Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Ce alimente conţin "hormul fericirii"

Ziarul de Vrancea
30 mai 2016 743 vizualizări
Bananele, morunul şi ficatul conţin triptofan, aminoacid asociat cu starea de bine

Unele fructe, legume şi peştele ar avea capacitatea de a-i face fericiţi pe oameni - este teoria pe care un medic, Bernard Fontanille, şi o ziaristă în domeniul sănătăţii, Laurence Grezaud, o dezvoltă în cartea "Alimentele care aduc fericire". Printre alimentele care ar produce fericire se numără bananele, avocado, sardinele şi ciocolata, relatează Le Parisien, preluat de Agerpres. Bananele sunt prin excelenţă fructele stării de bine, datorită conţinutului ridicat de triptofan, aminoacid pe care corpul îl transformă în serotonină, cunoscută pentru îmbunătăţirea stării de spirit. Însă banana nu este singurul aliment ce conţine acest hormon al fericirii: în farfurie trebuie să îşi facă loc şi morunul şi ficatul. Se ştie că fructul avocado are efecte pozitive asupra hipertensiunii, colesterolului şi diabetului. Însă el contribuie şi la menţinerea moralului datorită tirozinei pe care p conţine. Tirozina este un aminoacid care constituie punctul de plecare pentru crearea dopaminei şi noradrenalinei, doi neuromediatori cu consecinţe favorabile asupra libidoului şi sociabilităţii. În plus, datorită conţinutului său de magneziu, fructul de avocado acţionează ca un antistres.

Şofranul şi sardinele, antidepresive

Un studiu a arătat că ciocolata neagră (cu un conţinut de cacao de peste 60%) stimulează capacităţile cerebrale. Dar nu numai atât: ea are şi un efect euforizant. "Ciocolata ne dinamizează datorită prezenţei unor substanţe stimulatoare, cum sunt cafeina, teofilina (în cantitate mai mică decât în cafea şi ceai) şi mai ales teobromina, stimulent mai uşor decât cafeina, dar care acţionează mai mult timp", arată autorii cărţii. Şofranul are şi el efect antidepresiv. "Utilizarea terapeutică a şofranului are câteva mii de ani, el fiind considerat de multă vreme condimentul fericirii în medicina tradiţională orientală", se mai spune în carte. Printre efectele sale benefice se numără cele antispasmodice, digestive, analgezice. În medicina chineză, şofranul este folosit la tratarea a peste 90 de boli, printre care depresia. El ar avea aceleaşi efecte ca şi medicamentul Prozac (binecunoscut antidepresiv), dar fără efecte secundare. Este totuşi contraindicat la copiii de sub şase ani şi la femeile însărcinate.
Mai puţin scumpe decât şofranul, sardinele sunt şi ele bune împotriva depresiei. "Elementul activ este DHA, principalul omega 3 existent în ţesuturile nervoase. Dacă acesta lipseşte, se împiedică eliberarea neurotransmiţătorilor (dopamina, serotonina, noradrenalina) şi se modifică transmiterea semnalului nervos. Cu alte cuvinte, creierul are mai puţini neurotransmiţători, ceea ce afectează negativ bucuria noastră de a trăi", precizează autorii cărţii menţionate de Le Parisien. În plus, omega 3 din sardine permit şi protejarea pereţilor arteriali şi reglarea tensiunii.

Terorist islamist, depistat la graniţa cu Republica Moldova

Un individ care are legături cu organizaţii teroriste islamiste a încercat să pătrundă în Republica Moldova, fiind depistat şi oprit de autorităţi la frontiera cu Ucraina, anunţă Serviciul moldovean de Informaţii şi Securitate (SIS). "A fost contracarată o nouă tentativă de pătrundere pe teritoriul Republicii Moldova a unui cetăţean străin, originar din Caucazul de Nord, având conexiuni cu entităţi teroriste internaţionale", a comunicat Serviciul moldovean de Informaţii şi Securitate (SIS). Militantul islamist încerca să pătrundă în Republica Moldova venind din Ucraina, fiind oprit în punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki. "Este vorba de un individ cunoscut la nivel internaţional pentru infracţiuni deosebit de grave", precizează SIS.
Potrivit autorităţilor moldovene, bărbatul are legături cu organizaţii teroriste internaţionale, iar asupra sa au fost găsite materiale de propagandă islamistă. Din raţiuni de securitate, militantul islamist a fost oprit să intre pe teritoriul Republicii Moldova.

Rusia a ucis peste 2.000 de civili în Siria

Cel puţin 6.340 de persoane au murit în ultimele opt luni în Siria ca urmare a bombardamentelor aviaţiei ruse, potrivit datelor publicate ieri de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Conform aceleiaşi surse, dintre aceste victime, 2.099 au fost în rândul civililor, circa 500 fiind minori şi 318 femei. Raidurile aviaţiei ruse au mai provocat victime şi în rândul grupării jihadiste Statul Islamic, cifra dată de OSDO fiind de 2.270 de morţi, iar celelalte grupări rebele siriene au pierdut, în urma raidurilor ruseşti, 1.971 de combatanţi, printre aceştia nefiind incluşi cei din Frontul al-Nusra (ramura siriană a al-Qaida) şi nici cei din gruparea intitulată Armata Islamică a Turkmenistanului.
Aviaţia rusă a început pe 30 septembrie o campanie de atacuri aeriene împotriva grupărilor care încearcă să-l înlăture de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad. Pe data de 14 martie, preşedintele Vladimir Putin a ordonat încetarea acestor atacuri şi repatrierea unităţilor forţelor aeriene dislocate în Siria. Atât Moscova, cât şi Damascul afirmă că atacurile aviaţiei ruse au avut ca ţintă doar "grupările teroriste", însă OSDO şi grupările armate ale opoziţiei moderate siriene susţin că şi bazele acestora din urmă, cum ar fi cele ale Armatei Siriene Libere, au fost vizate de raidurile despre care afirmă că au lovit şi zone rezidenţiale.

România, în vizorul propagandei de la Kremlin

Propaganda de la Kremlin şi-a îndreptat armele împotriva României, scria ieri portalul de ştiri Unimedia din Republica Moldova, care anunţă că postul public de televiziune Rossia 1 va difuza un reportaj în care România este prezentată ca o ţară din lumea a treia, unde lucrurile s-au înrăutăţit după aderarea la Uniunea Europeană. Unimedia scrie că, potrivit unui anunţ difuzat de Rossia 1, "documentarul" a fost realizat de ziaristul Aleksandr Rogatkin. Jurnaliştii ruşi susţin că la Deveselu, unde sunt amplasate elemente ale sistemului de apărare antirachetă, nu funcţionează telefonia mobilă, iar oameni intervievaţi afirmă că nu au simţit nicio schimbare după aderarea ţării la UE. Propagandiştii de la Moscova au filmat imagini dintr-un cartier sărac din Bucureşti, pe care l-au prezentat ca pe un cartier tipic din România, scrie Unimedia. Portalul de ştiri din Republica Moldova mai relatează că reportajul se încheie cu o incursiune în fosta Iugoslavie, acolo unde, "din cauza intervenţiei NATO", au fost ucise mai multe persoane, iar economia ţărilor care au ieşit din Federaţia iugoslavă a ajuns la pământ.
Filmul, intitulat "Capcana europeană", va fi difuzat azi de canalul de televiziune Rossia 1.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.