Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Doi jihadişti arestaţi în Austria pregăteau atacuri în Franţa

Ziarul de Vrancea
25 apr 2016 556 vizualizări
Doi jihadişti arestaţi în luna decembrie în Austria, unde au ajuns infiltrându-se printre refugiaţi, au mărturisit că misiunea ce le-a fost încredinţată de gruparea Stat Islamic (SI) era să execute atacuri teroriste în Franţa, a scris ieri publicaţia franceză Le Figaro.

Suspectaţi de legături cu autorii atacurilor de la Paris de pe 13 noiembrie, pakistanezul în vârstă de 22 de ani Muhammad Usman şi algerianul în vârstă de 28 de ani Adel Haddadi au plecat din Siria împreună cu doi irakieni ce se numără printre teroriştii kamikaze ce au executat atacurile de la Stade de France. După ce au fost arestaţi în Austria, ei s-au prezentat autorităţilor din această ţară cu identităţi false, dar au fost ulterior identificaţi, iar în februarie au recunoscut că obiectivul lor era să comită atentate în Franţa.
Conform unui serviciu de informaţii străin, pakistanezul arestat în Austria a fost un fabricant de dispozitive explozive pentru două grupări jihadiste pakistaneze considerate apropiate de Al-Qaida, respectiv Lashkar-e-Jhangvi şi Lashkar-e-Toiba, în timp ce algerianul a devenit în februarie 2015 combatant al grupării Stat Islamic. "Trebuie să mergeţi în Franţa pentru a ucide şi a muri ca nişte martiri", le-ar fi spus acestora din urmă şi celor doi irakieni un înalt responsabil al SI în timpul unei întâlniri în oraşul sirian Raqqa, unde le-a dat ordinul să comită atacuri împotriva Franţei.

Un număr de telefon suspect

Având asupra lor paşapoarte siriene false, cei patru terorişti s-au alăturat în luna octombrie unui grup de refugiaţi şi au pornit către vestul Europei. Ajunşi în Grecia, cei doi irakieni nu au stârnit suspiciuni şi au fost lăsaţi să meargă mai departe, dar pakistanezul şi algerianul au fost opriţi, poliţiştii greci observând că paşapoartele lor sunt false. În plus, în timpul interogatoriului ce a urmat s-a dovedit că Usman nu ştia bine limba arabă, deşi pretindea că este sirian, iar Haddadi nu ştia nimic despre oraşul sirian natal înscris în paşaport, Alep. Prin urmare, au fost arestaţi şi li s-a dat termen 30 de zile să părăsească teritoriul grec.
Dar odată eliberaţi, pe 28 octombrie, ei şi-au continuat drumul către vestul Europei, după ce SI le-a trimis printr-o societate de transfer de bani suma de 2.000 de dolari. După ce au traversat ruta balcanică, au ajuns în Austria în luna noiembrie, iar pe 4 decembrie au cerut azil în această ţară. Însă şase zile mai târziu au fost arestaţi într-o tabără de refugiaţi la Salzburg, ei devenind suspecţi în urma investigaţiei lansate după atacurile teroriste de la Paris. Declaraţiile date apoi în timpul interogatoriilor au fost iniţial fanteziste. Dar pe telefonul mobil al lui Haddadi a rămas înregistrat un număr ce corespunde unui apel către Turcia, acelaşi număr fiind înscris şi pe o hârtie găsită în buzunarul unuia dintre teroriştii kamikaze de la Stade de France, dar şi în agenda telefonică a lui Omar D., un musulman belgian apropriat al lui Abdelhamid Abaaoud. Acesta a fost lichidat într-o operaţiune a forţelor speciale ale poliţiei franceze desfăşurată la Saint-Denis, o suburbie a Parisului, la câteva zile după atacurile din 13 noiembrie.
Deşi în final au recunoscut că intenţionau să comită atacuri teroriste în Franţa, încă nu se ştie care erau planurile lor precise, să participe la atacurile de pe 13 noiembrie sau să constituie o altă celulă teroristă care să acţioneze ulterior. Deocamdată, cei doi sunt în arest în Austria.

