Internațional

O cincime din plantele lumii sunt în pericol de dispariţie

Ziarul de Vrancea
11 mai 2016 860 vizualizări
O cincime din speciile vegetale sunt în pericol de dispariţie, potrivit centrului de cercetări botanice al Kew Gardens din Londra, care a recenzat peste 391.000 de specii în primul său raport referitor la situaţia plantelor în lume, publicat marţi.

Acest barometru, care ar putea îmbunătăţi monitorizarea evoluţiei lumii vegetale şi prezervarea acesteia, semnalează că 21% dintre plante sunt în pericol. Exista deja o situaţie a păsărilor lumii şi a broaştelor ţestoase marine, dar, "în pofida marii sale importanţe", situaţia plantelor în lume se lăsa aşteptată. "Acum este gata", subliniază profesorul Kathy Willis, director ştiinţific în cadrul Kew Gardens. "Dată fiind importanţa fundamentală a plantelor pentru bunăstarea oamenilor, ca aliment, combustibil, regulator climatic, este foarte important să ştim ce se petrece", a adăugat aceasta. Domeniul Kew Gardens adăposteşte una dintre cele mai însemnate colecţii de plante de pe planetă în serele sale şi în minunatele sale grădini.
Într-o lucrare de 80 de pagini şi pe un site consacrat acestei probleme, autorii au compilat şi analizat zeci de studii existente, pentru a constitui o bază de date pentru anii viitori. Aceasta a presupus "o muncă enormă care a implicat peste 80 de oameni de ştiinţă". Ideea era de a reuni, de a condensa şi a oferi spre lectură cunoştinţe diseminate în diverse studii, pentru ca acestea să devină accesibile cât mai multor persoane, explică Steve Bachman, care a coordonat raportul. Şantierul este imens: peste 391.000 de specii de plante vasculare sunt recenzate în lume şi în fiecare an se descoperă circa 2.000 de noi specii, mai ales în Brazilia, în Australia şi în China. Aproape o zecime din aceste plante servesc drept hrană, leac sau divertisment pentru oameni. Un număr de 17.810 plante sunt de uz medical identificat.
Ameninţările la adresa plantelor vin în primul rând din agricultură, din cauza defrişărilor excesive (31%), potrivit raportului. Dezvoltarea rezidenţială, bolile, pesticidele şi incendiile reprezintă alţi factori nocivi.
Schimbările climatice nu joacă decât un rol marginal (3,96%), cel puţin pentru moment. "Dar să nu uităm că uneori este nevoie de până la 30 de ani pentru ca o nouă generaţie de plante să producă flori sau polen. Prin urmare, nu vom putea măsura cu adevărat impactul schimbărilor climatice decât în jurul anului 2030", avertizează Kathy Willis.
Studii precedente au ajuns la concluzii foarte diferite, unele semnalând că 10% din plante sunt ameninţate cu dispariţia, altele indicând 62%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.