Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: În China va fi testat un autobuz gigantic care să treacă deasupra circulaţiei rutiere

Ziarul de Vrancea
27 mai 2016 619 vizualizări
O firmă chineză a prezentat un proiect de autobuz care ar putea rula deasupra circulaţiei rutiere. El va permite trecerea peste ambuteiajele atât de dese în oraşele chineze.

Circulaţia jumătate aeriană jumătate rutieră cu până la 60 de kilometri pe oră este propunerea firmei chineze Transit Explore Bus, prezentată la ediţia a 19-a a International High-Tech Expo de la Beijing. Compania a anunţat proiectul unui vehicul electric apt să treacă peste traficul de pe două căi de circulaţie şi care ar putea transporta până la 1.400 de pasageri. Autobuzul asemănător cu un catamaran (cu două corpuri laterale rulând pe pământ şi un corp central, autobuzul propriu-zis) va fi alimentat electric. Potrivit inginerului şef al proiectului, Song Youzhou, sistemul inovator ar permite rezolvarea parţială a problemei densităţii traficului, extrem de frecventă în China, fiindcă autobuzul nu ar ocupa niciun loc pe drum. Mai ieftin decât construirea unui metrou, vehiculul ar permite şi economisirea a până la 800 de tone de benzină pe an şi a aproape 2.500 de tone de emisii de gaz carbonic, câştig salutar într-o ţară care înregistrează tot mai multe vârfuri de poluare, mai ales la Beijing.
Firma a anunţat că în prezent construieşte un prototip în mărime naturală care ar putea fi testat din vară în oraşul Changzhou.
Primul proiect al inginerului Song Youzhou datează din 2010, dar nu a fost cel dintâi. O idee similară a fost lansată în 1969 de doi arhitecţi americani. Bos-Wash Landliner urma să asigure legătura între Boston şi Washington, trecând prin New York, chiar prin mijlocul Central Park.

Ankara denunţă "ipocrizia" SUA

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlüt Cavusoglu, a denunţat puternic "ipocrizia" Statelor Unite, în contextul în care unii dintre soldaţii americani luptă alături de o miliţie kurdă împotriva Stat Islamic în Siria, considerând "inadmisibil" faptul că aceştia poartă insignele kurzilor. "Este vorba de ipocrizie (...)", a declarat Cavusoglu, în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara, pe tema prezenţei membrilor forţelor speciale americane în Siria.
Unii dintre aceştia poartă insigna grupării Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată teroristă de către regimul de la Ankara.

Microsoft şi Facebook construiesc un cablu pe sub Oceanul Atlantic

Microsoft şi Facebook se aliază pentru a construi un cablu subacvatic în Oceanul Atlantic, pentru a oferi servicii online şi cloud rapide către clienţii ambelor companii, scrie Bloomberg. Cablul, care va avea o lungime de bandă de 160 de terabytes per secundă, va avea cea mai mare capacitate de până acum dintre cablurile transatlantice, potrivit unor anunţ al companiilor. Cablul va fi operat de Telxius, o unitate a Telefonica SA, şi se va întinde pe o distanţă de 6,600 de km, din Virgina Beach la Bilbao, în Spania. Microsoft vede o creştere a cererii pentru acces la servicii precum Skype şi servicii de cloud, în timp ce Facebook are nevoie de viteze mai mari pentru rularea video-urilor pe reţeaua de socializare. Construcţia cablului va începe în august 2016 şi companiile estimează că va fi finalizată în octombrie 2017.

Marte, o planetă care tocmai iese dintr-o eră glaciară

Marte este o planetă care trece periodic prin schimbări climatice şi care se află pe cale să iasă dintr-o lungă eră glaciară care a atins apogeul în urmă cu 370.000 de ani, conform unui studiu publicat joi în ultimul număr al revistei Science. Oamenii de ştiinţă au examinat calota glaciară de la polul nord al Planetei Roşii, prin intermediul datelor radar obţinute de la sonda orbitală Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) aparţinând NASA iar concluziile pe care le-au obţinut oferă o nouă perspectivă asupra dinamicii climatului de pe Marte şi se pot dovedi folositoare chiar şi pentru o mai bună înţelegere a evoluţiilor climatice terestre. La fel ca şi Pământul, Marte trece prin ere glaciare, însă mecanica schimbărilor climaterice marţiene este diferită. Pe Terra, gheaţa se acumulează la poli pe măsură ce temperaturile scad şi apoi înaintează spre zonele subpolare şi chiar dincolo de acestea. Însă planeta Marte are o înclinaţie foarte inconstantă: în prezent înclinaţia axei sale este de aproximativ 25 de grade, dar poate ajunge la 60 de grade — prin comparaţie, înclinaţia axei Pământului variază puţin, între 22 şi 25 de grade.
Schimbarea înclinaţiei axei marţiene durează foarte mult timp, însă atunci când înclinaţia este aproape de 60 de grade, Marte apare ca şi când ar fi culcată pe o parte — condiţii în care polii planetei sunt încălziţi, iar cea mai mare parte a calotelor glaciare se topesc şi ajung în atmosferă sub formă de vapori, după care apa se recolectează la latitudinile medii ale planetei. Astfel, spre deosebire de Pământ, pe Marte o eră glaciară înseamnă mai puţină gheaţă la poli şi mai multă în apropiere de ecuatorul planetei.
"Fără oceane şi fără viaţă, Marte este un laborator mai simplu, în care ne este mai uşor să înţelegem evoluţia climatului", a mai susţinut Isaac Smith, precizând că lecţiile pe care le învăţăm pe Marte pot fi utile şi pentru a înţelege mai bine schimbările climatice de pe Terra.

