Internațional

Jumătate dintre adolescenţii americani, dependenţi de smartphone

Ziarul de Vrancea
9 mai 2016 616 vizualizări
Mai grav este că majoritatea părinţilor admit că folosesc telefonul în timp ce şofează

Jumătate dintre adolescenţii americani se simt ''dependenţi" de dispozitivele lor mobile, conform unui sondaj efectuat de compania non-profit Common Sense Media. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1200 de adolescenţi şi părinţi, iar adolescenţii s-au auto-diagnosticat ca fiind dependenţi de telefonul mobil. Social media pot fi deosebit de atrăgătoare, notificările de pe aplicaţii ca Facebook şi Twitter oferind plăceri similare în unele moduri cu efectele drogurilor şi ale jocurilor de noroc, notează sursa citată. De altfel, cea mai recentă versiune a manualului de diagnostic şi de statistică a dezordinilor mentale din 2013, a adăugat o categorie nouă de tulburări de comportament de dependenţă, care cuprinde atât jocurile de noroc, cât şi jocurile de noroc pe internet. Dependenţa de telefonul mobil nu poate fi cu mult în urmă, programe de dezintoxicare de telefoanele celulare fiind deja introduse în SUA.
De asemenea, sondajul Common Sense a constatat că utilizarea dispozitivelor mobile poate provoca conflicte în familie, dar care nu produc daune pe termen lung. Aproximativ 70 la sută dintre părinţi şi adolescenţi au spus că s-au certat pe tema utilizării telefonului mobil, iar 77 la sută dintre părinţi au spus adolescenţii au fost uneori distraşi de telefoane sau tablete în timpul pe care îl petreceau cu familia.
Dar peste 80 la sută din ambele grupuri au spus ca, în ciuda tuturor neplăcerilor, tehnologia mobilă nu a făcut nici o diferenţă în relaţiile familiale sau chiar le-a îmbunătăţit în timp.
Constatarea cea mai deranjantă a studiului este însă că 56 la sută dintre părinţii intervievaţi admit că au folosit dispozitivele mobile în timpul conducerii autovehiculelor şi, probabil, procentul este mai mare având în vedere tendinţa de a nu comunica comportamentele greşite. Mai rău este că 51 la sută dintre adolescenţi au raportat că i-au văzut pe părinţii lor folosind telefoanele mobile în timpul conducerii, adică scriind mesaje în timp ce conduceau autovehiculul iar copiii lor erau în maşină.
Conducătorii auto care utilizează un dispozitiv mobil în timpul şofatului sunt la fel sau chiar mai periculoşi decât conducătorii auto în stare de ebrietate, atrage atenţia fortune.com.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.