Internațional

Germania: A început primul proces pentru "crimă de război" în Siria

Ziarul de Vrancea
3 mai 2016 566 vizualizări
Procesul unui german care a luptat în rândurile jihadiştilor şi este acuzat de "crimă de război" în Siria a început ieri la Frankfurt (vest), ceea ce constituie o premieră într-o ţară în care afluxul de migranţi a permis adoptarea unor proceduri judiciare cu privire la acţiuni comise în Siria şi în Irak.

Aria Ladjevardi, un german de 21 de ani de origine iraniană, a compărut în faţa Camerei Penale a Curţii de Apel din Frankfurt, unde urmează să fie judecat până în 14 iunie pentru "comiterea unei crime de război". El este acuzat că ar fi pozat împreună cu alţi doi bărbaţi în faţa a două capete înfipte în ţepuşe în Siria în primăvara anului 2014 şi că apoi ar fi postat aceste imagini pe Facebook. Potrivit Parchetului federal, pentru că cei trei combatanţi doreau să ridiculizeze victimele pe care le considerau "necredincioase" şi să le înjosească după moarte.
Aria Ladjedvardi fusese reţinut în octombrie 2015 în regiunea Frankfurt în cursul unei percheziţii în apartamentul său, întrucât era vizat de un mandat de arestare. El se află de atunci în detenţie provizorie. Acesta a mers în Siria în primăvara anului 2014 pentru a se înrola în miliţiile islamiste. El ar fi regăsit acolo o cunoştinţă din Germania, împreună cu care s-a instruit în mânuirea armelor, potrivit Parchetului. "Zece anchete legate de Siria şi Irak" pentru crime de război sunt în prezent instrumentate la Parchetul federal şi peste 30 de proceduri împotriva unor ex-jihadişti pentru "apartenenţă la un grup terorist", a precizat recent pentru AFP un purtător de cuvânt. Procesul lui Aria Ladjedvardi este primul de acest gen în Germania, o ţară care a primit 1,1 milion de refugiaţi în 2015, dintre care jumătate provenind din Siria şi Irak, prilej pentru înmulţirea surselor de informaţii despre abuzurile comise în aceste ţări, destabilizate de regimul lui Bashar al-Assad şi de cuceririle grupării Stat Islamic, precum şi de alte miliţii înarmate. Semn al importanţei crescânde al acestor dosare, circa 25-30 de informaţii sosesc în fiecare zi la anchetatori prin procedurile cererilor de azil, care includ de la sfârşitul anului 2013 un chestionar sistematic privind crimele de război, rezervat cetăţenilor sirieni.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.