Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un musulman, favorit să caştige primăria Londrei

Ziarul de Vrancea
6 mai 2016 671 vizualizări
Politicianul laburist Sadiq Khan se clasează pe primul loc în scrutinul pentru desemnarea primarului oraşului britanic Londra, în faţa lui Zac Goldsmith, membru al Partidului Conservator, conform sondajelor de opinie.

Partidul Conservator a anunţat, potrivit ziarului The Telegraph, că va contesta în justiţie rezultatele în cazul în care Sadiq Khan va câştiga la limită. Conservatorii au denunţat o serie de nereguli în procesul de votare. Potrivit presei, sute de alegători nu au putut vota, din motive tehnice, la 155 de secţii de votare situate în nordul capitalei Marii Britanii. La actualele alegeri nu au existat sondaje la ieşirea de la urne. Dacă Sadiq Khan va câştiga, politicianul laburist va intra în istorie ca fiind primul musulman devenit primar al unei metropole occidentale, notează postul Sky News.
Surse din Partidul Conservator au admis, joi seară, că Zac Goldsmith probabil va pierde în faţa politicianului laburist, după două mandate ale conservatorului Boris Johnson, care acum nu a mai candidat.

Primul congres din ultimii 36 de ani al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord

Primul congres din ultimii 36 de ani al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, aflat la guvernare, a început vineri, în cadrul acestui eveniment fiind de aşteptat ca liderul Kim Jong-Un să îşi consolideze controlul asupra ţării, relatează Reuters. Coreea de Nord a anunţat înregistrarea unor "rezultate miraculoase" înaintea evenimentului şi a comunicat faptul că progresul în ceea ce priveşte dezvoltarea rachetelor balistice şi nucleare, care reprezintă un răspuns la sancţiunile ONU, au fost "cele mai mari cadouri" oferite acestui congres. Surse oficiale de la Phenian au spus că evenimentul este în curs de desfăşurare, nespecificând cum se va desfăşura acesta. Analiştii străini se aşteaptă ca liderul nord-coreean să adopte aşa-numita politică "byongjin" de dezvoltare economică şi nucleară şi să-şi consolideze statutul. "Kim aleargă după doi iepuri, un arsenal nuclear şi dezvoltarea economică, şi se pare că va declara că ţara este un stat al armelor nucleare, deci acesta este unul dintre iepuri", a spus Yang Moo-jin, de la Universitatea pentru Studii Nord Coreene din Seul. "El ar putea de asemenea prezenta un plan pentru o perioadă de cinci sai şapte ani pe tema dezvoltării economice", a mai spus Yang.
Întrebat ce părere are despre acest congres, Hong Lei, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a spus că statul nord-coreean se află într-un stadiu important în ceea ce priveşte dezvoltarea sa.
Nu se ştie cu exactitate ce se va discuta la acest congres, deşi analiştii sud-coreeni susţineau luna trecută că liderul Kim Jong-un se va folosi de acest prilej pentru a-i remania pe unii oficiali de rang înalt, pentru a dezvălui direcţiile politice şi pentru a-şi consolida autoritatea.

Sistemul de recunoaştere facială al Facebook ajunge în justiţie

Facebook va trebui să răspundă în faţa justiţiei din California în legătură cu colectarea ilegală a datelor private ale utilizatorilor, legate de un instrument servind la identificarea automată a persoanelor care figurează în fotografiile publicate pe reţeaua sa, informează agenţia France Presse. Judecătorul din San Francisco, James Donato, a respins joi un apel al reţelei sociale americane şi a găsit admisibile plângerile a trei utilizatori care reproşează Facebook că a colectat "în secret şi fără acordul lor" datele biometrice legate de chipul lor şi apoi le-au folosit pentru a face recunoaştere facială.
Litigiul se referă la o funcţie lansată de Facebook în anul 2010 care sugerează numele utilizatorilor identificaţi după fotografiile publicate pe reţea. Această funcţie se bazează pe un program de recunoaştere facială care scanează fotografiile din reţea, unde persoanele sunt deja identificate, pentru a forma un fel de profil care listează caracterele geometrice ale feţei proprii fiecărui individ în parte. Aceste profiluri sunt apoi comparate cu noi imagini postate pentru a face identificarea. "Instanţa acceptă ca adevărate afirmaţiile reclamanţilor potrivit cărora tehnologia de recunoaştere facială a Facebook include o scanare a geometriei feţei fără consimţământul reclamanţilor", se spune în decizia scrisă a judecătorului James Donato, care a considerat "plauzibilă" cererea lor de compensare daune-interese.
Instrumentul de recunoaştere facială al Facebook a ridicat deja îngrijorări cu privire la respectarea vieţii private a utilizatorilor în Europa, în urma cărora gigantul informatic a suspendat utilizarea acestuia în anul 2012.

