Internațional

Dinozaurii erau în declin cu mult înainte de impactul unui asteroid

Ziarul de Vrancea
19 apr 2016 1230 vizualizări
Un nou studiu sugerează că dinozaurii au început să-şi piardă avantajul între speciile dominante de pe Pământ cu zeci de milioane de ani înainte de dispariţia lor

Dinozaurii erau deja în declin cu zeci de milioane de ani înainte ca impactul Terrei cu un asteroid să ducă la dispariţia lor, susţine un studiu efectuat de cercetătorii britanici. Oamenii de ştiinţă au crezut până acum că dinozaurii erau în plină evoluţie până să fie distruşi de impactul cu un asteroid masiv în urmă cu 66 de milioane de ani. În acest nou studiu, cercetătorii britanici au descoperit specii de dinozauri care au dispărut într-un ritm mai rapid decât altele noi care se dezvoltau cu 50 de milioane de ani înainte ca un asteroid să lovească în zona Golfului Mexic de astăzi. Rezultatele cercetării publicate în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences s-au bazat pe o analiză statistică sofisticată şi pe informaţii din registrul fosil. "Nu ne aşteptam la acest rezultat. În timp ce impactul cu un asteroid rămâne încă primul candidat pentru explicarea dispariţiei dinozaurilor, este clar că ei trecuseră deja de perioada lor de înflorire, în sens evolutiv", a spus într-un comunicat Manabu Sakamoto de la University of Reading, care a condus cercetarea. "Acest lucru sugerează că dinozaurii au început să-şi piardă avantajul între speciile dominante de pe Pământ cu zeci de milioane de ani înainte de dispariţia lor", a afirmat sursa citată. De asemenea, studiul a arătat că în timp ce dinozaurii cu gâtul lung sauropozi gigant au cunoscut cel mai rapid declin, theropozii, grupul de dinozauri din care face parte şi Tyrannosaurus Rex, au parcurs un declin mai lent.
Factorii care ar fi putut influenţa, eventual, declinul dinozaurilor au inclus dezmembrarea maselor terestre continentale, activitatea vulcanică susţinută şi alţi factori ecologici.
Cercetătorii au declarat că dispariţia treptată, prelungită, a dinozaurilor a favorizat probabil apariţia mamiferelor pe Pământ.
"Studiul nostru indică cu tărie că dacă un grup de animale se confruntă cu un ritm rapid de dispariţie mai puternic decât îl pot ele restabili, atunci sunt predispuse la anihilare odată cu producerea unei catastrofe majore", a spus Sakamoto. "Aceasta are implicaţii enorme pentru biodiversitatea actuală şi viitoare, având în vedere viteza fără precedent cu care speciile sunt pe cale de dispariţie din cauza schimbărilor climatice în curs, provocate de om", a mai spus specialistul citat de agenţia Xinhua.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.