Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Poroşenko: Am discutat cu Iohannis despre crearea unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare

Ziarul de Vrancea
21 apr 2016 587 vizualizări
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat ieri la Bucureşti că ţara sa susţine crearea unei flote NATO în Marea Neagră, dar şi a unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare după modelul celei existente între Polonia, Lituania şi Ucraina. "Securitatea este foarte importantă şi necesită decizii noi, noi abordări şi noi hotărâri.

Noi susţinem iniţiativa României de creare a unei flote comune NATO în Marea Neagră şi subliniez că suntem dispuşi să ne alăturăm imediat după ce această iniţiativă va fi aprobată de Alianţă", a afirmat Poroşenko, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său român, ţinută la Palatul Cotroceni.
Poroşenko a mai spus că în cadrul discuţiilor cu Iohannis a fost abordat şi subiectul legat de posibilitatea creării unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare după modelul celei existente între Polonia, Lituania şi Ucraina.
"În timpul vizitei preşedintelui Bulgariei la Kiev şi astăzi, în cadrul discuţiilor avute, a discutat posibilitatea creării unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare după modelul celei existente între Polonia, Lituania şi Ucraina. Avem experienţă pozitivă de implementare a acestui acord şi sunt convins că astfel de paşi vor consolida şi securitatea, şi încrederea în regiune şi în întreaga Europa", a subliniat Poroşenko. De asemenea, preşedintele ucrainean a spus că România şi Ucraina colaborează în domeniul securităţii în mai multe direcţii. "Ne face plăcere să constatăm că statele noastre au o singură şi principială poziţie. Discuţiile privind anularea sancţiunilor cu privire la Rusia nu pot avea loc până când nu va înceta agresiunea", a mai spus Poroşenko.

Trei sferturi dintre nord-coreeni au nevoie de ajutor umanitar

Malnutriţia rămâne o problemă gravă de sănătate publică în Coreea de Nord, unde trei sferturi dintre locuitori au nevoie de ajutor umanitar sub o formă sau alta, a transmis ieri ONU. În pofida eforturilor naţionale de asigurare a resurselor alimentare doar din propria agricultură, Coreea de Nord nu produce suficient pentru a-şi hrăni populaţia, precizează agenţiile ONU prezente în Coreea de Nord, într-un raport intitulat "RPD Coreeană 2016: Nevoi şi priorităţi". Situaţia celor 25 de milioane de nord-coreeni a fost agravată de seceta care a redus randamentul recoltelor de anul trecut.
"Peste trei sferturi din populaţie sunt într-o situaţie de insecuritate alimentară", se mai arată în raport. "Aproximativ 18 milioane de persoane au nevoie de o formă de asistenţă umanitară", mai atrage atenţia ONU.
"Situaţia umanitară (din Coreea de Nord) rămâne în mare parte uitată pe agenda mondială", îşi exprimă regretul autorii raportului. Malnutriţia rămâne o adevărată problemă, în special printre femei şi copiii de sub cinci ani. Sub-alimentarea este una din cauzele majore ale mortalităţii în rândul femeilor şi copiilor, conform raportului. În raportul pe 2015 privind situaţia mondială a insecurităţii alimentare al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) se arată că proporţia nord-coreenilor care suferă de subnutriţie este de 41,6%, în perioada 2014-2016, comparativ cu 35,5%, în perioada 2005-2007.
Conform raportului "RPD Coreeană 2016: Nevoi şi priorităţi", producţia agricolă din Coreea de Nord suferă de pe urma lipsei de terenuri arabile, a degradării solului din cauza exploatării sale intensive, a penuriei de seminţe, pesticide şi îngrăşământ de calitate.
Coreea de Nord, unde economia şi agricultura sunt în ruină după decenii de gestionare dezastruoasă şi de resurse consacrate programului nuclear, a fost lovită de o foamete puternică în a doua jumătate a anilor '90. Sute de mii de persoane au murit atunci, potrivit ONG-urilor. Ajutorul internaţional, în special al SUA şi Coreii de Sud, a fost redus semnificativ din cauza tensiunilor provocate de programele nuclear şi de rachete balistice ale Coreii de Nord.

