Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Apa îmbuteliată infectată cu materii fecale a făcut mii de victime la Barcelona

Ziarul de Vrancea
26 apr 2016 636 vizualizări
Peste 4.000 de persoane au fost afectate de o epidemie de gastroenterită în regiunea Barcelona după ce au băut apă îmbuteliată infectată cu materii fecale, dintr-un lot distribuit mai multor companii, au anunţat autorităţile medicale locale

Potrivit Departamentului de Sănătate al Guvernului comunităţii autonome Catalonia, 4.146 de persoane au fost tratate în urma unor simptome ca greaţă, vărsături sau febră, după ce au băut din această apă. Şase dintre ele au fost spitalizate. "Este prima oară când un norovirus este descoperit într-o apă îmbuteliată", a declarat Albert Bosch, profesor de microbiologie la Universitatea din Barcelona, însărcinat cu analizele apei. Potrivit Departamentului de Sănătate al Guvernului comunităţii autonome Catalonia, apa a fost îmbuteliată în principatul Andorrei de firma Eden Springs. "Ar fi putut intra accidental în contact cu ape contaminate cu materii fecale. Se întâmplă când în apa potabilă de la robinet ajung într-un fel sau altul materii fecale. Este vorba însă de apă îmbuteliată şi nu ştim cum s-a putut întâmpla un asemenea lucru", a precizat el.
Epidemia s-a produs la 15 aprilie. Firma responsabilă a anunţat că a retras de pe piaţă 6.150 de sticle care fuseseră repartizate unui număr de 925 de întreprinderi din Barcelona şi oraşul Tarragona.

Ovidiu Anton refuză să urce pe scena Eurovision alături de o moldoveancă

Televiziunea publică a Republicii Moldova (Moldova 1) a lansat, luni, o invitaţie de colaborare între reprezentanta lor la Eurovision, Lidia Isac, şi Ovidiu Anton, cel care trebuia să reprezinte România. Ieri, Ovidiu Anton a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un mesaj de mulţumire faţă de iniţiativa de solidaritate a Republicii Moldova, spunând că nu va uita niciodată "acest gest deosebit", dar că nu doreşte să afecteze prestaţia reprezentantei din Moldova. De asemenea, acesta a adăugat că dorinţa sa este de a cânta pe scena de la Stockholm melodia cu care s-a pregătit pentru concurs, "Moment of Silence". "Mă înclin în faţa fraţilor noştri din Moldova, este un gest extraordinar, unic şi nobil. Pentru că ştiu câtă muncă este în pregătirea unui astfel de moment şi cât de important este Eurovisionul pentru cariera unui artist, nu vreau să afectez în vreun fel prestaţia Lidiei pentru care a investit atâta energie. Este o piesă care i se potriveşte de minune şi oricât îmi doresc să fiu pe scena la care am visat, nu pot accepta să o fac aducând riscuri pentru alţi artişti. Eu îmi doresc să cânt la Stockholm, îmi doresc să cânt «Moment of Silence» pentru toţi, români, moldoveni şi pentru fanii eurovision de pretutindeni".
Acesta i-a urat Lidiei succes, spunând că este momentul ei să strălucească şi şi-a exprimat aprecierea faţă de această iniţiativă: "Succes, Lidia, este momentul tău şi ai să străluceşti! Mulţumesc încă o data pentru acest gest deosebit. Nu voi uită niciodată".

Obama: Putin nu este pe deplin convins de ideea unei Europe unite

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a estimat că omologul său rus, Vladimir Putin, nu este pe deplin convins de ideea unei Europe unite, într-un intreviu acordat postului de televiziune CBS, informează Le Figaro online. "Domnul Putin vede NATO, Uniunea Europeană şi unitatea transatlantică drept o ameninţare la adresa puterii ruse", a declarat Obama, în cadrul unui interviu televizat. "Ei bine, cred că el greseşte aici. I-am spus că de fapt, o Europă puternică şi unită care colaborează cu o Rusie puternică şi deschisă către exterior este soluţia cea bună", a continuat preşedintele american. "În acest moment, el nu este pe deplin convins", a adăugat Obama.

