în mod deliberat. Rami Abdulrahman, directorul organizaţiei non-guvernamentale, a anunţat că printre morţi sunt şi şase minori şi se asteaptă ca numărul victimelor să crească.
Oraşul Idlib, aflat în partea de nord-vest a Siriei, este controlat de o coaliţie care reuneşte o serie de grupuri rebele ultraconservatoare, fiind condusă de al-Nusra, grupare afiliată reţelei teroriste al-Qaida. Al-Nusra este considerată o grupare teroristă de către SUA şi Naţiunile Unite şi a fost exclusă de la acordurile de încetare a focului între forţele guvernamentale şi rebeli. Drept replică la raidurile aeriene, gruparea a trecut la bombardarea oraşelor Foua and Kefraya, considerate ca fiind loiale regimului de la Damasc. Cu doar o zi mai devreme, negociatorul-şef al opoziţiei la negocierile de pace de la Geneva şi-a prezentat demisia, spunând că marile puteri nu încearcă în mod "serios" să găsească o soluţie la un război civil din Siria.

Noul testul balistic efectuat de Coreea de Nord pare să fi fost un eşec

Coreea de Nord a efectuat, în dimineaţa zilei de ieri, un nou test balistic, care însă se pare că a eşuat, au declarat oficiali sud-coreeni. Testul a avut loc de pe coasta de est a ţării, în apropiere de oraşul Wonson.
Agenţia de ştiri Yonhap din Coreea de Sud a relatat că Phenianul a încercat să lanseze o rachetă de tip Musudan, însă racheta ar fi explodat la scurt timp după decolarea de pe lansatorul mobil, potrivit unui oficial guvernamental sud-coreean. În luna aprilie, Coreea de Nord a efectuat trei teste cu rachetele de tip Musudan, însă potrivit oficialilor americani şi sud-coreeni, toate au fost un eşec.
Japonia a plasat luni armata în stare de alertă în contextul riscului unui nou test balistic nord-coreean, mobilizând distrugătoare navale şi sisteme antirachetă Patriot în scopul doborârii oricărui proiectil care ar viza arhipelagul nipon "Coreea de Nord nu dă semne că ar abandona dezvoltarea rachetelor nucleare, aşa că, vom continua să lucrăm îndeaproape cu SUA şi Coreea de Sud, şi vom monitoriza cu atenţie situaţia din Coreea de Nord", a declarat Gen Nakatani, ministrul japonez al Apărării.
Cu ocazia congresului Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord, care a avut loc la începutul acestei luni, liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a promis că va continua programul de dezvoltare a arsenalului nuclear.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.