Circa 2,2 miliarde de persoane, expuse riscului de infectare cu virusul Zika

Peste două miliarde de persoane trăiesc în zonele în care există riscul răspândirii virusului Zika, potrivit unui studiu care include hărţi detaliate prezentat de publicaţia eLife. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat Zika urgenţă medicală pe 1 februarie, iar săptămâna trecută Centrul american pentru Controlarea şi Prevenirea Bolilor a confirmat existenţa unei legăturii între Zika şi microencefalie, malformaţie care apare la nou-născuţi sub forma unui cap subdezvoltat, ceea ce duce la grave probleme de sănătate şi chiar la decesul acestora. Studii recente susţin că ar exista legături şi între virusul Zika şi sindromul Guillain-Barre, care poate determina paralizie temporară.
Conform ultimelor cercetări, s-a dovedit mult mai complicată cartografierea zonelor în care se poate răspândi Zika decât definirea locurilor în care poate supravieţui. "Sunt primele hărţi care intregrează datele pe care le avem despre Zika - hărţile anterioare erau bazate pe teoria că virusul Zika se comportă ca dengue sau chikungunya", a declarat Olivier Brady de la Universitea Oxford, unul dintre cercetătorii participanţi la realizarea respectivelor hărţi. "Suntem primii care adaugă detalii precise despre condiţiile geografice şi de mediu pe care le avem la dispoziţie în cazul Zika", a adăugat Brady. Identificând zonele în care Zika se poate dezvolta, cercetătorii ar putea anticipa zonele în care virusul s-ar răspândi. Cercetătorii au confirmat ipoteza potrivit cărei vaste arii din America de Sud, centrul actualei epidemii, sunt supuse riscului de răspândire. Dar şi zone întinse din Africa şi Asia sunt vizate de acest risc. "Ţânţarii (Aedes) sunt doar una dintre condiţiile necesare răspândirii virusului Zika, dar există o varietate de alţi factori", a precizat Brady, adăugând că "trebuie să fie suficient de cald ca virusul Zika să se multiplice înăuntrul ţânţarilor-gazdă şi o populaţie suficient de mare pentru a fi transmis".
Cu toate acestea, studiul nu poate răspunde întrebării de ce nu au fost raportate încă atât de multe cazuri. Una dintre explicaţii este că populaţia a devenit inumă la acest virus, pe fondul numărului mare de cazuri, iar o alta că mulţi dintre pacienţi să fi fost diagnosticaţi greşit cu alte infecţii precum malaria sau febra dengue.
Europa nu pare a fi afectată prea mult de această epidemie, ceea ce s-ar putea schimba dacă sunt identificate şi alte specii de ţânţari care pot transmite virusul Zika.

SI a executat cel puţin 250 de femei în Mosul

Organizaţia teroristă Stat Islamic (SI) a executat cel puţin 250 de femei în oraşul irakian Mosul, după ce acestea s-ar fi opus sclaviei sexuale în slujba militanţilor reţelei, afirmă un oficial kurd. În ultimii doi ani, militanţii reţelei teroriste Stat Islamic au supus la sclavie sexuală mii de femei răpite din teritoriile comunităţilor kurde, yazide şi şiite. Deseori, femeiile fac obiectul unor schimburi între militanţi, iar în cazul în care refuză să se supună, sunt ucise şi îngropate alături de membrii familiilor lor.
Said Mamuzini, un oficial din cadrul Partidului Democratic din Kurdistan, a declarat pentru agenţia de ştiri AhlulBayt, că cel "cel puţin 250" de femei au fost executate la Mosul, pentru că au "refuzat să accepte practica jihadului sexual" şi că "uneori, membrii familiilor fetelor sunt de asemenea, execuaţi". Treptat, forţele kurde şi irakiene, ajutate de raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale, încearcă să înconjoare oraşul Mosul, ocupat de organizaţia teroristă Stat Islamic în iunie 2014.
Pe data de 18 aprilie, preşedintele american, Barack Obama, a afirmat că oraşul Mosul ar putea fi eliberat până la finalul acestui an. Obama a adăugat că Statele Unite vor trimite ajutor suplimentar pentru a susţine forţele irakiene în recucerirea teritoriilor ocupate de militanţii reţelei teroriste.

Stoltenberg: Rusia îşi menţine o "prezenţă militară considerabilă" în Siria

Rusia îşi menţine o "prezenţă militară considerabilă" în Siria "în pofida anunuţului privind retragerea parţială" a trupelor sale, a declarat ieri la Ankara, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
"În pofida anunţului privind retragerea parţială a trupelor, observăm că Rusia menţine o prezenţă militară considerabilă pentru a susţine regimul Bashar al-Assad în Siria", a spus Jens Stoltenberg. Acesta a adăugat că deşi întâmpină dificultăţi, armistiţiul se află la baza găsirii unei soluţii paşnice negociate, care să răspundă crizei.