Muzica îi ajută pe bebeluşi să înveţe să vorbească

Muzica îi ajută pe bebeluşi să înveţe să vorbească, conform unui studiu publicat în Statele Unite, care a analizat comportamentul unor copii mici participanţi la jocuri ce implicau ritmuri muzicale. Cercetătorii au comparat 20 de copii de nouă luni care au ascultat ritmuri muzicale bătute într-o mică tobă cu alţi 19 bebeluşi de aceeaşi vârstă care se jucau cu alte jucării (maşinuţe sau cuburi). Ei au constatat că bebeluşii din grupul de jocuri muzicale prezentau o activitate mai intensă în regiunile creierului care asigură detectarea caracteristicilor vocale şi muzicale, lucru important în învăţarea limbii. "Studiul nostru este primul desfăşurat pe copii atât de mici care sugerează faptul că expunerea la ritmuri muzicale la o vârstă fragedă poate duce la îmbunătăţirea capacităţii de a detecta ritmuri în limbaj şi le poate anticipa", arată Christina Zhao, cercetător la Institutul de învăţare şi de ştiinţe ale creierului (I-LABS) de la Universitatea Washington, principalul autor al studiului, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). "Acest lucru înseamnă că o stimulare muzicală timpurie poate avea efecte mai extinse asupra capacităţilor cognitive", adaugă ea.
Nou-născuţii şi bebeluşii experimentează un mediu complex, în care sunetele, lumina şi senzaţiile variază în permanenţă, arată Patricia Kuhl, co-director al I-LABS, coautor al cercetării. "Pentru a dobândi capacitatea de a vorbi, copilul trebuie să poată recunoaşte tonuri şi ritmuri şi să le anticipeze", arată ea, adăugând că această capacitate de percepţie sonoră "este o aptitudine cognitivă importantă" şi că "îmbunătăţirea ei de timpuriu poate avea efecte durabile asupra învăţării". Limba, ca şi muzica, are caracteristici ritmice foarte puternice, subliniază cercetătorii. Astfel, ritmul silabelor ajută la distingerea sunetelor şi la înţelegerea a ceea ce spune cineva, iar capacitatea de a identifica diferenţele dintre sunete îi ajută pe bebeluşi să înveţe să vorbească, explică ei. Cercetătorii s-au ocupat îndeosebi de două regiuni cerebrale, cortexul auditiv şi prefrontal, cheia atenţiei şi a concentrării.

Marine Le Pen: Britanicii ar trebui să voteze pentru ieşirea din UE

Cetăţenii britanici ar trebui să voteze pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană la referendumul din 23 iunie, inspirându-i astfel şi pe alţi europeni să "fugă" din blocul comunitar, a declarat preşedinta Frontului Naţional francez, Marine Le Pen, într-un interviu apărut ieri în cotidianul italian Libero. Lidera extremei drepte franceze şi-a exprimat speranţa că britanicii "vor avea şansa de a deschide un drum pe care sper că vor fugi şi alte popoare europene" din Uniunea Europeană, pe care ea a denumit-o "o închisoare". Tot potrivit şefei Frontului Naţional, măsurile de securizare a frontierelor naţionale în interiorul UE, sacrificându-se astfel spaţiul Schengen de liberă circulaţie, sunt justificate. "Controlarea frontierelor noastre este vitală dacă vrem să luptăm eficient împotriva afluxurilor de migranţi, printre care se pot infiltra şi terorişti islamişti care ne acoperă ţările în sânge", a comentat Marine Le Pen. În opinia sa, problema migraţiei "nu ar trebui evaluată în termeni religioşi", însă politicienii europeni ar trebui "să spună că nu deţinem mijloacele de a primi aceste mulţimi de oameni, care sunt o sursă de tensiuni sociale, economice şi de securitate". Marine Le Pen a mai spus că moscheile ridicate în Europa cu fonduri provenite din Qatar şi Arabia Saudită "sunt o ameninţare clară pentru securitatea noastră naţională". "Dacă a fi populist înseamnă a fi apropiat de muncitori, de pensionari, de milioane de tineri şomeri şi foarte educaţi care nu se pot descurca, atunci da, sunt o populistă", a adăugat ea în interviul pentru cotidianul Libero.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.