Condiţiile meteorologice influenţează semnificativ moralul

Există cu adevărat un efect al condiţiilor meteorologice asupra stării psihice, severitatea simptomelor depresive variind în funcţie de vreme, relatează Agerpres. Se ştie în general că iarna poate fi asociată cu o alterare a moralului şi că reapariţia zilelor frumoase ajută la ridicarea lui. La pacienţii depresivi sau la cei cu un moral fragil, influenţa vremii poate fi mult mai perfidă şi se întinde pe tot parcursul anului, în funcţie de perioadele de ploaie şi soare, se arată într-un studiu realizat de o echipă de cercetători irlandezi. Unul dintre parametrii interesanţi vizează suprafaţa Irlandei, ţară nu prea întinsă, aşa încât nu există diferenţe climatice prea mari între regiuni. S-a constatat că cele mai ridicate rate de simptome depresive sunt iarna, iar cele mai scăzute, primăvara. O altă constatate a fost că persoanele care trăiesc în zonele cu cea mai ridicată pluviometrie prezintă cele mai evidente simptome depresive: acestea sunt mai pregnante odată cu creşterea cantităţii de ploi (anual), efectul fiind aproape imediat (chiar în timpul zilelor ploioase şi după o perioadă de ploi intense).
Cercetătorii au mai observat că participanţii la studiu care locuiesc în cele mai însorite zone sunt cel mai puţin expuşi la tulburări depresive, existând o relaţie directă cu numărul orelor însorite. Autorii cercetării adaugă că diferenţele în parametrii meteorologici sunt adesea modeste de la o regiune la alta (în ţara studiată, Irlanda) şi totuşi "efectele lor asupra stării psihice sunt semnificative".

Obama a vorbeşte de renunţarea la arme nucleare cu valiza atomică alături

Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a întâlnit, la Hiroshima, cu supravieţuitori ai atacului nuclear american şi a pledat pentru eliminarea armelor atomice, dar în spatele său se putea observa un agent care ţinea valizele pentru lansarea unui atac atomic.
Barack Obama, care a obţinut Premiul Nobel pentru Pace în 2009, s-a deplasat vineri la Hiroshima, fiind primul preşedinte în funcţie al Statelor Unite care vizitează oraşul japonez. Liderul SUA, care se află în Japonia pentru summitul Grupului statelor puternic industrializate G7, a fost însoţit la Hiroshima de premierul nipon, Shinzo Abe. "Moartea a căzut din cer, iar lumea s-a schimbat", a declarat Obama în discursul de la Hiroshima, amintind că atacul atomic din 1945 a arătat că "omenirea are mijloacele de a se distruge". "Amintirile de la Hiroshima nu trebuie să dispară. Ne alimentează imaginaţia morală şi ne permit să ne schimbăm", a afirmat Barack Obama. "Trebuie să avem curajul de a ieşi din logica fricii şi a avea o lume fără arme nucleare", a adăugat Obama.
Preşedintele SUA s-a întâlnit cu doi supravieţuitori ai atacului de la Hiroshima, îmbrăţişându-l pe unul dintre ei, Shigeaki Mori, în vârstă de 79 de ani. "Vor exista voci care vor spune că, în pofida discursului lung şi idealist, Barack Obama rămâne comandantul ţării care are cel mai mare arsenal nuclear din lume. La doar câţiva metri în spatele preşedintelui SUA, aşa cum se întâmplă mereu, putea fi observat un ofiţer care ţinea valizele cu care poate fi lansat un atac nuclear", notează BBC News online.
Conform site-ului theconversation.com, Statele Unite şi Rusia au câte 7.000 de bombe nucleare, adică de 13 ori mai mult decât toate celelalte şapte puteri atomice împreună.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.