S-a dovedit ştiinţific: Vocea lui Freddie Mercury era deosebită

O echipă de cercetători europeni a realizat o analiză acustică profundă a spectrului vocal al lui Freddie Mercury, solistul grupului Queen, prezentând detaliile în revista Logopedics Phoniatrics Vocology.  În cadrul studiului frecvenţei vocale şi vibrato-ului cântăreţului, Christian Herbst şi colegii săi au ascultat câteva ore de arhive de conversaţii şi melodii. Au utilizat chiar şi o cameră ultrarapidă pentru a filma laringele unui cântăreţ care a încercat să reproducă tehnicile lui Mercury.
Cercetătorii nu au reuşit în cadrul studiului să demonstreze că solistul grupului Queen putea cu adevărat să cânte pe patru octave, cum cred unii, dar confirmă că Freddie Mercury avea în mod natural mai degrabă voce de bariton. "A fost probabil un bariton care cânta ca un tenor, cu un excepţional control al producţiei sale vocale", se arată pe site-ul Science Daily, care adaugă că Mercury a refuzat un duet de operă ca bariton cu soprana Montserrat Caballe.
Cu ajutorul camerei care a filmat laringele cântăreţului rock cu 4.000 de planuri pe secundă, echipa lui Christian Herbst a putut studia distorsiunile intenţionate al vocii la care recurgea Mercury. S-a dovedit că în unele cazuri tehnica sa vocală se apropia de ce utilizată de călugării tibetani, care fac să le vibreze benzile ventriculare (falsele corzi vocale) pentru a reda armonia inferioară. Benzile ventriculare nu sunt folosite de obicei în cântecul clasic. Oamenii de ştiinţă au mai descoperit că Mercury avea un vibrato mai neregulat şi mai rapid decât majoritatea cântăreţilor. Cercetătorii arată că felul în care utiliza armonia inferioară (sau sub-armonia) îi "permitea să creeze impresia unei emisii de sunete împinse la limită, fiind folosită cu mare fineţe".

Bulgaria: Parlamentul a aprobat introducerea votului obligatoriu

Adunarea Naţională bulgară, parlamentul ţării, a aprobat ieri introducerea votului obligatoriu, primul dintre amendamentele propuse la codul electoral. În favoarea amendamentului au votat 109 parlamentari, 74 s-au pronunţat împotrivă, iar 10 s-au abţinut. Principalele partide de opoziţie, Partidul Socialist Bulgar şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi au votat împotrivă, denunţând amendamentul ca neconstituţional şi anunţându-şi intenţia de a-l contesta la Curtea Constituţională. Odată cu aprobarea acestui amendament, exercitarea votului devine o datorie civică.
Persoanele care nu vor vota vor fi sancţionate prin radierea din registrul electoral, în care se vor putea reînscrie după adresarea unei cereri către autorităţile competente. Pe buletine va exista şi opţiunea de a nu vota pentru niciunul dintre candidaţi. Votul obligatoriu va fi introdus, cel mai probabil, la viitoarele alegeri prezidenţiale, care vor avea loc în această toamnă. Guvernul de centru-dreapta condus de Boiko Borisov a susţinut introducerea votului obligatoriu, argumentând că măsura va reduce fraudele electorale şi va creşte legitimitatea instituţiilor politice ale statului bulgar. La precedentele alegeri, din 2014, rata de participare a fost de 51%, cea mai scăzută din ultimii 25 de ani, iar rezultatul a fost un parlament foarte fracturat.

Bilanţul cutremurului din Ecuador a ajuns la 553 de morţi

Bilanţul victimelor cutremurului din Ecuador a ajuns la 553 de persoane decedate, peste 7.000 de răniţi şi 163 de persoane încă date dispărute, au declarat autorităţile din această ţară. Lucrătorii angajaţi să acţioneze în caz de catastrofe distribuie apă potabilă în zonele cu distrugeri masive provocate de cutremurul de 7,8 grade magnitudine pe scara Richter care a lovit coasta de nord-vest a Ecuadorului sâmbătă seara, a informat agenţia locală pentru managementul situaţiilor de urgenţă. Peste 23.500 de oameni şi-au părăsit locuinţele refugiindu-se în adăposturi, a precizat agenţia pentru managementul situaţiilor de urgenţă. Presedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a estimat daunele provocate de cutremurul de sâmbătă la 3 miliarde de dolari.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.