Rusia, de acord cu desfăşurarea unei misiuni de poliţie a OSCE în Donbas

Rusia şi-a dat acordul pentru desfăşurarea unei misiuni de poliţie armată a OSCE în regiunea ucraineană Donbas, a declarat ieri preşedintele Petro Poroshenko, citat de agenţia de ştiri Interfax. Potrivit preşedintelui ucrainean, rolul misiunii este acela de a asigura securitatea în zonă, cât şi să ajute la pregatirea şi supravegherea alegerilor locale. Membrii acestei misiuni a OSCE ar trebui să aibă posibilitatea de a se apăra, a adăugat Poroshenko.
Acesta a mai subliniat că, în pofida eforturilor depuse de membrii misiuni speciale de monitorizare a OSCE, atacurile de artilerie continuă, în special în Avdiyivka, Maryinka şi unele districte din regiunea Luhansk. Poroshenko a mai spus că trupele de ocupaţie sunt responsabile pentru majoritatea încălcărilor, iar trupele ucrainiene se limitează să riposteze la tirurile de artilerie.

Obama cere NATO să sprijine aliaţii din linia întâi, inclusiv România

Preşedintele american Barack Obama a cerut ieri ţărilor NATO să sporească bugetul destinat apărării, "să sprijine aliaţii din linia întâi, Polonia, România şi statele baltice" şi să răspundă totodată ameninţării de pe flancul sudic. "Fiecare stat membru al NATO ar trebui să-şi aducă întreaga contribuţie la securitatea noastră comună, cu un buget al apărării de 2% din PIB. Iar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna", a insistat Obama. El a avertizat totodată că intenţionează să retransmită acest mesaj şi la summitul NATO, care se va desfăşura la începutul lunii iulie la Varşovia. Într-un discurs susţinut în Germania, la Hanova, referindu-se la alocările bugetare pentru apărare, liderul american le-a cerut omologilor europeni "să-şi asume responsabilităţi" şi să nu cedeze "automulţumirii" în acest domeniu. Statele Unite îşi critică adesea partenerii europeni că se bazează prea mult pe Washington la capitolul militar. NATO solicită statelor membre să aloce apărării cel puţin 2% din PIB, dar numai câteva dintre cele 28 de ţări respectă această recomandare.

Medicamentele pentru renunţarea la fumat nu creează probleme psihiatrice Medicamentele pentru sevraj tabagic, vareniclina şi bupropionul, nu par să sporească apariţia unor efecte secundare neuropsihiatrice grave, comparativ cu placebo, potrivit unui studiu publicat în revista medicală "The Lancet", a scris ieri agenţia France Presse. Acesta este cel mai mare studiu de până acum cu privire la siguranţa şi eficienţa tratamentelor de primă linie pentru sevraj tabagic — vareniclină (Champix produs de laboratoarele Pfizer), bupropion (Zyban produs de GlaxoSmithKline, GSK) şi plasturi cu nicotină — comparativ cu utilizarea unui placebo la fumătorii cu sau fără tulburări psihice, potrivit revistei citate.
Studiul, comandat de autoritatea de sănătate din SUA (FDA) ca urmare a preocupărilor cu privire la siguranţa administrării vareniclinei şi bupropionului din punct de vedere neuropsihiatric (gânduri de sinucidere, depresie), a fost finanţat de laboratoarele Pfizer şi GSK. "Studiul nostru oferă dovezi suplimentare cu privire la siguranţa acestor medicamente la fumătorii cu tulburări psihice, care au una dintre cele mai mari rate de fumat", a declarat profesorul Robert M. Anthenelli, de la Universitatea din California, San Diego (SUA), autorul principal al studiului. Potrivit acestuia, studiul indică "pentru prima oară, că eficacitatea medicamentelor este similară pentru fumătorii care au sau nu au tulburări psihice", iar vareniclina s-a dovedit a fi mai eficientă. Autorii avertizează că participanţii la studiu aveau o tulburare psihiatrică stabilă şi tratată şi, în consecinţă, rezultatele riscă să nu se poată aplica persoanelor cu boli psihice netratate sau instabile.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.