Papa cere Europei să construiască poduri şi să doboare ziduri

Papa Francisc le-a cerut vineri europenilor "astăzi mai mult ca niciodată, să construiască poduri şi să doboare ziduri", după exemplul părinţilor fondatori ai Uniunii Europene, într-o alocuţiune rostită cu prilejul primirii Premiului Charlemagne la Vatican. "Proiectele părinţilor fondatori (ai UE — n.r.), mesageri ai păcii şi profeţi ai viitorului, nu sunt depăşite", a spus Suveranul Pontif în discursul său. "Ei au avut curajul nu numai de a visa la ideea de Europa, ci au îndrăznit să transforme radical modelele care nu provocau decât violenţă şi distrugere", a adăugat el, pledând pentru o Europă mai deschisă spre integrarea socială, într-un moment în care, a subliniat el, şomajul face ravagii în special în rândul tinerilor. Ceremonia a avut loc la Vatican, şi nu la Aachen, unde premiul este înmânat în mod tradiţional, în prezenţa mai multor lideri ai UE, printre care şi cancelarul german Angela Merkel.
Adresându-se acestora, Suveranul Pontif argentinian a criticat o Europă "în declin (...), care este pe cale să se retragă în tranşee în loc să privilegieze acţiunile care promovează un nou dinamism în societate".
De asemenea, Jorge Bergoglio a deplâns faptul că UE se mulţumeşte în acest moment cu "retuşuri cosmetice sau compromisuri precare", în special în materie de primire a refugiaţilor, al cărei mare susţinător este, oferind un exemplu la finalul unei călătorii recente pe insula greacă Lesbos, când a luat cu el la Vatican o familie de 12 refugiaţi sirieni.

Patriarhul Kirill declară drept "război sfânt" lupta împotriva terorismului

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a calificat vineri drept "război sfânt" lupta împotriva terorismului. "Astăzi, când soldaţii noştri participă la luptele din Orientul Mijlociu, noi ştim că aceasta nu este o agresiune, o ocupaţie, nu este impunerea unei ideologii sau un sprijin pentru anumite guverne, ci este o luptă împotriva unui inamic teribil (...) terorismul", a declarat patriarhul rus, după liturghia în Biserica Sf.Gheorghe din Moscova, ocazionată de sărbătoarea Sf. Gheorghe (după calendarul iulian, respectat de creştinii ortodocşi de rit vechi ) — patronul spiritual al Moscovei şi al armatei ruse. Patriarhul Kirill s-a referit la militarii ruşi care participă la operaţiunile din Siria împotriva terorismului jihadist, pe care l-a definit drept "rău nu numai pentru Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga omenire".
Potrivit patriarhului rus, Războiul pentru Apărarea Patriei, aşa cum este numit în Rusia cel de-al Doilea Război Mondial, în care Uniunea Sovietică a luptat împotriva Germaniei naziste a fost, de asemenea, un război sfânt, pentru că soldaţii ruşi s-au luptat pentru poporul lor împotriva unui "inamic perfid şi crud".

Cea mai lungă insectă din lume, descoperită în China

Cea mai lungă insectă din lume este un exemplar din ordinul Phasmatodea, o aşa-numită insectă băţ, care măsoară peste de 60 de centimetri şi a fost descoperit în sudul Chinei în urmă cu doi ani. Cu lungimea exactă de 62,4 centimetri, această insectă descoperită în provincia Guangxi (sud) depăşeşte precedentul record în domeniu, deţinut tot de o insectă băţ. Aceasta fusese descoperită în Malaysia, în 2008, are 56,7 centimetri şi este expusă la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.
Insecta deţinătoare a noului record a fost capturată de entomologul Zhao Li, după ce a primit o serie de informaţii de la câţiva săteni despre existenţa unor insecte gigantice, foarte lungi şi cu o grosime comparabilă cu aceea a unui deget de om. Căutările lui Zhao Li au durat 6 ani. "Căutam insecte pe un munte cu altitudine de 1200 de metri, la Liuzhou, în provincia Guangxi, în noaptea de 16 august 2014, când am văzut o umbră care semăna cu o nuia. Când m-am apropiat, am constat că şi picioarele acestei insecte gigantice erau la fel de lungi ca ea", a povestit Zhao Li. Insecta a primit numele de Phryganistria chinensis Zhao în onoarea celui care a descoperit-o. Până în prezent, au fost descoperite peste 3.000 de varietăţi de insecte din ordinul Phasmatodea.

Avertizare de zăpadă, emisă în cea mai caldă zi din acest an la Londra

Serviciul naţional de meteorologie din Marea Britanie, Met Office, a emis "din greşeală" o avertizare de zăpadă pentru data de 5 mai, care a fost până acum cea mai caldă zi a anului din această ţară, informează bbc.com.
Mulţi oameni au fost derutaţi după ce au primit pe telefoanele mobile o alertă de zăpadă pentru Londra, sud-estul Angliei şi sudul Ţării Galilor în ciuda temperaturilor care atingeau 21 de grade Celsius. Met Office a dat vina pe o "eroare tehnică", relatează bbc.com. Alerta de ninsoare pentru joi seara a fost un test de avertizare care a intrat accidental în direct pe site-ul Met Office şi pe aplicaţia de telefon mobil, a spus instituţia. Aceasta a fost, de asemenea, transmisă abonaţilor prin e-mail, mulţi intrând apoi pe social-media cu postări ironice. Meteorologii au confirmat mai târziu că joi a fost cea mai caldă zi a anului de până acum, cu temperaturi care sunt aşteptate să crească în continuare în weekend.
Duminică este de aşteptat să fie cea mai fierbinte zi, cu temperaturi aşteptate să ajungă la 26 de grade Celsius la Londra şi 21 de grade la Edinburgh, mai mari decât în unele zone din Spania şi la Los Angeles.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.