Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Compania SpaceX va lansa o capsulă spre Marte din 2018

Ziarul de Vrancea
28 apr 2016 578 vizualizări
SpaceX intenţionează să trimită o capsulă fără oameni la bord spre Marte din 2018, a anunţat ieri compania aerospaţială californiană fondată de miliardarul Elon Musk, a cărui ambiţie declarată este instalarea unei colonii pe planeta roşie.

"Intenţionăm să trimitem capsula Dragon spre Marte din 2018", a scris el într-un mesaj pe Twitter, referindu-se la Red Dragon, versiune îmbunătăţită a capsulei Dragon, care efectuează deja transporturi de materiale spre Staţia spaţială internaţională (ISS) pentru NASA. "Dragon 2 este concepută pentru a se plasa oriunde în sistemul solar, iar misiunea Red Dragon pe Marte va fi primul zbor de încercare", a precizat Musk. Patronul SpaceX a precizat în schimb că nu este prevăzută trimiterea în viitorul apropiat a unor astronauţi cu această navetă. "Nu aş recomanda trimiterea de astronauţi dincolo de spaţiul Pământ-Lună deoarece călătoriile de lungă durată nu sunt deloc plăcute", a adăugat el, precizând într-un alt mesaj pe Twitter că habitaclul capsulei Dragon 2 are dimensiunile unei maşini 4x4.

NASA trimite oameni în anii 2030

Elon Musk urmează să dezvăluie detalii asupra zborului capsulei red Dragon, pregătit în cadrul proiectului său "Mars Colonial Transporter", în luna septembrie, la Conferinţa astronomică internaţională de la Guadalajara (Mexic).
SpaceX mai are prevăzut în cursul acestui an un prim zbor al versiunii grele a lansatorului Falcon 9, care va lansa Red Dragon. NASA, care prevede trimiterea unei navete cu oameni la bord spre Marte în anii 2030, a anunţat miercuri că va oferi sprijin tehnic firmei SpaceX pentru pregătirea primului zbor spre planeta roşie. Elon Musk a mai creat Tesla Motors, care construieşte maşini electrice, şi a fondat înainte PayPal, societate ajunsă lider în plăţile online pe care a vândut-o eBay. Ulterior a fost fondatorul SpaceX, în 2002.
SpaceX a realizat recent două premiere în istoria zborurilor spaţiale: a reuşit să readucă pe pământ şi, respectiv, pe o barjă din largul Oceanului Atlantic primul etaj al rachetei sale Falcon 9, după o lansare. Elon Musk prevede şi reducerea semnificativă a costurilor de plasare pe orbită. Compania efectuează în prezent transporturi de materiale pe şi de pe ISS pentru NASA, conform unui contract de 2 miliarde de dolari. Firma californiană a mai fost reţinută în 2014 de NASA, alături de Boeing, pentru transportul de astronauţi spre avanpostul orbital în cadrul unui contract de 2,6 miliarde de dolari. Versiunea cu oameni la bord a capsulei Dragon urmează să efectueze un zbor de încercare spre ISS la sfârşitul anului 2017.

Bătaie în parlamentul Turciei

Incidente produse în parlamentul de la Ankara în noaptea de miercuri spre joi între deputaţi ai puterii şi membri ai opoziţiei în legătură cu conflictul din sud-estul cu majoritate kurdă al ţării a dus la întreruperea şedinţei şi amânarea adoptării legislaţiei cruciale pentru aplicarea acordului cu Uniunea Europeană vizând stoparea fluxului migrator. Situaţia a degenerat după ce deputatul Ferhat Encu, din Partidul Democratic al Popoarelor (HDP), pro-kurd, a acuzat guvernul că a omorât civili în operaţiunile armatei turce împotriva luptătorilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), parlamentarul recurgând chiar la termenul de "masacru". Afirmaţia sa a fost urmată de schimburi de pumni şi îmbrânceli reciproce între deputaţi pro-kurzi şi membri ai Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, de guvernământ). Incidentele l-au determinat pe preşedintele parlamentului să amâne reunirea în plen a deputaţilor până luni, 2 mai. Chiar dacă şedinţa în plen a fost închisă, incidentele au continuat ieri în comisia constituţională care discuta ridicarea imunităţii parlamentarilor.
Deputaţii turci urmau să lucreze vineri şi sâmbătă la legislaţia necesară pentru îndeplinirea condiţiilor impuse de europeni pentru ca Turcia să obţină ridicarea vizelor pentru cetăţenii săi. Turcia are termen până la 4 mai pentru a adopta legile şi a semna tratatele necesare pentru îndeplinirea celor 72 de criterii legate de acordul din 18 martie cu Uniunea Europeană privind stoparea migraţiei, în schimbul cărora cetăţenii săi să poată călători fără vize în Uniunea Europeană. "Dacă legea privind supravegherea de securitate ar fi fost finalizată noaptea trecută, Turcia ar fi îndeplinit încă de astăzi ceea ce i se cere", a declarat ministrul pentru afaceri europene, Volkan Bozkir. El a mai spus că se aşteaptă ca executivul comunitar să recomande, în raportul din 4 mai, ridicarea vizelor pentru cetăţenii din ţara sa.

Patru islamişti suspectaţi că pregăteau atentate în Roma, arestaţi

Mai multe persoane au fost arestate în cadrul unei vaste operaţiuni contra terorismului în nordul Italiei, suspectate că plănuiau să comită atentate în ţară, a declarat ieri ministrul italian de Interne, Angelino Alfano. Ulterior autorităţile italiene au anunţat că patru persoane au fost arestate şi mai caută încă două pe numele cărora există mandate de arestare. Potrivit procurorilor italieni, un membru al reţelei teroriste Stat Islamic ar fi ordonat unui italian, de origine marocană, să comită atacuri în Roma pe durata Anului Sfânt.
Procurorul italian Maurizio Romanelli a declarat ieri că anchetatorii italieni au interceptat discuţii despre plănuirea unor atacuri în Italia "acordând o atenţie specială oraşului Roma", localizate în zone controlate de reţeaua Stat Islamic în timpul unei investigaţii ce a vizat militanţi străini aflaţi în Italia.
Autorităţile au emis şase mandate de arestare, inclusiv pentru un cuplu - o italiancă şi un marocan - cu copii care a plecat din ţară pentru a se alătura grupării teroriste, în februarie 2015, fiind căutaţi în continuare de autorităţi.
Potrivit The Washington Post, poliţia italiană a reţinut un cuplu de marocani care locuia în Lecco, în apropiere de Milano, care plănuia să părăsească Italia pentru a ajunge în teritorii controlate de Stat Islamic din Siria sau Irak, împreună cu cei doi copii ai lor, cu vârste de doi şi patru ani. Un alt bărbat de origine marocană de 23 de ani a fost arestat în Varese, un alt oraş în apropiere de Milano. Poliţia din Milano a anunţat anterior că a desfăşurat "o vastă operaţiune contra terorismului" în nordul Italiei pentru a împiedica două persoane să părăsească ţara pentru a se alătura reţelei teroriste Stat Islamic din Siria sau Irak. În cadrul unui interviu la televiziunea Canale 5, Alfano a declarat că suspecţii reţinuţi "aveau intenţii foarte urâte în privinţa ţării noastre", intenţionâd să comită atentate în Italia.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.