Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Turcia avertizează cu privire la posibile atacuri teroriste joi

Ziarul de Vrancea
17 mai 2016 527 vizualizări
Poliţia turcă a emis un avertisment la nivel naţional cu privire la posibile atacuri ale organizaţiei Stat Islamic joi, de Ziua Tinerilor, a Sportului şi a fondatorului ţării, Mustafa Kemal Ataturk, unităţile militare fiind considerate ţinte, după ce armata turcă şi-a intensificat atacurile în Siria.

În avertismentul transmis de poliţie către cele 81 unităţi din provincie este menţionat faptul că reţeaua Stat Islamic consideră că soldaţii şi poliţiştii din Turcia sunt trădători şi că uciderea lor este permisă, potrivit agenţiei de ştiri Anadolu. Poliţia a făcut apel la reevaluarea măsurilor de securitate care vor fi implementate cu ocazia comemorării, pe data de 19 mai, a fondatorului ţării, Mustafa Kemal Ataturk şi cu ocazia celebrării Zilei Tinerilor şi a Sportului. Unităţi militare şi ale poliţiei ar putea fi ţintite în mod special, a avertizat poliţia. Forţele armate au anunţat că mausoleul lui Attaturk va rămâne deschis joi, unde de obicei mii de persoane îşi aduc omagiile.
Atât militanţii reţelei Stat Islamic cât şi cei kurzi au organizat atacuri cu bombă în Turcia în ultimele luni.

O bacterie joacă un rol cheie în reglarea temperaturii planetei

Un grup de mici bacterii, Pelagibacteriile, foarte numeroase în apele oceanelor, pare să joace un rol extrem de important în reglarea temperaturii Terrei, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Exeter din Marea Britanică. Pelagibacteriile produc sulfat de dimetil (DMS), compus care stimulează formarea norilor. Pe măsură ce temperatura creşte, aceste mici bacterii se înmulţesc şi generează o cantitate mai mare de DMS. Norii rezultaţi reflectă energia solară, iar în acest fel se reduce radiaţia solară care ajunge la suprafaţa mărilor şi oceanelor. Conform acestei teorii, cunoscută sub numele de ''ipoteza CLAW'', fenomenul funcţionează şi invers: când temperatura scade, din cauza norilor, se micşorează şi numărul de Pelagibacterii. Denumirea de CLAW provine de la iniţialele numelor oamenilor de ştiinţă care au elaborat ipoteza, Robert Charlson, James Lovelock, Meinrat Andreae şi Stephen Warren. Dintre aceştia, Lovelock este cunoscut mai ales pentru ipoteza Gaia, care vede Pământul ca un uriaş organism care se autoreglează. ''Această cercetare demonstrează că Pelagibacteriile reprezintă un compus important în stabilitatea climei. Dacă vrem să înţelegem mai bine modul în care DMS influenţează clima, acest organism trebuie considerat ca un element principal'', a afirmat profesorul Ben Temperton, membru al echipei internaţionale care a efectuat acest studiu. Este posibil ca bacteriile din acest grup să fie cele mai numeroase organisme de pe planetă, reprezentând circa o treime din totalul celulelor de la suprafaţa oceanelor. Aproximativ o jumătate de milion de bacterii de acest gen se găsesc într-o singură linguriţă de apă de mare.

Peste 60 de morţi, în urma a trei atacuri la Bagdad

Cel puţin 63 de persoane au fost ucise, iar peste 100 rănite, după trei atentate comise, ieri, la Bagdad. Un atentat comis într-o piaţă din districtul al-Shaab, în zona de nord a capitalei irakiene, a cauzat decesul a 38 persoane, iar peste 70 de persoane au fost rănite, în timp ce şase persoane au fost ucise, iar alte 21 rănite, în urma exploziei unei maşini-capcană în cartierul al-Rasheed, din sudul Bagdadului.
Un purtător de cuvânt al Comandamentului Operaţional Bagdad a declarat că atacatorul responsabil pentru atentatul din districtul al-Shaab a detonat o vestă cu explozibil, coordonat cu o bombă plasată dinainte în zonă. Primele informaţii au relevat că atacatorul era o femeie, a mai precizat purtătorul de cuvânt. Pe de altă parte, gruparea teroristă Stat Islamic a emis un comunicat prin care revendică atentatul sinucigaş, precizând că a fost comis de un bărbat, identificat ca Abu Khattab al-Iraqi. Atacatorul a aruncat mai multe grenade şi a apoi a detonat vesta cu explozibil, se mai afirmă în comunicat.
Câteva ore mai târziu, o maşină-capcană a fost detonată într-o piaţă aglomerată din zona cartierului majoritar şiit Sadr City, ucigând 19 şi rănind alte 15 persoane, au anunţat surse medicale şi din cadrul poliţiei.
În ultima săptămână, militanţii reţelei teroriste Stat Islamic au revendicat o serie de atentate sângeroase în zona capitalei irakiene.

Neurologul din Germania a vrut să omoare un bărbat şi pe mama acestuia

Medicul neurolog din Germania, Oviarobo Osagie Enaubulele Hope, trimis luni în judecată de Parchetul Capitalei, ar fi încercat să omoare prin expunere la dimetilmercur, substanţă extrem de toxică, un bărbat pe care îl bănuia că are o relaţia cu concubina sa, dar şi pe mama acestuia. Potrivit Poliţiei, le-ar fi dat celor doi dimetilmercur, despre care le-ar fi spus că e zahăr lichid. Încercarea medicului a eşuat, iar pe 22 ianuarie a fost arestat preventiv. Ancheta în acest caz a pornit după ce, la începutul anului, poliţiştii din Germania au solicitat sprijin, având informaţii că bărbatul a introdus în ţara noastră cantităţi de dimetilmercur. Cercetările au arătat că bărbatul ar fi adus în România de două ori substanţa periculoasă. "Poliţiştii au identificat locul unde a fost depozitată substanţa respectivă şi au efectuat o percheziţie domiciliară la adresa respectivă, unde s-au depistat 10 grame de dimetilmercur, achiziţionate fraudulos din Germania, două seringi speciale pentru substanţe toxice şi mai multe perechi de mănuşi (unele din cauciuc şi altele din folie specială de aluminiu), destinate manipulării unor astfel de produse", se arată în comunicatul Poliţiei.
Dimetilmercurul este considerat un compus foarte toxic al mercurului care poate cauza afecţiuni grave şi chiar deces la scurt timp după expunere. Potrivit medicilor, dimetilmercurului se absoarbe uşor prin piele şi prin tractul respirator. Procurorii de la Parchetul Capitalei nu informează în acest caz ce s-a întâmplat cu persoanele pe care medicul le-a expus la substanţa toxică fără ca ele să ştie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.